Макрон і мир. Чому це розколює Європу?

АНАЛІТИКА 19.04.2023 Коментарі 0

Французький президент Макрон прагне за будь-що стати «голубом миру» і (не без допомоги Китаю) всадити за стіл переговорів представників москви та Києва.

Емануель Макрон збирається запропонувати Пекіну план, згідно з яким «якщо усе піде добре», то контакти між рф та Україною мали би розпочатися цього літа. І доручив своєму радникові Емануелю Бонну опрацювати деталі з головою канцелярії комісії з закордонних справ ЦК Компартії Китаю Ван І. Як пише Bloomberg, в офісі президента Франції підтвердили інформацію про наміри перемовин Бонна з китайським колегою, однак жодних подробиць не надали.

Нагадаємо, що на початку квітня Макрон разом із головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн відвідали Пекін. У відповідь на їхні спроби вплинути на позицію Китаю щодо війни в Україні очільник КНР Сі Цзіньпін запропонував французькому колезі розробити свій план щодо припинення українсько-російської війни. І навіть пообіцяв його підтримати.

Росіянцям сподобалось

Ця новина блискавично розлетілася світом. Щоправда, московити, яким кров з носа зараз потрібні переговори, для годиться трохи повикаблучувались.

Так вуса пєскова, які виконують роль ліліпутінського речника, заявили, що їм зараз «важко собі уявити Францію в ролі посередника, оскільки Париж і прямим, і непрямим чином втягнутий у конфлікт на стороні Києва». Потім вуса згадали про пропозицію бразильського президента Луїса Інасіо Лули да Сілва, аби «США перестали заохочувати війну і почали говорити про мир, і Євросоюз також повинен почати говорити про мир». А росії потрібно надати «мінімальні умови» для припинення «цього конфлікту».

«Будь-які ідеї, що беруть до уваги інтереси росії, її стурбованість, звісно, заслуговують на увагу, і звичайно ж, до них варто прислухатися. І росія готова це робити. Для нас головне – це забезпечувати власні інтереси», - відверто зізнався писок ліліпутіна.

Московити також почали додатково інформаційно підігрівати запропоновану Макроном тему можливих перемовин. Так у рашаЗМІ поширили новину, зроблену з твітта ексєвропарламентаря Флоріана Філіппо. Він вважає, що Франції треба вийти із союзу зі США через крах створеного навколо Вашингтона міжнародного блоку.

«Бразилія та Китай пропонують мирний план. Індія веде переговори про торгову угоду з росією, щоб протистояти санкціям. Саудівська Аравія уклала мир з Іраном. Американський табір руйнується! Франція має стати врівноважуючою, а отже, вільною державою!» - вважає Філіппо.

Сильно дивуватися цьому популістові не варто. Для повноти інформації варто додати, що лідер французького руху «Патріоти» Флоріан Філіппо неодноразово критикував західні держави за фінансову підтримку України та постачання військової техніки ЗСУ, які «затягують конфлікт і штовхають планету до світової війни». При цьому він закликав скасувати санкції щодо росії. Рішення Брюсселя в енергетичній галузі політик назвав шаленими, а самі обмежувальні заходи проти москви дурними. Ось такими кадрами послуговується московія для своєї підтримки у Європі.

Євросоюз не розраховує на Китай?

На щастя, не всі у ЄС думають так, як Філіппо. І навіть як Макрон, який спершу говорив, що Китай завдяки своїм відносинам з рф міг би «привести Москву до тями», а потім вирішив довести Сі, що спроможний навести мости із воюючими країнами ефективніше за китайського лідера.

Євросоюз не зможе розвивати нормальні відносини з Китаєм, якщо Пекін не використає свій вплив на росію, аби переконати її вивести війська з України та закінчити війну. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на слуханнях в Європарламенті щодо стратегії відносин між ЄС і Китаєм.

- Будь-який нейтралітет, який не робить різниці між агресором та атакованим, означає стати на бік агресора, - наголосив Боррель.

Він також зазначив, що зараз важливо уникнути нової холодної війни між Заходом і Далеким Сходом. І визнав певну «какофонію» у європейській позиції. За його словами, у таких складних відносинах, як із Китаєм, неминуче існують різні точки зору - адже інтереси держав-членів відрізняються.

«Але якщо ми хочемо побудувати узгоджену стратегію ЄС щодо Китаю, необхідно, щоб кожен діяв відповідно до договорів, виконуючи свої ролі та обов'язки», - так тонко Боррель натякнув  Макронові на його загравання з Сі.

До речі, сам шеф європейської дипломатії змушений був минулого тижня відкласти свій візит до Пекіна через позитивний тест на ковід.

Ще більш прямолінійною була президентка Єврокомісії. Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС буде позбавлятися залежності від Китаю, який відкрито намагається розширити свій економічний вплив. І анонсувала зміну європейської стратегії щодо Китаю під час свого вівторкового виступу у Європарламенті. 

В основі нової стратегії лежатиме економічний де-рискінг (зниження ризиків). При цьому про повне розірвання ділових зв’язків з Піднебесною не йдеться. Євросоюз більш активно застосовуватиме інструменти захисту внутрішнього ринку, запровадить жорстку заборону на передачу технологій, які Китай може використати для посилення власних військових і розвідувальних можливостей, а також посилить економічну співпрацю із союзниками.

Якщо до цього додати схвалення дипломатами країн G7, включно з Францією, «формули миру» Зеленського (яка передбачає повне виведення всіх російських військ з української території), то маємо підтвердження, що світ загалом на боці України.

Наприкінці хочеться згадати «успіхи» французької дипломатії попередніх років. Адже це Саркозі свого часу сприяв організації перемовин росії та Грузії у 2008 році – тоді агресор не поніс жодних покарань за розв’язану війну, а наслідки тепер пожинає Україна. А потім Оланд (разом з Меркель) влаштовували мінські домовленості, які тепер трактує кожен як йому заманеться, втім, за фактом у нас тепер велика війна.

І ось тепер Макрон вчергове приміряє на себе роль не лише миротворця, але і прагне заявити таким чином претензії на лідерство у ЄС (після пенсійної реформи і протестів його популярність на батьківщині сильно впала). Хоча у Європі до цього вже ставляться доволі скептично. Тож у жарті про те, що тепер Макрон частіше дзвонитиме не пу, а Сі, може виявитись лише маленька частка жарту.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: