Китайські електромобілі у ЄС помітно подорожчають: починається велика торгівельна війна?

Економіка 04.07.2024 Коментарі 0

Євросоюз вирішив тимчасово підвищити ставки ввізного мита на електромобілі китайського виробництва. У результаті імпорт «електричок» Made in China до Європи може скоротитись на чверть.

ЄС у спеціальному пресрелізі підтвердив, що в рамках антисубсидійного розслідування він застосує тимчасові мита до трьох китайських автовиробників, які були відібрані для розслідування. Йдеться про виробника електромобілів марки MG SAIC Motor Corp. – для нього запроваджують додатковий тариф у 37,6% (на додаток до чинної 10% ставки). Водночас власник Volvo Car AB - компанія Geely, а також BYD Co. змушені будуть сплачувати додаткові збори в розмірі 19,9% і 17,4%, відповідно. Про це повідомляє агенція Bloomberg.

Рішення про додаткові мита в ЄС ухвалили після проведення спецрозслідування.

До речі, інші китайські виробники електромобілів, які співпрацювали зі слідством, але не були відібрані, будуть обкладені середньозваженим митом у розмірі 20,8%, тоді як фірми, які не співпрацювали, отримають додатковий збір у розмірі 37,6%.

Прикметно, що Tesla Inc. може отримати індивідуально розраховану ставку мита на цьому остаточному етапі після того, як подасть запит на вибірку.

Повідомляється, що попередні мита почнуть діяти з п'ятниці, а остаточні мита будуть запроваджені до листопада, якщо обидві сторони не прийдуть до якогось альтернативного рішення або кваліфікована більшість країн-членів ЄС не заблокує остаточний крок.

Останніми тижнями перемовини з Китаєм активізувались. Однак в результаті розслідування експерти Євросоюзу дійши висновку, що Китай субсидує свою індустрію електромобілів до такого рівня, що це завдає економічної шкоди автовиробникам спільноти.

«Перемовини тривають. Якщо буде знайдено взаємовигідне рішення, ми також можемо знайти способи не застосовувати остаточні тарифи. Але цілком зрозуміло, що це рішення має виправити викривлення ринку, яке ми зараз маємо», – заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

Як прогнозує агенція, зростання ставок мита загалом до 48%, ймовірно, призведе до ескалації торговельної напруженості в і без того непростих економічних стосунках ЄС із Пекіном.

Зі свого боку Китай погрожував вжити заходів у відповідь і вже розпочав цілеспрямоване антидемпінгове розслідування щодо імпорту свинини. Висновки розслідування алкогольних напоїв ЄС мають бути оголошені на початку наступного року, але вони можуть з’явитися будь-коли, виходячи з того, що сталося раніше. Пекін попередив, що це може вразити європейські сільськогосподарські товари, авіацію та автомобілі з великими двигунами. Китай також може вирішити оскаржити розслідування ЄС у Світовій організації торгівлі.

За оцінками Кільського Інституту світової економіки, нові мита можуть скоротити імпорт електромобілів з Китаю на чверть, що становитиме приблизно $4 млрд.

Раніше Bloomberg повідомляв, що Пекін намагався перетворити розслідування на переговори та намагався розділити країни-члени шляхом двостороннього тиску. Деякі країни-члени, включаючи Німеччину, наполягали на досягненні компромісу шляхом переговорів.

Багато європейських автовиробників чітко дали зрозуміти, що вони виступають проти підвищення тарифів, а такі компанії, як Mercedes-Benz Group AG і Volkswagen AG, застерігають від них. Китай є найбільшим ринком збуту для Mercedes, VW і BMW AG.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: