Лукашенко і контрабанда: у Литві хочуть закрити два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю

РОЗСЛІДУВАННЯ 11.02.2024 Коментарі 0

У Комісії з національної безпеки Литви запропонували закрити ще два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю. Таку ідею підтримала очільниця МВС Литви Аґне Білотайте.

Експерти "Української призми» Ярослав Чорногор і Павло Радь у рамках Програми російських і білоруських студій зʼясовують, чому знову актуалізувалося питання часткового закриття кордонів на білорусько-литовському кордоні і які наслідки це може мати.

Перша причина для введення обмежень, яка може спасти на думку, полягає в безпекових ризиках, які несе Білорусь для своєї балтійської сусідки. Проте справа, судячи з усього, не зовсім у цьому, адже з початку року було зафіксовано як мінімум 18 днів, коли мігранти не намагалися нелегально прорватися в країни ЄС (до цього був зафіксований лише один схожий випадок у листопаді 2023 року). Крім того, Литва не закрила жодного переходу на кордоні з Калініградською областю, хоча російський анклав має куди більше стратегічне значення для Москви і потенційно несе більші загрози, ніж Білорусь.

Тож реальну причину треба шукати серед економічних факторів. Річ у тому, що потік білоруських громадян через кордон збільшився приблизно на 50%, що означає зростання кількості контрабандних вантажів. До прикладу, станом на серпень 2023 року їх було стільки ж, як за весь 2022 рік. Більше того, цьому сприяє продовження безвізового режиму для громадян Литви, які можуть без особливих обмежень відвідувати сусідню Білорусь і потім нелегально привозити звідти товари, куплені за нижчими цінами.

Окремо варто зазначити, що Литва – єдина країна ЄС, на кордоні якої функціонує 4 пункти пропуску з Білоруссю, у той час як у Латвії – 2, а в Польщі – взагалі один.

Тому основна частина потоку товарів та транспорту припадає на Литву, яка в силу кадрових та інфраструктурних обмежень не може здійснювати ефективний контроль на кордоні, що створює додаткові можливості для контрабандистів. Відтак розмови про закриття ще двох пунктів пропуску, як і відповідні дії в 2023 році, пов’язані насамперед з бажанням Вільнюса захистити свої економічні інтереси, а не відгородитися від режиму Лукашенка, який до того ж останнім часом став більш вегетаріанським у відносинах зі своїми сусідами.

Найбільше таке рішення вдарить по білоруських громадянах, які з різних причин їздять до Литви. Також буде завдана шкода як для білоруських, так і литовських транспортних і пасажирських перевізників. Однак є й більш позитивний бік медалі: режиму Лукашенка буде складніше обходити санкції, а також доставляти контрабандні вантажі, зокрема тютюнові вироби, в Європейський Союз.

Чи відбудеться закриття ще двох пунктів пропуску – питання відкрите. Якщо протягом наступних тижнів кількість спроб перевезення контрабанди не зменшиться, то цілком можливо, що перетин кордону стане ще більш складним завданням, а білорусам доведеться стикнутися з більшими чергами на доступних пунктах пропуску.

(Програма російських і білоруських студій Ради зовнішньої політики «Українська призма» здійснюється за підтримки Міжнародний фонд "Відродження").

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: