«Фейксперти»: псевдофахівці, які поширюють кремлівську «дезу»

РОЗСЛІДУВАННЯ 03.10.2023 Коментарі 0

Знані конспірологи, перевдягнені маргінали, а також відверті расисти та антисеміти – це ціла армія фейкових експертів («фейкспертів»), яка обслуговує рашапропаганду і поширює у росіянських та західних медіа прокремлівську дезінформацію. Росіянське незалежне видання The Insider представило інтерактивну мапу, на яку нанесло інформацію про цих «героїв інформаційного фронту».

«Головне, що об'єднує «фейкспертів», які потрапили до цієї карти, - обіляючи путінську політику, вони розповсюджують відверту дезінформацію, тобто не просто висловлюють якісь оцінні судження, а роблять заяви про факти, недостовірність яких легко доводиться», - пише Insider. Для рашапропаганди насправді найважливіше - щоб якісь з її тез лунали з вуст іноземців, навіть якщо у своїх країнах вони нікому не відомі.

Серед найвідоміших «фейкспертів» видання назвало, зокрема, американського телеведучого Такера Карлсона (на фото), який нещодавно вів одну з найрейтинговіших програм на республіканському телеканалі Fox News. Його неодноразово ловили на поширенні конспірології та фейків: наприклад, він заявляв, що в США «від вакцин проти COVID-19 померло понад 3 тисячі людей» (насправді від щеплень не помер ніхто), а також підтримував популярну у расистів конспірологічну теорію «великого заміщення», за якою біле населення США та Європи цілеспрямовано заміщується небілим.

В останні роки Такер Карлсон також став затятим путіністом.  Напередодні початку війни, коли росія стягнула до кордону України ударні сили, Карлсон назвав це «прикордонною суперечкою» і додав: головне, що слід знати про «країну під назвою Україна», - це те, що її лідери одного разу надіслали Байденській сім'ї мільйони доларів, тому той її так любить. Він називав Україну маріонеткою Заходу, яка не є справжньою демократією, і активно розповсюджував конспірологічну теорію про «таємні американські біолабораторії в Україні». А через півтора роки війни він раптово зрозумів, чому в США погано ставляться до рф: тому що росія християнська країна (те, що американці набагато релігійніші і ходять до церкви в рази частіше, ніж росіяни, його не збентежило). Карлсон став дуже популярним персонажем російського пропагандистського телебачення, і його активно цитували на держканалах.

Однак найчастіше фейксперти зовсім невідомі у себе на батьківщині. Класичний приклад – американець Деніел Патрік Велш, якого прокремлівські ЗМІ репрезентують як шановного політичного коментатора й аналітика, якого держканали у своїх політичних ток-шоу частенько вмикали наживо у прайм-таймі. «Політичний аналітик» передбачав розпад ЄС та НАТО через «українську кризу», звинувачував Україну у продажі зброї ІДІЛ, а в 2023 році заявив, що нацистами були не лише німці, а й половина британської аристократії,. А також що ці сили залишилися незадоволені підсумками ІІ світової і тепер хочуть знищити росію.

Що цікаво – в Америці Велша ніхто не знає: адже там він лише... керівник приватного дитячого садка в передмісті Бостона і власник маленького онлайн-магазину, де приторговує дисками з піснями у своєму виконанні, листівками, зробленими учнями його школи, і милом ручної роботи.

Окрім того, зіркою російських держканалів став «британський політолог» Девід Айк – винахідник тієї самої теорії про рептилоїдів. Він починав як воротар, потім як футбольний коментатор, але, не досягши жодних успіхів у спорті, оголосив себе Божим сином і передбачив кінець світу в 1997 році. Інший приклад – Фредерік Вільям Енґдаль, який вигадав нині вкрай популярну теорію про шкоду ГМО. Обидва вони впевнені, що Джордж Сорос є найважливішим учасником світової єврейської змови, а малайзійський літак MH17 збили українські військові за наказом ЦРУ.

Ці конспірологи часто поєднують кремлівські тези з антисемітизмом. Є серед них і відверті расисти, як нідерландський письменник Йост Німеллер, який свого часу заявив, що чорна раса інтелектуально нижча за білу, а Гітлер був «не такий уже й поганий». Після цього нідерландські видання припинили контактувати з ним, а кремлівські ЗМІ, навпаки, активізувались.

Інший завсідник кремлівських ЗМІ - колишній французький військовий Ксав'є Моро, який ще 2000 року переселився до росії, після чого рашаЗМІ почали величати його військовим аналітиком та французьким  політологом. Він створив якийсь Європейський центр стратегічного аналізу Stratpol, який публікує проросійські матеріали, і водночас заснував французький ресторан у підмосковному Сергієвому Посаді. Основна тема його політичних заяв – Україна; через кілька днів після початку війни у 2022 році він стверджував, що Зеленського принесено в жертву і Захід розуміє, що з цим політиком покінчено.

Найчастіше псевдоексперти висловлюються про: біолабораторії США в Україні, нібито законність псевдореферендумів на окупованих територіях України, про війну проти України, а також про збиття Боїнґа MH-17, про замах на агента Сергія Скрипаля та отруєння російського опозиціонера Олексія Навального тощо.

На сьогодні мапа фейкспертів налічує близько 200 персонажів, однак журналісти обіцяють, що вона активно поповнюватиметься.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: