Країни Балтії та Польща просять ЄС посилити кордони і зменшити газову залежність від росії

НОВИНИ 16.09.2024 Коментарі 0

Комітети з європейських справ парламентів трьох країн Балтії та Польщі звернулися до Європейського Союзу із проханням посилити охорону кордонів Польщі і зменшити залежність Співтовариства від російського скрапленого газу.

Про це під час прес-конференції в понеділок, 16 вересня, повідомив голова Комітету з європейських справ Сейму Литви Жиґімантас Павільоніс, пише LRT.

«Міграція в наших прикордонних районах зросла майже на 190%. Зараз головний тиск на Польщу. Треба їй із солідарності допомогти. У Польщі є декілька планів щодо посилення цього напрямку під час головування (протягом першого півріччя 2025 року Польща головуватиме в Раді ЄС). Ми домовилися підготувати спільний документ, у якому викладемо наші аргументи», - сказав Павільоніс.

За його словами, у Брюсселі й інших країнах-членах ЄС «ще недостатньо усвідомили», що такі високі темпи міграції становлять загрозу безпеці та є гібридною загрозою.

Павільоніс також повідомив, що голови Комітету з європейських справ узгодили спільний документ, покликаний привернути увагу до «небезпечно зростаючої» залежності ЄС від російського скрапленого газу.

«Із травня цього року росія стала основним постачальником скрапленого газу до ЄС, обігнавши США. Хоча за останні два роки ЄС побудував сім нових терміналів, що з того, якщо вони будуть заповнені російським газом?» - зазначив Павільоніс.

Також він повідомив про розширення співпраці у форматі голів комітетів з європейських справ, у тому числі країн Північної Європи, Німеччини і США.

«Трансатлантичні відносини стануть одним із найсерйозніших викликів, а розширення ЄС і перемовини з Україною та Молдовою, що тривають, і які Польща намагається пришвидшити, є нашими спільними інтересами», - додав він.

Засідання у Сеймі Литви голів комітетів з європейських справ парламентів країн Балтії та Польщі тривало 15-16 вересня. Також підготовлено ґрунт для Конференції парламентських комітетів у справах Європейського Союзу (COSAC), запланованої в Будапешті наприкінці жовтня цього року.

Нагадаємо, від сьогодні, 16 вересня, офіційний Берлін запровадив на пів року тимчасовий контроль для осіб, які перетинатимуть німецький кордон у межах ЄС. Як повідомляє DW, до цього вибірково перевіряли людей і транспорт на кордонах із Польщею, Чехією та Австрією. Відтепер нововведення працює на межі з Данією, Нідерландами, Бельгією, Люксембургом та Францією.

У Берліні пояснили такий крок необхідністю обмежити кількість нелегальних мігрантів та зменшення тиску на перевантажену систему надання притулку.

У Варшаві рішення німецького уряду про посилення прикордонного контролю вважають неприйнятним.

На фото DW – на кордоні з Австрією вибірково зупиняють авто, що викликають у поліцейських підозри

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: