Події на росії: єдиного антивоєнного кандидата обнулили, підтанцьовка лукашенка і  як діють санкції 

АНАЛІТИКА 11.02.2024 Коментарі 0

Ефективність американських фінансових санкцій, відмова у реєстрації Надєждіна кандидатом у президенти та затримання «екс-губернатора» Севастополю у Лондоні – в рамках Програми російських і білоруських студій експерти "Української призми" Ярослав Чорногор та Антон Оксентюк днями представили новий щотижневий #аналізагресора, в якому вони розбирають актуальні новини внутрішньої та зовнішньої політики росії.

Внутрішньополітичні кейсиполітики росії.

Так званий кандидат від «ліберальної опозиції», Борис Надєждін, офіційно здав 105 тисяч підписів за його участь у президентських «виборах». Українська призма протягом останніх тижнів детально описувала даного політика та можливі причини допуску зі сторони кремля до процесу збору підписів антивоєнного та публічно опозиційного кандидата. На сьогоднішній момент вже відомо, що російський цвк «виявив» серед 60 тисяч підписів 15,3% браку, при допустимому значенні у 10%, та загальній допустимій кількості браку серед 105 тисяч підписів у 5%. Також заявлено, що питання реєстрації Надєждіна російська цвк розгляне 7 лютого. Як Українська призма раніше й заявляла, даного кандидата з високою ймовірністю не допустять до виборів, використавши бюрократичні схеми, які б дозволили це зробити. Для кремля наявність кандидата, який би публічно виступав з опозиційними заявами щодо війни є «червоною лінією». Цілком ймовірний варіант, при якому, після відмови у реєстрації, Надєждін офіційно підтримає Владислава Даванкова, кандидата від об’єднаних партій «новые люди» та «партии роста», який є кишеньковим «ліберальним» кандидатом. Крім цього, ефективною демонстрацією того, що проти Надєждіна нарешті почала працювати влада, стало те, що російська пропаганда почала відкрито критикувати його особу, при цьому раніше Надєждін був частим «гостем» на російських політичних ток-шоу.

Перш за все, пропагандист Соловйов почав розповідати про «українській слід» та діяльність «людей Навального та Михайла Ходорковського» в процесі збору підписів. Самі ж російські телеканали як один у власних сюжетах, як стосувались здачі Надєждіним підписів, відкрито демонстрували негативне спрямування, наголошуючи на «недоліках» при цьому процесі.

Минулого тижня декілька «кандидатів» у президенти здійснили очікуваний крок та знялись з виборів на користь путіна. Так, голова «российской партии свободы и справедливости» Андрєй Богданов здав власні підписи за реєстрацію, після чого одразу оголосив про вихід із президентської кампанії, пояснюючи це тим, що він «згадав» про незакритий закордонний банківський рахунок, що не дозволяє кандидату брати участь у виборах. Інший «кандидат», голова партії «российский общенародный союз» Сєргєй Бабурін аналогічним чином приніс до цвк свої «підписи» та одразу зняв кандидатуру, закликавши виборців голосувати за путіна. Подібні доволі банальні кроки з боку кремля мають на мету публічно продемонструвати видимість самого процесу президентських виборів та діяльності різних «кандидатів». В реальності ж є цілком зрозумілим той факт, що в росії навіть не стоїть питання самого процесу обрання президента.

Голова» Чечні, Рамзан Кадиров, продовжує посилювати особисту владу в республіці. Так, стало відомо про призначення його доньки, Хаджихат Кадирової, на посаду першого заступника керівника адміністрації глави й уряду Чечні, де вона буде «взаємодіяти із соціальним блоком».

Українська призма протягом останніх місяців неодноразово аналізувала, що Кадиров почав активно просувати членів своєї сім’ї на різноманітні посади. Посилення їх медійної активності аналогічним чином демонструє нам прагнення чеченського «лідера» відкрито показати, що він знаходиться поза «системи» та може діяти в рамках власного бачення своєї влади та можливостей.

Зовнішньополітичні кейси політики росії

Минулого тижня в росії пройшло засідання вищої державної ради союзної держави, на якій зустрілись путін та Лукашенко. В цілому, дана подія мала рутинний характер, а основні позиції стосовно самого факту діяльності союзної держави не змінились. Під час зустрічі Лукашенко, як і раніше, наголошував на економічних факторах взаємодії. Так, він наполягав на необхідності єдиного економічного простору в рамках союзної держави, усуненні чинних бар'єрів у питанні постачання різних товарів, рівності умов діяльності підприємств двох держав та знятті транзитних обмежень. Лукашенко також продовжив російську зовнішньополітичну лінію щодо необхідності побудови «багатополярного світу», маючи на увазі послаблення впливу західних держав, а також їх невдалих спроб «поставити на коліна москву і Мінськ». Зрозуміло, що це робиться для того, щоб задобрити кремль при вирішенні економічних проблем самого режиму Лукашенка. Своєю чергою путін знову повторював власну позицію про відповідність позицій двох держав у сфері глобальних та регіональних проблем, маючи на увазі подальшу підтримку Лукашенка російської війни проти України. Крім того, за результатами даного засідання було підписано договір про створення об’єднаного медіахолдингу росії та Білорусі, до складу якої повинні увійти вже наявні 5 ЗМІ, які спеціалізуються на темі союзної держави. Слід зазначити, що їх ефективність є доволі низькою.

В цілому візит Лукашенко мав на меті звичайну демонстрацію продовження його прихильності політиці кремля.

Стало відомо, що у Лондоні затримали Дмітрія Овсяннікова, колишнього «губернатора» Севастополю по справі щодо порушення санкцій та відмиванні грошей. Даний персонаж відомий тим, що він зміг зняти з себе санкції ЄС у 2022 році. Овсянніков став «губернатором» Севастополю у 2016 році на хвилі протистояння тодішнього «губернатора» Сєргєя Міняйла та «спікера законодавчих зборів» Алєксєя Чалого як певна компромісна фігура, технократ без реального політичного досвіду. У минулому Овсянніков обіймав посаду заступника міністра промисловості та торгівлі, звідки й пішов «на підвищення». Протягом своєї кар’єри він працював саме з цим питанням. Так, він неодноразово працював на високих посадах на підприємствах відомої державної корпорації «ростех», найбільш важливими з яких була посада заступника директора та директора з питань економіки та фінансів на «пермском моторном заводе» та посада заступника керівника фінансово-економічного департаменту "объединенная двигателестроительная корпорация". Крім того, його можна пов’язати із Сєргєєм Кірієнком, з яким Овсянніков контактував бувши на посаді федерального інспектора по Кіровській області та Удмуртії, де на той час Кірієнко був представником президента (рос. полпред). Усі ці фактори демонструють нам важливість його фігури в плані обізнаності того, як функціонує ВПК росії.

Крім того, сам фактор того, що суд ЄС у 2022 році зняв з нього санкції, мотивуючи це тим, що Овсянніков більше не обіймає посади, за роботу на яких він потрапив під санкції та те, що він спромігся відкрити британський рахунок показує нам можливості російських чиновників обійти покарання за діяльність проти України.

Минулого тижня стало відомо, що держави ЄС погодили план Єврокомісії щодо використання заморожених російських коштів для майбутнього відновлення України. Так, буде створено спеціальний фонд, до якого будуть надходити кошти від прибутку, отриманого завдяки російським активам. Це є першим за час війни практичним кроком, направленим на використанні заморожених грошей для допомоги Україні. Російська влада неодноразово публічно погрожувала «наслідками» у разі передачі Україні цих активів. При цьому серед конкретних дій, до яких готовий вдатись кремль є погроза конфіскації «західних активів» на території росії.

Раніше Українська призма неодноразово наголошувала на тому, що нова санкційна стратегія США та ЄС, направлена на посилення та контроль вже наявних обмежень почала приносити результат. Так, за останні декілька тижнів російська влада стикнулась з низкою економічних проблем зі сторони держав, які раніше допомагали їх обходити західні санкції. Минулого тижня стало відомо, що турецькі банки почали закривати рахунки російських компаній, про що написало російське підконтрольне владі видання «ведомости». Так, із проблемами стикаються не лише підсанкційні юридичні особи, але й інші російські компанії. Подібна ситуація розпочалась саме після недавнього посилення обмежень зі сторони США. Російська влада теж відреагувала на цю ситуацію. Так, прессекретар Пєсков заявив, що ці обмеження «викликані безпрецедентним, неприкритим і агресивним тиском, який чинять насамперед представники США на Туреччину і турецькі компанії».

P.S. Додамо, що цей час вже відомо, що  російський цвк відмовила в реєстрації кандидатом у президенти на березневих виборах Борису Надєждіну – єдиному претенденту, який відкрито виступав за припинення війни з Україною.

Фото – Борис Надєждін/Alexander Zemlianichenko/AP/picture alliance

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: