ФСБ проникло у ВНЗ Молдови!

ПЕРЕКЛАДИ 15.06.2017 Коментарі 0

«Молдовський ареал» зони інтересів російських розвідувальних служб перевершив всі відомі досі межі охоплення. Журналісти порталу deschide.md дізналися про історію одного з громадян Молдови, викладача і науковця кількох молдавських ВНЗ, Сергія Суляка, який за допомогою шантажу був примушений до збору інформації на користь і в інтересах Російської Федерації. Подробиці, про які ми розповімо нижче, підтверджуються документами, прикріпленими до даного матеріалу.

     У 2011 році, доцент Державного Тараклійського Університету, а також Тираспольського Університету імені Т.Шевченка, Сергій Суляк по більш-менш серйозним мотивами потрапляє в поле зору Федеральної Служби Безпеки Росії. Через деякий час йому телефонує невідомий чоловік, який представивляється "Сергієм". Незнайомець відрекомендувався співробітником якогось благодійного фонду і запропонував обрати зручний час для зустрічі, з метою надання йому певної допомоги у здійсненні наукової діяльності, а також, фінансування видання міжнародного історичного журналу «Русин». Ділова зустріч нових «друзів» відбулася в одному з московських кафе, за обопільною згодою сторін.

      Крім розмов, що стосуються безпосередньо наукової теми, офіцер ФСБ запропонував Суляку продовжити спілкування за допомогою електронного листування і періодично надавати йому відповіді на різного роду питання, пов'язані з політичною обстановкою в нашій країні. Свій інтерес до цієї теми він мотивував необхідністю збору інформації в інтересах поновлення бази даних Благодійного Фонду, який він представляє. Без тіні сумніву, і будь-яких підозр, громадянин Молдови погоджується на запропоновані умови.

      В ході обміну повідомленнями «Сергій» повідомляє новоявленому агенту умови секретного співробітництва, його позитивні та негативні сторони, і між іншим натякає Суляку про необхідність проходження тестів на «поліграфі» ​​в Москві. Зауважимо, що все листування здійснювалася за допомогою  вже забороненої в Україні поштової служби Яндекс.ру

В продовженні "співпраці" «Сергій» наполягає на наданні інформації, характер якої змушує Суляка задуматися над істинною метою даної співпраці.

        У певний момент молдовський вчений починає ігнорувати свого нового московського знайомого, мотивуючи це браком часу для здійснення запланованих «досліджень». У наступні роки Суляк продовжує займатися журналом і науковою діяльністю, а 1 травня 2015 року подає документи на заняття декількох вакансій в російських ВНЗ, куди мав намір перебратися на постійне місце проживання.

      23 квітня 2015 року, беручи участь в роботі конференції, організованої Томським Державним Університетом, Суляка запрошують для бесіди в кабінет проректора з безпеки цього вузу, де він зустрічається з московським «Сергієм». Давній знайомий повідомляє молдовському вченому про те, що він прибув до Томська спеціальним авіарейсом, для зустрічі з Суляком. Крім різного роду питань і розповідей «Сергій» повідомив Суляку, що є «куратором по Республіці Молдова та Трансністрії». Вся подальша бесіда проходила на підвищених тонах і була записана на аудіоносій. Швидше за все, така постановка питання на даний момент була викликана ходом останнього спілкування, що призвело до ігнорування "куратора" з боку молдавського вченого.

 Пізніше, за допомогою прямого шантажу московський куратор зажадав від молдовського вченого підписання договору про секретну співпрацю, залякавши його тим, що в іншому випадку, всі наявні і майбутні відносини з російською стороною будуть зіпсовані. 

      Після повернення до столиці Молдови, Суляк повідомляє куратору про відмову від усіх обговорених форм співпраці, і, беручи до уваги рівень небезпеки, якому він піддається, звертається з заявами на адресу Голови Управління Внутрішньої Безпеки ФСБ, пише лист на ім'я Президента Російської Федерації, а також  безпосередньо в Міністерство Закордонних Справ згаданої держави, з метою запобігання можливим неприємностям, пов'язаних з його власним життям і професійною діяльністю.

     Випадок проросійського активіста, який займає певне положення в академічному середовищі Республіки Молдова, зайвий раз доводить високий рівень активності секретних служб Російської Федерації в Республіці Молдова, а також демонструє умови і методи, що застосовуються ФСБ РФ по відбору та залученню іноземців до співпраці, на благо російської держави, а також форми шантажу, які застосовуються до іноземців в РФ . Інакше кажучи, в нижче наведених документах йдеться про ризики, яким піддаються громадяни Республіки Молдова та й не тільки.

А тепер обіцяне документальне підтвердження викладеного вище матеріалу



 

НФОРМАЦІЙНЕ АГЕНСТВО
"ГО "ЗАХІДНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ" 
за матеріалами deschide.md

ілюстративне фото newtribuna.ru

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: