Московія дефолт не визнала. Але борг погасити не змогла

АНАЛІТИКА 29.06.2022 Коментарі 0

Світові фінансові агенції у ніч на 27 червня повідомили, що москва допустила дефолт за єврооблігаціями. Традиційно рашисти цього не визнають, але світові фінансисти, схоже, вже підписали їм свій вирок.

Кредитори рашки не змогли одержати черговий платіж за облігаціями (євробонди росія-2026 та росія-2036), тож агенція Bloomberg оголосила про перший російський дефолт за зовнішнім боргом з часів леніна (1918 р.).

Інвестори повинні були отримати 71,25 млн. USD та 26,5 млн. EUR. Росія заявила, що перерахувала кошти для виплати наприкінці травня. Однак, як пише Reuters, деякі власники цих облігацій з Тайваню заявили, що не отримали виплати.

Агенція Bloomberg одразу зазначила, що дефолт радше символічний, і формально ця подія не оголошуватиметься: це зазвичай роблять рейтингові агенції, а вони перестали працювати з росіянами через санкції.

Також оголосити дефолт можуть самі інвестори, хоча, можливо, в їхніх інтересах цього не робити (і дочекатись, наприклад зняття санкцій або шукати обхідні шляхи).

Врешті під кінець дня 27 червня міжнародне рейтингове агентство Moody’s винесло кінцевий вирок: те, що інвестори не отримали купонну виплату за двома випусками єврооблігацій на суму близько $100 млн., вони «розглядають як дефолт».

Якоїсь особливої сенсації з цієї події ніхто у західних медіа не робив. Хіба що потішились українські журналісти. Натомість здійнялося лише виття на мокшанських болотах.

  • Усі, хто розбираються, розуміють, що ніякий це не дефолт, - запевнив росіянський міністр фінансів антон сілуанов.

Вуса пєскова також заявили, що кремль цю ситуацію дефолтом не вважає, а хто буде рухати їхні заблоковані активи, стане крадієм. Місцеві політикани, звикло вивернувши ситуацію навиворіт, заявили про знищення «точно не російської репутації», що «дефолт допустили не ми, а США» та про прийдешній «штучний колапс світової фінансової системи». Налякали їжачків…

Раша-пропагандистські ЗМІ писали слово «дефолт» тільки так – у лапках. Мовляв, який же це дефолт, якщо у них і гроші є, і платити вони не відмовлялися – хоч у валюті, хоч у рублях. А це все «кляті піндоси» придумали, аби лише максимально нашкодити.

Ось тут і криються найголовніші наслідки цієї непересічної події.

Росіяни справді пробували провести платежі ще у травні – але через санкції вони були заблоковані. Потім вони намагалися пропхати свою традиційну «фішку» – розрахунки в рублях, але їх також послали.

Тож московія отримала черговий ляпас і приниження – її вкотре зробили максимально токсичною країною, з якою небезпечно мати справи. Тепер рашка дуже довго не зможе залучати кошти на зовнішньому ринку, те саме стосується і приватних фірм. Що більше – кредитори тепер можуть зажадати, аби боржник (московія) достроково розрахувалась і за іншими позиками.

Обсяг зовнішнього державного боргу рашастану оцінюють приблизно у  $60 млрд., з них десь на $20 млрд – це суверенні російські бонди (облігацій), які придбані іноземцями. Їх перед’явити до оплати найпростіше.

У разі невиконання (а зробити це зараз, нагадаємо, технічно неможливо) ще й цих зобов’язань у росіянців можуть відібрати, наприклад, зарубіжні активи «Газпрому» чи «Роснафти» та заарештувати платежі від покупців енергоносіїв. Потім може відбутись арешт дипломатичної власності та інші веселощі.

Спершу здається, що на пересічному московитові нинішній дефолт його «родіни» найближчим часом напряму не позначиться (курс стоїть, нічого не змінюється). Це – не те, що відбувалося у 1998 році, коли на расєї оголосили внутрішній дефолт, і рубль тоді за лічені дні подешевшав у рази.

Але коли близько $340 млрд резервів центробанку заморожені по світу, крупні банки відрізані від фінансової системи, нафтогазові надходження є, але країні майже нічого імпортного не продають, виникає екзистенційне питання – що ж буде?

А буде, скоріш за все, поступове банкрутство корпорацій-боржників, закриття сотень тисяч робочих місць, скорочення зарплат і падіння рівня життя. Це, звісно, не найближча перспектива кількох тижнів, але восени такий тренд вже може з’явитись. І тоді наслідки будуть відчувати й пересічні любителі путіна.

Водночас, російський дефолт несе в собі й певний ризик для України, припускає екс-президент «Київстару» Петро Чернишов. За його оцінками, $60 млрд російського зовнішнього боргу також незабаром буде у дефолті.

«А ми пам’ятаємо, що активи рф приблизно на $340 млрд заморожені. Аби їх конфіскувати на користь третіх осіб – потрібно виграти суди. Поки Україна судитиметься, щоб забрати гроші в рахунок репарацій, покупці зовнішнього боргу рф виграють усі суди. Тому що ці суди значно швидші, якщо дефолт – то усе здебільшого просто. І вони заберуть свої понад 60 млрд. І Україні дістанеться менше…», - міркує він.

Заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован навпаки вважає, що коли потужні кредитори «захочуть найняти юристів та зрозуміти, як використати для оплати активи російського центробанка, які зараз заморожені в США та Європі…. то для України це буде дуже гарно, коли ще одним ворогом росії стане впливовий міжнародний фінансовий бізнес».

  • Почекаємо і подивимось, як росія продовжить скочуватися в стан економічного, фінансового і політичного ізгоя для більшості країн світу. Вони все одно за все заплатять, - переконаний Рашкован. 

На додачу незабаром московія повинна отримати заборону на продаж золота до Великобританії, США, Японії та Канади (про це йшлося на останньому саміті G7). А це чимала стаття кремлівських доходів, одразу після нафти і газу.

Ще одним цвяхом в труну російської економічної могутності повинне стати включення Штатами рф до списку країн, які підтримують тероризм (там є Куба, КНДР, Іран та Сирія). Комітет сенату США з міжнародних відносин вже погодив відповідну резолюцію. Якщо це рішення набуде чинності, тоді кремлівському карлику і всій терораші забезпечена міжнародна ізоляція на довгі роки.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: