Курський наступ став для путіна ударом, від якого він не може оговтатись - огляд політики росії

АНАЛІТИКА 13.08.2024 Коментарі 0
Ярослав Чорногор

Ярослав Чорногор

Директор програми російських і білоруських студій аналітичного центру Рада зовнішньої політики "Українська призма". Кандидат історичних наук. Закінчив історичний та економічний факультети Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Поточна політична ситуація навколо бойових дій в Курській області, активізація російського ядерного шантажу та можливі постачання іранських балістичних ракет росії, - в рамках Програми російських і білоруських студій Ярослав Чорногор та Антон Оксентюк представляють новий щотижневий #аналізагресора, в якому вони розбирають актуальні новини внутрішньої та зовнішньої політики росії.

Внутрішньополітичні новини

Бойові дії в Курській області. Аналіз політичної та соціальної ситуації

Розпочаті минулого тижня бойові дії на території Курської області стали найбільшою політичною подією в росії за останні місяці. Ці дії повністю змістили фокус уваги більшої частини населення з внутрішньополітичної ситуації - від локальних проблем та невдоволення економікою на військову компоненту. Причиною цього стала унікальність ситуації, адже до цього часу збройні сили України ні разу не починали широкомасштабних бойових дій на території росії.

Російські політики, у тому числі й сам путін, продемонстрували власну неготовність до подібного сценарію ведення війни. Ми продовжуємо спостерігати брак будь-яких широких коментарів з боку федеральної влади. Сам путін під час своєї першої реакції на події в Курській області відмовився називати це повномасштабним зіткненням, називаючи дії ЗСУ “провокацією”.

Ймовірно, що й сам російський генеральний штаб не очікував такого, адже представляв наступ як дію диверсійних груп, а не наступ повноцінної армії. Це підтверджують й слова начальника генерального штабу рф Гєрасімова, який на другий день бойових дій, під час наради у прямому ефірі, публічно заявив путіну, що українські сили були “зупинені” та пообіцяв вийти на державні кордони, що було абсолютною неправдою. Начальник генштабу також суттєво занизив кількість українських сил в області. Для Гєрасімова ситуація загострюється ще й тим, що російські “воєнкори” звинуватили саме його у тому, що ЗСУ змогли прорвати кордон.

Водночас видання Bloomberg опублікувало матеріал про те, що начальник генштабу ще за два тижні отримав від розвідки інформацію про можливість подібної атаки, але ніяк не відреагував. Про проблеми для військового командування рф говорить й той факт, що кремль ввів на території трьох областей - Курської, Бєлгородської та Брянської, режим контртерористичної операції, а не воєнного стану. З юридичного погляду, це робить фсб та її директора Бортнікова головними відповідальними за ситуацією. Це рішення також демонструє, що путін наразі більше довіряє саме цій структурі.

В соціальній частині, очікувано помічено концентрацію уваги населення до війни. Цей аспект доводить, що в російському соціумі присутні потенційні дестабілізаційні елементи, які можна використати. Ситуація в Курській області відкрила у політичному дискурсі питання участі солдатів строкової служби у війні. На цей час саме цей факт продемонстрував найбільшу занепокоєність з боку простого населення. Раніше путін неодноразово наголошував, що солдати-строковики не братимуть участь у бойових діях. Останні новини доводять, що російська влада, як мінімум, не збирається переводити їх з території прикордонних областей, у тому числі й Курської області.

Більше того, на цю мить є інформація про збільшення числа строковиків у прикордонних областях. Це ставить перед російських керівництвом дилему, яка включає в себе можливість виникнення широкого руху дружин та матерів військових, які опосередковано функціонують на території росії та проводять акції протесту. Також загострилось питання внутрішньо переміщених осіб (ВПО), чия кількість постійно збільшується та вже становить понад 100 тисяч евакуйованих громадян. Потенційне розширення зони бойових дій на територію Білгородської та Брянської областей погіршить цю ситуацію. Воднораз тема ВПО не викликає широкого розголосу та уваги серед населення росії.

Ситуація в Курській області також продемонструвала розділення російської пропагандистської машини. Офіційні провладні телеканали вже протягом декількох днів продовжують активно не помічати масштабу ситуації та обмежуються просуванням наративу про локальний характер бойових дій. Воднораз спілка так званих російських “воєнних кореспондентів” активно поширює різноманітну, пов'язану з бойовими діями інформацію, яка межує з панікою. Важливим є те, що їхня інформація йде у розріз із офіційною пропагандою та привертає увагу населення. “Воєнкори”, автори популярних Тelegram-каналів, за час війни набрали мільйонні аудиторії та почали повноцінно та широко впливати на інформаційне середовище в росії. Раніше кремль неодноразово намагався взяти їх під контроль та проводив спільні зустрічі, на яких намагався організувати єдину інформаційну стратегію. кремль також намагався вирішити конфлікт між “воєнкорами” та міністерством оборони, що стався за міністра Шойгу. Теперішні події демонструють, що у кремля не вийшло розв'язати цю проблему, а лояльність єдиній лінії та співпраця з міноборони рф перестає діяти , коли стаються масштабні військові невдачі російської армії. В такій ситуації нам слід очікувати потенційних жорстких рішень стосовно “воєнкорів” та  регулювання їх діяльності. Ознаки цього вже спостерігаються на рівні заяв окремих депутатів державної думи та головних пропагандистів, наприклад, Владіміра Соловйова.

Зовнішньополітичні новини

Ірансько-російська військова кооперація. Москва може отримати балістичні ракети від Ірану

Видання Reuters опублікувало матеріал стосовно можливості того, що Іран надасть росії сотні іранських балістичних ракет Fath-360. Подібні постачання стануть найбільш потужним елементом російсько-іранської політичної та військової кооперації. Видання з посиланням на представників європейської розвідки пише про те, що сьогодні десятки російських військових вже проходять відповідні навчання. Сам Тегеран неодноразово публічно заперечував постачання свого озброєння росії, попри об'єктивні докази. У цій ситуації постачання балістичних ракет та їх застосування буде неможливо приховати, що потребуватиме від Ірану офіційної зміни власної риторики.

Цей крок також слід розглядати не лише в контексті подальшого залучення Ірану у війну. Протягом тривалого часу Тегеран намагається отримати від москви винищувачі Су-35, але досі цього не відбулося. В російському “експертному середовищі” поширена інформація про прагнення Ірану отримати не лише російські винищувачі, але й документацію, яка дозволить їх виробляти, що викликає невдоволення москви. В цій ситуації постачання іранських балістичних ракет означатиме високу ймовірність того, що СУ-35 та заводи з їх виробництва з’являться в Ірані.

Росія активізувала ядерний шантаж

Бойові дії у Курській області також призвели до збільшення спроб росії використати фактор ядерного шантажу для впливу на Україну. Перш за все, російська пропаганда намагається поширювати дезінформацію про небезпеку для Курської АЕС з боку ЗСУ. Росія також намагається використовувати МАГАТЕ для посилення цього наративу.

Так минулого тижня москва заявила про те, що повідомила цій організації про виявлення на Курській АЕС уламків від збитих ракет. Крім того, директор “росатому” Ліхачов за власною ініціативою провів телефонну розмову з головою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі. Перший заявив, що дії України “створюють пряму загрозу не тільки для Курської АЕС, а й для розвитку всієї світової атомної енергетики”.

МАГАТЕ за останні дні декілька разів заявило про те, що слідкує за ситуацією та не бачить причин для занепокоєння.

Аналогічним чином москва розпочала активне використання окупованої Запорізької АЕС для продовження ядерного шантажу. 11 серпня на території ЗАЕС були спостережені ознаки пожежі. Попри те, що українська влада оперативно відреагувала на провокацію, російська сторона звинуватила Україну в атаці дроном. Росія намагається отримати від МАГАТЕ офіційні підтвердження щодо “української атаки”. Існує висока ймовірність того, що кремль, зіткнувшись із небезпечної для росії військовою загрозою в Курській області, буде продовжувати подібний ядерний шантаж. Дії москви ставлять перед Україною завдання постійно бути на контакті із МАГАТЕ задля унеможливлення росією поширення власної пропаганди.

Фото ілюстративне

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: