Есе Залужного повинні прочитати ті, кому воно призначене, - український експерт

ОКРЕМА ДУМКА 02.11.2023 Коментарі 0

У захваті від есе Залужного. Мене цей матеріал надихнув компетентністю і робочим тоном. Легка і зрозуміла мова. Так, є специфічна лексика, але треба мати дуже невисокий рівень обізнаності про війну, щоб усе написане зрозуміти. 

Правильні акценти. Якщо тягнути з постачання зброї і обмежувати її номенклатуру, буде вам Перша світова війна, тільки набагато меншого масштабу. Якщо “перевертати стіл”, то ми повернемося в режим динамічної війни, ініціатива в якій належить Україні та її партнерам. Посил дуже зрозумілий. 

Щодо тези, що затяжна війна вигідна ворогу – якщо не змінювати баланс сил кількісно і - що ключове – якісно, то так і буде. Якщо змінювати – в першу чергу якісно – ми будемо у виграші. 

Щодо людей, систематизації мобілізації та покращення підготовки. Залужний навіть тут писав в першу чергу не про кількість, а про якість. Про те, що треба систематизувати роботу і робити її більш прозорою. Про те, що треба значно покращити підготовку у порівнянні з нами самими і особливо з росіянами. 

Мобілізація тривала і триває, і триватиме. Що нового та негативного там можна було побачити? Хто не в СОУ, той в черзі чи в лотереї. Трактуйте як хочете. Навіть якщо має статус, який зараз дозволяє залишатися цивільним. Це не зміниться до кінця війни. І не треба перекладати на Залужного, ЗСУ, державу чи суспільство провину за це. У нас є конкретний ворог, який робить мобілізацію необхідною. Залужний хоче зробити її більш ефективною з точки зору якості ведення війни. І пише – як саме. 

Про технічні аспекти і казати нема чого. Про що говорять всі мої спокійні і зважені знайомі у війську – говорить Валерій Федорович. Тобто головком знає не тільки про виклики, але й про шляхи їх подолання. 

Я сподіваюсь, що есе Залужного прочитають ті, кому воно призначено. І в Білому домі, і в Пентагоні, і в Конгресі, і в європейських кабінетах, і в українських. І будуть діяти. Як перемогти - зрозуміло. Треба реалізовувати. 

Юрій Богданов, ТГ-канал

Ілюстрація – The Economist

Також читайте: Війна стає позиційною, тому технологічність є ключовою, - Залужний про те, як виграти війну

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: