Моніторинг проросійської пропаганди в медіа Білорусі: озвучено результати

ПЕРЕКЛАДИ 25.02.2019 Коментарі 0

У Мінську презентували результати моніторингу проросійської пропаганди в медіа Білорусі. Результати моніторингу та висновки озвучили голова Білоруської асоціації журналістів Андрій Бастунець і член групи моніторингу, журналіст Максим Жбанков.

- У нас не було завдання здивувати когось. Мета моніторингу - оцінити і підрахувати, наскільки проросійська пропаганда присутня в білоруському інформаційному просторі, оскільки точних досліджень на цю тематику не так і багато.

Один з головних висновків моніторингу в тому, що просування ідей «русского міра» у великій мірі відбувається через білоруські ТВ-канали, що входять в загальнореспубліканський соціальний пакет, - заявив голова ГО «БАЖ» Андрій Бастунець.

За спостереженням медіексперта Максима Жбанкова, який брав участь в моніторингу, нав'язування «російськоцентричності» в медіа відбувається не тільки під час висвітлення політичних подій, а й загалом через контент російського виробництва.

- Насадження «російськості» відбувається на трьох рівнях. Це не тільки політичні заяви і хроніка, але і російськоцентрична подача світової інформації, російських експертів. А також розважальний контент російського виробництва. Складається враження, що білоруські ТВ-канали централізовано створюють російськоцентричну картину в головах глядачів, користуючись при цьому однаковими шаблонами і методичками - вважає Максим Жбанков.

Автори моніторингу сказали, що дослідження буде проводитися впродовж трьох найближчих років.

МОНІТОРИНГ ПРОРОСІЙСЬКОЇ ПРОПАГАНДИ В МЕДІА БІЛОРУСІ: ЦІЛІ І МЕТОДОЛОГІЯ

Основна мета моніторингу - визначити присутність російської тематики, а також наявність проросійської пропаганди в ЗМІ, що працюють в Білорусі.

Результати моніторингу повинні були підтвердити або спростувати тезу про подання білоруській аудиторії медійної картини реальності, сформованої під вагомим впливом ідей «русского міра».

Моніторинг здійснювався із застосуванням кількісного і якісного методів дослідження.

Період моніторингу - з 16.11 по 16.12 включно (з 16.11. по 25.11. - тестовий період).

Проведення моніторингу проходило на тлі конфлікту у Керченської протоці; суперечок між Білоруссю і Росією у зв'язку з «податковим маневром» РФ, акцій протесту «жовтих жилетів» у Франції. В період моніторингу відбувся візит російських журналістів в Білорусь і засідання глав держав ЄАЕС.

3. Під час моніторингу визначалися:

3.1 Частка телевізійної продукції, виробленої в Росії або за її участю, в мовленні телеканалів, що входять в обов'язковий загальнодоступний пакет телепрограм, затверджений урядом Республіки Білорусь (постанова від 13 травня 2015 р № 407 «Про затвердження переліку телепрограм, що входять в обов'язковий загальнодоступний пакет телепрограм, і визначення послідовності (черговості) їх поширення»), крім спортивного телеканалу «Білорусь 5»: «Білорусь 1», «Загальнонаціональне телебачення» (ОНТ), «Столичне телебачення » (СТВ),«Мир», «Росія - Беларусь » («РТР-Білорусь»), «НТВ-Білорусь», «Білорусь 2», «Білорусь 3».

З цією метою було підраховано загальну кількість передач в прайм-тайм (з 19 до 24 годин) на кожному із зазначених телеканалів і кількість, з їх числа, передач російського виробництва.

Враховувалися всі передачі (новини, фільми, ток-шоу, спорт, концерти), включаючи ті, які почалися або закінчувалися за межами прайм-тайму, але частина яких потрапляла на нього.

Окремо було пораховано кількість передач інформаційно-публіцистичного жанру (включаючи політичні ток-шоу) і кількість з них передач російського виробництва.

3.2. Присутність російської тематики в значущих ЗМІ, що фінансуються з держбюджету Білорусі:

- газета «СБ. Білорусь сьогодні» (засновник - Адміністрація Президента Республіки Білорусь),

- вечірні новинні передачі каналу «Білорусь 1», (входить до складу Белтелерадіокомпанії і позиціонується як «головний телеканал країни)»: понеділок – субота «Панорама» (21.00), неділя - «Головний ефір» (21.00),

а також на інтернет-ресурсі «Sputnik Білорусь» (відділення в Білорусі інформаційного агентства і радіо Sputnik, що належить російському державному інформаційному агентству «Росія сьогодні» і спрямованого на зарубіжну аудиторію) - новинна стрічка, включаючи радіо- і відеосюжети.

Фіксувалися всі матеріали, в яких фігурували російські актори або були присутні інформаційні приводи, пов'язані з Росією, незалежно від того, чи стосувалися вони білорусько-російських відносин (включаючи матеріали пов'язані зі спортом, культурою, подіями тощо).

3.3. Меседжі російської пропаганди в ЗМІ, які зазначені в п. 3.2, їх носії, частота повторення меседжу в матеріалі, ставлення до них у ЗМІ.

РЕЗУЛЬТАТИ МОНІТОРИНГУ

Частка телевізійної продукції, виробленої в Росії або за її участю, в мовленні телеканалів, що входять до затвердженого урядом Білорусі обов'язкового загальнодоступного пакету телепрограм:

Відсоток передач російського виробництва на телеканалах, включених в обов’язковий загальнодоступний пакет, у прайм-тайм

Таким чином, близько 49% передач, показаних у прайм-тайм телеканалами, включеними в обов'язковий загальнодоступний пакет, - російського виробництва.

Чотири телеканали, включаючи білоруські РТР-Білорусь, НТВ-Білорусь і ОНТ, демонстрували в прайм-тайм понад 60% продукції російського виробництва.

При цьому сумарний час присутності російської телепродукції в ефірі значно більше (в результаті демонстрації фільмів та серіалів). Так, на телеканалі «Білорусь-1» з 105 годин прайм-тайму російські серіали займали 71 годину - 67,61% ефірного часу.

Загальна кількість суспільно-політичних передач і ток-шоу в прайм-тайм за час моніторингу склало 363. З них 111 - російського виробництва (30,57%).

Присутність російської тематики і меседжів російської пропаганди в конкретних ЗМІ (газета «СБ. Білорусь сьогодні», інтернет-ресурс - «Sputnik Білорусь» (стрічка новин, включаючи радіо- і відеосюжети), вечірні новинні передачі каналу «Білорусь 1» (понеділок – субота «Панорама» (21.00), неділя - «Головний ефір» (21.00), а також інші передачі, що виходять у прайм-тайм в анонсі в них тим, що підлягають моніторингу)

СБ. Білорусь сьогодні

Оцінка осіб, які проводили моніторинг

Кількість матеріалів з наявністю прямих меседжів проросійської пропаганди виявилася невеликою (кількість номерів - 20, кількість матеріалів з російською тематикою або меседжами - 50, кількість матеріалів з меседжами - 20).

Загальний характер матеріалів, присвячених білорусько-російським відносинам можна охарактеризувати як нейтрально-охоронний. Іншими словами безумовна підтримка всіх спроб білоруської влади домогтися зняття обмежень діяльності білоруських підприємств на російському ринку і продовження субсидування білоруської економіки з боку Росії. У статтях відсутня критичне ставлення до діяльності білоруських державних органів на східному напрямку і присутня доволі помірна критика російських партнерів. В основному, такі натяки на «некоректну» поведінку стосуються рівня уряду і окремих російських агентств, що регулюють економіку. На адресу президента РФ критика відсутня.

Основним автором проросійських меседжів був глава білоруської держави, який виступав перед російською аудиторією (зустрічі з журналістами РФ або російськими політиками, інтерв'ю для федеральних ЗМІ (наприклад, «Росія-24»), про які розповідає газета). Кількість інших джерел пропагандистських меседжів невелика. Найчастіше, це зовнішні експерти або політологи, які не мають прямого відношення до редакції видання та коментують ті чи інші події на прохання газети. Штатними журналістами «СБ. Білорусь сьогодні» політичні теми подаються, як правило, знеособлено чи у переказі від третьої особи. Однак колумністи (блогери) газети часто продовжують висловлюватися в дусі відкритих нападів на опонентів влади або на «західний світ».

У порівнянні з попередніми роками збільшилася частка історичної та національної тематики, в тому числі на білоруській мові. Видання вельми стримано в своїх висловлюваннях, намагаючись дотримуватися баланс між національним інтересом, і, як і раніше, головною лінією на звеличування «радянського» над «білоруським».

«Білорусь-1» (вечірні інформаційні програми)

Оцінка осіб, які проводили моніторинг

Новинна робота «Білорусь 1» відображає внутрішню змістову конфліктність офіційного інформаційного порядку: розмита національна ідентичність (Лукашенко в Пітері: «Я теж в гостях - але як вдома!») межує з декоративними демонстраціями власної «окремої» значущості (від проведення дитячого «Євробачення» до статусу «донора світу»), а ритуальні заклинання про «наших людей» і «братський» російською народ - з емоційним спічем першої особи Білорусі про життєву важливість суверенітету.

При цьому ступінь суверенності розподіляється очевидно нерівномірно. Несподівано нервові репліки перших осіб і публічна полеміка в стилі «торгових воєн» об'єктивно суперечать суміжним (нерідко в рамках одного випуску) радісним зведеннями успішної співпраці, а емоційні президентські закиди до росіян у «національному егоїзмі» слабо римуються з його ж запевненнями про незмінно пріоритетний статус східного партнера.

З одного боку, однозначна російськоцентричність економічного і культурного секторів (чітко прописана навіть на рівні новітніх «недо-братських» розбіжностей з Кремлем - мовляв, «ми до вас всією душею, а ви ...» - тут мова йде не про розлучення, а про «чесні» умови шлюбного контракту), постійні посилання на духовну близькість, творчі спілки, успіхи білорусів в російських регіонах (як привід очікувати успішності аналогічних проектів ... в Африці), плюс радісні вісті про нові авіарейси в Росію, спільну виставку живопису і візит білоруських кадетів на московський бал. Тут все слугує аргументом на користь подальшого зближення, яке трактується як щось очевидне і незаперечне, щось із однозначно високим ціннісним потенціалом.

З іншого - демонстративна «окремість» політичної позиції і політичного вибору, «суверенна» риторика під гаслом захисту інтересів свого народу і підкреслено напружений режим переговорної комунікації з російськими владними структурами.

Політичну конфліктність можна пояснити. Фактично мова йде про тактики самозбереження існуючого білоруського політичного режиму в тіні вагомого гравця - російських політичних еліт (характерно, що в ситуації з Керченською протокою Білорусь-1 в якості базової концепції беззастережно прийняв трактування подій російською стороною).

Sputnik Білорусь

Оцінка осіб, які проводили моніторинг

Ситуація принципово інша. При меншій «частці» меседжів «русского міра» їх кількість значно вища. Про «самостійність білоруської держави» мова ведеться тихіше і обережніше (хоча ця тема присутня в матеріалах).

В середньому з вісімдесяти новин в день російської теми стосуються 15-20. Цікаво з точки зору нашого інтересу виглядає перша щоденна новина - «В цей день», в якій міститься інформація про значні події, що сталися в цей день в минулому. Як правило, це дати народження радянських селебріті і свята православної церкви. Згадок про білоруських і світових знаменитостей і світові події - менше.

Структура сайту передбачає, крім новинних заміток, також радіокоментарі, радіопрограми, відеобесіди в студії. Більшість коментарів в період моніторингу належало російським експертам, які жорстко виражають позицію Кремля; ведучі в студії (особливо Володимир Шарапов і Андрій Качура) демонстрували, наприклад, під час обговорення теми Керченського конфлікту, явно проросійську позицію. Двічі за період моніторингу опис російсько-українського конфлікту було представлено у вигляді «прогнозу відомого астролога» (відео).

В якому б співвідношенні не була представлена ​​білоруська і російська тематика в конкретний день, на головній (таблоїдній) сторінці сайту матеріали, пов'язані з російською темою, займають, як правило, топові місця, виводяться в «найбільш читане».

Відвертих меседжів на зразок «Білорусь без Росії пропаде» в період моніторингу не звучало, але продовжує звучати меседж «разом ми сильніші», багато і в різних формах йдеться також про ослаблення західної демократії.

ОСНОВНІ МЕСЕДЖІ ПРОРОСІЙСЬКОЇ ПРОПАГАНДИ

1. СРСР – спільна історія. Спільна пам'ять, спільна перемога.

Захід фальсифікує історію Великої вітчизняної. Розпад СРСР - найбільша геополітична катастрофа.

2. «Це найбільше надбання - Союз Білорусі та Росії і ці братські дружні стосунки!»

Альтернативи співпраці Білорусі та РФ немає. Поглиблення інтеграції - стратегічний вибір. Разом Білорусі та Росії ніякі санкції не страшні.

3. Є проблеми, і їх треба вирішувати.

«Ми - брати, але дружити треба трохи краще». Росія при всьому бажанні допомогти повинна відстоювати і власні інтереси. Щоб не зазнати збитків, Білорусі важливо домовитися з Росією. Лукашенко і Путін розставлять всі крапки над «і».

4. Росія і Білорусь - проти всіх.

Антиросійські кроки стали вважатися нормою в європейському порядку денному. Білорусь - форпост Росії на Заході. НАТО і ЄС готують влаштувати кольорову революцію в РБ. Білорусь без Росії не може встояти під натиском. Захід використовує подвійні стандарти, щоб розділити нас.

5. Без Росії важливих питань співробітництва не вирішити.

Росія - геополітичний центр. Росіяни - кращі в різних областях і не можуть бути на других ролях. Стабілізація нафтового ринку - успіх російської дипломатії. Росія, на відміну від інших, - країна, де є совість. Росія живе за основним законом.

6. ЄС загниває і руйнується, несе хаос.

ЄС загрожує розпад внаслідок кризи із біженцями. Як тільки починаються протести - Європа забуває про права людини і починає їх порушувати. На наших очах ламається європейська система лібералізму, толерантності і «терпимості, до чого тільки можна».

7. ЄАЕС розвивається краще, ніж ЄС.

Він дає можливість протистояти тиску політичних опонентів. Необхідне посилення об'єднання ЄАЕС, більш тісної інтеграції. Нестабільність і економічні війни - його шанс.

8. США - загроза миру.

Штати у виході з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Заплуталися в подвійних стандартах. Керують вчинками київського режиму. Політика США спрямована проти Росії, а європейці їм підіграють. Європейський бізнес у кризовому стані й в шоці від політики США.

9. Українці спровокували росіян в Керченській протоці з метою зірвати вибори. Україна після Майдану - суцільний хаос.

Перетворюється на державу з військово-авторитарним стилем управління, режим Порошенко намагається перейти до режиму військової хунти. Україна буде розгойдувати військову ситуацію. Антиросійські настрої - останній козир влади, більше «продавати» нічого. Рішення Порошенко про припинення договору про дружбу з Росією порушує інтереси українського народу. Україна становить небезпеку для оточуючих країн. Захід, США - головні спонсори подій в Україні. Автокефалія - політичний проект Порошенко, за яким стоять західні безбожні еліти, які будуть піддані анафемі.

КОРОТКІ ВИСНОВКИ:

Основним джерелом проросійської пропаганди в Білорусі залишається телебачення.

Незважаючи на задеклароване білоруською владою прагнення до збільшення білоруського контенту в телевізійних ЗМІ, 4 з 9 телеканалів, включених урядом в обов'язковий загальнодоступний телевізійний пакет, за основу беруть російську телепродукцію і демонстрували в прайм-тайм більше 60% телепередач російського виробництва. При цьому час, який займає російська телепродукція в ефірі юридично білоруських телеканалів, ще більший, зважаючи на демонстрацію тривалих фільмів і серіалів. Так, якщо кількість російських передач в прайм-тайм на телеканалі «Білорусь-1» склала 38,18% від загального числа передач, то час показу тільки російських серіалів складає 67,61% обсягу ефірного часу. В цілому російський контент безумовно переважає в білоруському ефірному прайм-таймі.

Кількість відверто проросійських матеріалів з присутніми меседжами російської пропаганди в газеті «СБ. Білорусь сьогодні» і вечірніх новинних програмах телеканалу «Білорусь 1» виявилась відносно невеликою. Загальний характер матеріалів, присвячених білорусько-російським відносинам можна охарактеризувати як нейтрально-охоронний і внутрішньо суперечливий (від трактування подальшої інтеграції з РФ як володіє безперечно високим ціннісним потенціалом до «суверенної» риторики під гаслом захисту інтересів свого народу). Помірна критика російських партнерів не ставить під сумнів «союзної інтеграції» і не піднімається вище рівня уряду і окремих російських агентств, що регулюють економіку.

Процентне співвідношення матеріалів з меседжами російської пропаганди до загальної кількості матеріалів на «Sputnik Білорусь» виявилося навіть меншим, ніж на телеканалі «Білорусь 1». Однак загальна кількість таких матеріалів була доволі значною і їх подача відрізнялася заангажованістю у провідних відеосюжетах. Третина матеріалів з меседжами російської пропаганди носила виражений антиукраїнський характер.

В цілому можна відзначити багатошарову присутність «російського» в білоруському інфо-просторі:

  • а) на рівні глобального контексту, загальної російськоцентричної карти світу,
  • б) на рівні місцевого/локального контексту, у вигляді провладної ідентичності (суверенітету з «московської забарвленням»),
  • в ) на рівні розважального контексту.

Таким чином, програмування відповідних ідеологічно-культурних орієнтацій йде не тільки на концептуальному рівні «прямих» меседжів, але і за допомогою медійної риторики, а також через формування емоційно-підсвідомої залежності обивателя від російського контенту. Сумарний ефект виявляється більше і сильніше впливу «лобової» пропаганди.

Заходи, що вживаються білоруською владою для захисту інформаційного простору країни, виглядають не адекватними реальним загрозам. Білоруська аудиторія системно і регулярно отримує переважно російську медійну картину «порядку денного» і прокремлівський погляд на основні події у світі (в тому числі від державних ЗМІ, які фінансуються з бюджету Білорусі).

У меншій мірі це поки що стосується лише білорусько-російських відносин.

Оригінальний матеріал доступний за посиланням - baj.by, завантажити окремо презентацію можна за посиланням baj.by
переклад ІА "Західний інформаційний фронт"

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: