Кремль проводить дезінформаційну кампанію, щоби підірвати довіру до Зеленського, про це свідчать документи

ПЕРЕКЛАДИ 17.02.2024 Коментарі 0

Коли минулого місяця вперше з’явилася новина про те, що український президент Володимир Зеленський готується звільнити свого головного військового командувача генерала Валерія Залужного, офіційні особи в Москві не могли приховати свою радість. Документи свідчать про те, що вони намагалися організувати саме такий розкол протягом багатьох місяців. Подаємо переклад розслідування The Washington Post, що ґрунтується на аналізі кремлівських документів, що отримала європейська розвідувальна служба.

«Нам потрібно посилити конфлікт між Залужним і Зеленським у стилі «він має намір його звільнити», - написав один кремлівський політтехнолог рік тому після зустрічі високопоставлених російських чиновників і московських експертів, згідно із внутрішніми кремлівськими даними.

Адміністрація президента росії владіміра путіна наказала групі російських політтехнологів використовувати соціальні мережі та фейкові новинні статті, щоби проштовхнути тему про те, що Зеленський «істеричний і слабкий»… Він боїться, що його відсунуть, тому позбувається небезпечних».

Вказівка кремля призвела до тисяч публікацій у соціальних мережах і сотень сфабрикованих статей, поширених в Україні та по всій Європі фермами ботів, які намагалися використати напруженість між двома українськими лідерами, Про це свідчить пакет кремлівських документів, отриманий європейською розвідувальною службою та опрацьований The Washington Post. Файли, що нараховують понад 100 документів, передані американському виданню, щоби вперше викрити масштаби кремлівської пропаганди, націленої на Зеленського з метою розділити та дестабілізувати українське суспільство – зусилля, які Москва назвала «інформаційно-психологічними операціями».

Однак українське суспільство залишалося надзвичайно згуртованим після вторгнення росії. Офіційні особи в Москві, як показують документи, іноді висловлювали розчарування через свою нездатність підірвати Зеленського та розпалити розкол. Один із них поскаржився в одній бесіді, що український президент схожий на Бреда Пітта, світову зірку з іміджем, який неможливо заплямувати.

Але оскільки генерала Залужного зараз немає, лінії фронту «заморожені», а подальша військова та фінансова підтримка з боку Сполучених Штатів невизначена, дехто в Києві стурбований тим, що приховані пропагандистські зусилля росії можуть почати розмивати національну єдність і моральний дух.

«Найскладніші часи попереду», - сказав один високопоставлений чиновник європейської безпеки, який, як і інші, говорив на умовах анонімності, щоб обговорити делікатні питання. «Росія вижила і готує нову кампанію, яка складається із трьох основних напрямків: по-перше,тиск на лінію фронту; по-друге, атаки на українську інфраструктуру; і по-третє, кампанія дестабілізації».

Чотири ключові цілі Москви

Документи показують, як у січні 2023 року перший заступник глави адміністрації кремля сєргєй кірієнко доручив групі чиновників і політтехнологів створити присутність в українських соцмережах для поширення дезінформації.

Зусилля ґрунтувалися на попередньому проекті, який кірієнко, давній помічник путіна, здійснював, щоби підірвати підтримку України з боку Заходу, зокрема Франції та Німеччини. Очолювала європейську пропагандистську групу заступниця кірієнка – татьяна матвєєва, керівниця департаменту розвитку інформаційно-комунікаційних технологій кремля, про це свідчать документи.

Наприкінці 2022 року, після того як Україна відкинула російські війська в Харківській і Херсонській областях, а офіційні особи в Києві почали говорити про великий весняний контрнаступ на сході та півдні, кірієнко зібрав другу команду, зосереджену на дестабілізації самої України. Цю роботу очолив один із його найближчих заступників, алєксандр харічєв, бюрократ, відомий у деяких московських колах як «офіксатор» або «організатор виборів», оскільки він гарантує, що внутрішні вибори відбуваються за сценарієм кремля.

На зустрічі 16 січня 2023 року кірієнко виклав чотири ключові цілі для української пропагандистської групи: дискредитація військово-політичного керівництва Києва, розкол української еліти, деморалізація українських військ і дезорієнтація українського населення, свідчать документи.

Успіх команди мав вимірюватися за ключовими показниками: вони мали «знизити рейтинги ключових кадрів у офісі Зеленського, українському уряді та командуванні Збройних Сил України», а також збільшити віру серед українського населення в те, що українська еліта працювала лише на себе. «Зростання кількості відставок уряду та публічних конфліктів» також було б ознакою досягнення. Щоби збільшити страх та тривогу, втрати України від війни мали бути перебільшені, йдеться в документах.

Речник кремля дмітрій пєсков, харічєв і матвєєва не відповіли на детальні запити про зміст документів.

Документи засвідчують, що динаміку аналізували під час майже щотижневих зустрічей у кремлі – стратеги проводили презентації на інформаційній панелі, демонструючи найпопулярніші пости, які вони розміщували в українських соціальних мережах, і підраховуючи загальний розподіл їхніх результатів. Вони також проводили щотижневі опитування щодо рівня довіри до Зеленського та військового керівництва країни.

Серед матеріалів, які вони висвітлили, був сфабрикований пост у Facebook про те, що родина загиблого бійця не отримувала жодної допомоги від держави, який набрав понад 2 мільйони переглядів, згідно з однією із презентацій під час панелі. Згідно з іншим, топ-постом з метою дезорієнтації населення став фейковий ролик у Telegram про те, що головна мета війни влади в Києві - «воювати до останнього українця».

Розпочинаючи з нуля

До початку березня десятки найнятих тролів закачували понад 1 300 повідомлень і 37 000 коментарів в українські соцмережі щотижня, згідно з однією із презентацій на інформаційній панелі. Згідно з даними, працівники ферм ботів отримували 60 000 рублів на місяць (660 доларів), за написання 100 коментарів на день.

Більшість звітів стратегів своїм політичним керівникам зосереджувалися на обсягах створеного контенту та загальній кількості переглядів, але протягом перших п’яти місяців вони не надавали жодних доказів того, що ці зусилля мали якийсь вплив на українців. Проведені кремлем опитування показали, що довіра до Зеленського залишається стабільно високою: з лютого по червень президентові довіряли від 68 до 73,3% українців.

Проте до серпня опитування кремля показали, що цей показник знизився до 65,4 %. Неможливо оцінити точність цих опитувань, і незрозуміло, як росіяни їх проводять в Україні.

Опитування київського Центру Разумкова в липні показало, що Зеленському довіряє 81%. Останнє опитування, опубліковане центром 8 лютого, показало, що довіра до Зеленського впала до 69%.

Кремлівські стратеги усвідомлювали всю складність свого завдання. «Наразі нам доводиться виходити на український медіа-ландшафт практично з нуля», - йшлося у квітневому звіті. «Проросійський сегмент повністю вичищений із ЗМІ та соціальних мереж».

Стратеги порадили розвивати «мережу Telegram-каналів у поєднанні з Twitter і Facebook/Instagram» як найефективніший спосіб проникнення в український медіа-простір, зазначивши, що за минулий рік аудиторія Telegram в Україні зросла на 600%. Після вторгнення уряд Зеленського створив єдине джерело телевізійних новин, але українці відійшли від телепрограм, заявивши, що боротьбу з агресором в Україні недостатньо висвітлюють та обговорюють.

«Telegram став найважливішим джерелом новин, навіть важливішим, аніж мейнстрімові ЗМІ», - сказав високопоставлений чиновник європейської безпеки - «Це неможливо заблокувати».

Московські стратеги наголосили на необхідності уникати відвертої приросійської пропаганди, щоб створити довіру аудиторії. «Зрозуміло, що ми не можемо літати зі своїми старими ресурсами», - написав один із стратегів 5 квітня після наради у кремлі.

За перший тиждень травня пост кремлівських стратегів у Facebook про те, що «Валерій Залужний може стати наступним президентом України», набрав 4,3 мільйона переглядів, свідчить одна із презентацій. Потім кремль видав накази створити подібні дописи або «додаткову реальність» - термін, який російські чиновники використовують для позначення фейкових новин – включно з повідомленнями про те, що західні лідери шукають заміну Зеленському і що Залужний має намір зупинити контрнаступ.

Meta, материнська компанія Facebook, у заяві, посилаючись на російські пости про Залужного та ймовірну відсутність державної допомоги загиблому солдатові, заявила, що вона «моніторила і блокувала облікові записи, сторінки та веб-сайти, керовані цією кампанією» із 2022 року, «включаючи ці дві сторінки, які були швидко виявлені та відключені нашою командою безпеки».

Не злякавшись, стратеги розпустили в Україні безліч статтей через соціальні мережі, одна з яких у травні була під заголовком «Зеленський тримається за трон. В Україні відбувається ліквідація демократії», - свідчать документи. Інший у червні намагався підкреслити те, що, як стверджувалося, було тривалим зникненням Залужного з поля зору громадськості, а блогери отримали вказівку публікувати коментарі, в яких заявлялося: «Ось чому Залужний зник: тому що він міг і повинен був зайняти місце Зеленського».

Переробка дезінформації

Стратеги також намагалися використовувати кампанію кірієнка в Західній Європі, переробляючи її дезінформацію для використання в Україні. Тактика європейської кампанії включала клонування та узурпацію медіа та урядових веб-сайтів, таких як веб-сайти Le Monde та МЗС Франції, а потім розміщення на них фейкового контенту, який принижує український уряд, у рамках операції, яку чиновники Європейського Союзу назвали Doppelgänger. Вони також включали створення підроблених облікових записів на X або Twitter для видатних діячів, зокрема міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок. Стратеги прагнули розмістити історії чи дописи з цих веб-сайтів та акаунтів в українських соціальних мережах як справжні європейські репортажі чи коментарі.

Після того, як у вересні фейковий обліковий запис Baerbock оголосив, що «війна в Україні закінчиться через 3 місяці», влада Німеччини почала розслідування та виявила понад 50 000 фейкових облікових записів користувачів, які координували проросійську пропаганду, включно з тими, які рекламували твіт. Офіційні особи вважають, що фейкові акаунти були продовженням кампанії Doppelgänger, повідомляє Der Spiegel.

Операція Doppelgänger вперше викрита Meta у вересні 2022 року, а потім французькою владою минулого літа, пов’язана з Reliable Recent News – фейковим новинним сайтом, який відслідковується двома російськими компаніями, Social Design Agency та Structura National Technologies.

Кремлівські документи свідчать, що керівники Social Design Agency та Structura – ілья ґамбашидзе та ніколай тупікін – працювали безпосередньо з кірієнком та іншою кремлівською чиновницею софією захаровою, яка координувала зусилля в Європі та Україні.«Вона – мозок», - сказав представник європейської служби безпеки.

У липні ЄС наклав санкції на ґамбашидзе, Structura National Technologies та Social Design Agency за, як заявили, їхню роль у створенні підроблених веб-сторінок і облікових записів у соціальних мережах, «узурпуючи ідентичність національних ЗМІ та урядових веб-сайтів» у рамках «гібридної кампанії росії проти ЄС і держав-членів». ґамбашидзе та тупікіна згадали і в Держдепартаменті США в листопаді за їхню роль у зусиллях кремля з поширення дезінформації в Латинській Америці. Захарова, ґамбашидзе та тупікін не відповіли на детальні запити WP про зміст документів.

Ґамбашидзе, тупікін та їхні колеги запропонували наративи, які, як вони сподівалися, зруйнують імідж Зеленського на Заході як «героя маленької країни, що бореться з глобальним злом», - свідчить один із документів, надісланих у квітні. Вони пропонували зобразити Зеленського як актора, здатного виконувати лише сценарій, написаний для нього США та НАТО, а його західних спонсорів – виснажених жертв його гри. Вони запропонували розповсюдити підроблені українські державні документи як докази корупційних схем військових закупівель, а також припустити, що Зеленський і його родина мали рахунки в західних банках, йдеться в документі.

Ці плани призвели до сотень статей і тисяч публікацій у соціальних мережах, перекладених французькою, німецькою та англійською мовами, спрямованих проти Зеленського.

Одна зі статей для французької аудиторії мала заголовок: «Диригенту набриднули концерти Зеленського: дії США в Україні змушують вважати, що Вашингтон найближчим часом має намір позбутися Зеленського, не обговорюючи це з Парижем». На підставі цієї статті один зі стратегів наказав працівникові ботоферми підготувати дописи у соцмережах французькою мовою: «Вашингтон змінить Зеленського на більш здібного президента. І Франції доведеться мовчки продовжувати озброювати та фінансувати Україну». В іншій статті описувалося, як Зеленський підштовхував українські сили до оборони Бахмута всупереч волі Залужного, що призвело, як стверджується, до загибелі 250 000 українських військових, що є надзвичайно перебільшеною кількістю загиблих під час, тим не менш, жорстокої битви за місто. Співробітників ферми ботів просили писати коментарі на кшталт «Чому українські генерали ненавидять Зеленського? Піар на крові бійців» і «Розстріляти виснаженого президента? В Україні зріє генеральська змова».

Одна з цілей стратегів, за словами представників європейської служби безпеки, полягала в тому, щоби теми, розміщені в європейських соціальних медіа, потрапляли назад в Україну через репости та поширення або їх підхоплювали українські політики, які прагнуть збільшити свої профілі провокаційними публікаціями.

«Вони шукають слабкі місця. …Вони використовують те, що створюють самі, і все, що лежить у них під ногами, - сказав другий європейський представник служби безпеки. - Все спрямовано на те, щоби деморалізувати людей».

Стратеги також мали прейскуранти за розміщення проросійських коментарів у відомих західних ЗМІ та за оплату «впливових осіб» у соціальних мережах у Сполучених Штатах і Європі, «охочих працювати з російськими клієнтами». У документах йдеться, що росіяни були готові заплатити до 39 тисяч доларів за розміщення проросійських коментарів у головних ЗМІ на Заході.

«Практично скрізь це будуть оглядачі, лідери громадської думки, колишні дипломати, чиновники, професори і так далі», - йдеться у примітці до прейскуранта. З документів незрозуміло, чи зміг прокремлівський матеріал потрапити у західні видання чи хтось отримав гроші. Але кремлівські політтехнологи при цьому не гірше набивали собі кишені: «Я додав 20%», - написав один із них колезі.

Із настанням зими в Києві з’явилася низка дипфейків, де Залужний називає Зеленського ворогом народу та закликає до державного перевороту. Відео швидко визнали фейковими, тож вони не мали реального впливу в Україні. Але високопоставлений чиновник європейської безпеки сказав, що він стурбований тим, що кремль лише перевіряє ґрунт для майбутніх глибоких фейків. «Це дуже дорого, але може спрацювати, - сказав він. - У певний час це можуть використати».

Ілюстрація – ШІ 

Коментар директора Інституту світової політики Євгена Магди: 

- Сучасна війна триває не за території, а за свідомість. у 2023 році ми повинні були помітити зміни у тональності російської пропаганди та відреагувати на них.

Росія вправно використовує особливості демократичного політичного режиму у власних інтересах. Російські спецслужби використовують технології рефлексивного управління, які спираються на вивченні особливостей національного характеру, суспільних настроїв та інших інформаційних технологій.

Одним із головних каналів поширення кремлівських наративів в Україні став Telegram, насамперед анонімні Telegram-канали. Вони не лише ретранслюють кремлівський порядок, але і від пуза віялом сіють зневіру та сумніви у нашій Перемозі. Цей інформаційний вплив здійснюється системно, з використанням лідерів громадської думки та популярних персонажів світських тусовок.

Розумію, що багатьом складно відмовитися від використання мережі Telegram, тому пропоную скористатися такими порадами:

- перевіряйте будь-яку, навіть найбільш резонансну новину із двох-трьох джерел;

- зважайте, що зневіра та паніка є головними інструментами кремлівського впливу;

- зверніть увагу, що прокремлівські Telegram-канали зазвичай використовують для своїх дописів російську мову;

- не шкодуйте зайвої хвилини на перевірку деталей резонансних повідомлень.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: