У ЄС переглянули бюджет – не забули про Україну

Економіка 03.10.2023 Коментарі 0

Депутати Європарламенту додатково затвердили 10 мільярдів євро на 2024-2027 роки для вирішення проблем щодо міграції, зовнішніх викликів і кризових моментів.

У вівторок, 3 жовтня, за відповідне рішення щодо середньотермінового перегляду багаторічної фінансової програми на 2021-2027 роки проголосували 393 депутати. Проти висловилися 136 і 92 утрималися. Ці 10 мільярдів євро на 2024-2027 роки стали доповненням до 65,8 мільярда євро, передбачених у бюджеті, йдеться на сайті Європарламенту.

Голосування відбулося на тлі останніх зовнішніх викликів, особливо російської агресії проти України та міграційних проблем, що осилюються.

Депутати Європарламенту наголосили, що швидке ухвалення зміненого регламенту є ключовим, оскільки запровадити його в дію необхідно до 1 січня 2024 року.

Голосування у Європарламенті важливе для України – у довготерміновому бюджеті ЄС передбачено механізм (фонд) підтримки України (Ukraine Facility). Його розмір – 50 мільярдів євро. Його Єврокомісія запропонувала створити у червні цього року, щоби надавати офіційному Києву прогнозовану фінансовУ підтримкУ протягом 2024-2027 років.

Кошти надаватимуть різними шляхами – від ґрантів до кредитів.

Співдоповідач Ян Олбріхт із Європейської народної партії, який представляє Польщу, зауважив, що у ЄС прагнуть стабілізувати ситуацію в Україні за допомогою нового фонду вартістю 50 мільярдів євро, «одночасно зміцнюючи економіку ЄС».

«Ми зміцнюємо бюджет доповненнями для міграції та забезпечуємо гнучкість реагування на кризи, - цитує євродепутата пресслужба парламенту. – Ми стимулюємо економіку ЄС за допомогою STEP («Платформа стратегічних технологій для Європи», - ред.). І ми стабілізуємо бюджет, виступаючи за те, щоби процентні виплати заборгованості у Фонді відновлення ЄС перевищували обмеження бюджету ЄС. Нам потрібні всі елементи перегляду, і нам це потрібно вчасно – до січня 2024 року – щоб увійти в рік виборів зі збалансованим бюджетом».

На голосування у Європарламенті прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відреагував дописом у мережі соцмережі Х.

«Європейський парламент підтримав пропозицію перегляду Багаторічної фінансової перспективи 2021-2027 рр., у межах якої буде створено новий фінансовий інструмент для України Ukraine Facility розміром до €50 млрд. Вдячний за солідарність з українським народом. Час важливий! Разом переможемо!», - зазначив очільник українського уряду.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: