Ердоган і його партія з тріском програли місцеві вибори

АНАЛІТИКА 01.04.2024 Коментарі 0

У неділю (31 березня) турки завдали президенту Таїпу Ердогану та його партії нищівного удару на загальнонаціональних місцевих виборах. Власне ці вибори, відновили опозицію як політичну силу та зміцнили мера Стамбула Екрема Імамоглу як головного суперника президента.

Як повідомляє  Reuters, після підрахунку більшості голосів Імамоглу лідирує з перевагою в 10% у боротьбі за посаду мера Стамбула, а його Республіканська народна партія (РНП) зберегла Анкару та отримала ще 15 посад міських голів по всій країні.

Зокрема, у статті сказано: ʼЦе стало найбільшою поразкою для Ердогана та його Партії справедливості та розвитку (ПСP) за понад два десятиліття їхнього перебування при владі та може сигналізувати про зміну розділеного політичного ландшафту країни. Ердоган назвав це «поворотним моментом» у зверненні після опівночі.

За словами аналітиків, він і Партія справедливості та розвитку  отримали гірші результатів, ніж передбачали опитування громадської думки, через різке зростання інфляції, невдоволених ісламістських виборців і, якщо говорити про Стамбул, то задяки привабливості Імамоглу за межами світської електоральної бази Республіканської народної партії.

«Ті, хто не розуміє послання нації, зрештою програють», - сказав 53-річний Імамоглу тисячам радісних прихильників пізно ввечері в неділю, деякі з них скандували, щоб Ердоган пішов у відставку.

«Сьогодні ввечері 16 мільйонів громадян Стамбула, найбільшого міста країни, надіслали повідомлення і нашим суперникам, і президенту», - також сказав Імамоглу, колишній бізнесмен, який прийшов у політику в 2008 році і тепер широко рекламується як ймовірний претендент на пост президента.

Ердоган, який у 1990-их роках також був мером свого рідного міста Стамбула, напередодні муніципальних виборів проводив активну передвиборчу кампанію, яку аналітики описували як показник його підтримки, так і мірило стійкості опозиції.

Звертаючись до натовпу, який зібрався в штаб-квартирі ПСР в Анкарі, столиці Туреччини, Ердоган сказав, що його альянс «втратив висоту» по всій країні і вживе заходів, щоб відповісти на повідомлення виборців.

«Якщо ми зробили помилку, ми її виправимо» в наступні роки, - сказав він.– Якщо нам чогось не вистачає, ми це здобудемо».

В інших місцях Анкари тисячі людей розмахували турецькими та партійними прапорами під час виступу переобраного мера від РНП Мансура Яваса, який розгромив свого суперника від ПСР - ще одне розчарування для Ердогана.

Відповідно до результатів, отриманих з 92,92% виборчих скриньок, відкритих у Стамбулі, найбільшому місті Європи та економічному двигуні країни, Імамоглу отримав 50,92% підтримки порівняно з 40,05% кандидата від ПСР Мурата Курума, колишнього міністра національного уряду Ердогана.

Попередні опитування передбачали напружену боротьбу в Стамбулі та можливі втрати ПСP по всій країні. Проте часткові офіційні результати, оприлюднені державним агентством Anadolu, показали, що ПСР та її головний союзник позбулися посад мерів у 19 ключових муніципалітетах, включаючи такі великі міста, як Бурса та Баликесір, на промислово розвиненому північному заході, що, можливо, відображає надмірне навантаження на працівників...

Мерт Арсланалп, доцент політології стамбульського Університету Богазічі, сказав, що це «найсерйозніша поразка Ердогана на виборах» з моменту приходу до національної влади в 2002 році.

«Імамоглу продемонстрував, що він може подолати глибокі соціально-політичні розбіжності, які визначають опозиційний електорат Туреччини, навіть без їх інституційної підтримки, -сказав він. – Це робить його найбільш політично конкурентоспроможним суперником режиму Ердогана».

У 2019 році Імамоглу завдав Ердогану різкого удару на виборах, коли він вперше виграв Стамбул, поклавши край 25-річному правлінню в місті ПСР та її ісламістським попередникам, включаючи балотування самого Ердогана на посаду мера в 1990-их роках. Того року РНП також виграла Анкару.

Президент завдав удару у відповідь у 2023 році, забезпечивши переобрання та парламентську більшість зі своїми націоналістичними союзниками, незважаючи на багаторічну кризу вартості життя.

Аналітики кажуть, що економічна напруга, яка включає майже 70% інфляції та уповільнення зростання і яка спричинена агресивним режимом жорсткої монетарної політики, цього разу спонукала виборців покарати ПСР.

"Економіка була вирішальним фактором", - сказав Хакан Акбас, старший радник Albright Stonebridge Group. «Турецький народ вимагав змін, і Імамоглу тепер є ворогом президента Ердогана за замовчуванням».

Ердоган же вважав, що завершення другого виборчого циклу менш ніж за рік саме по собі принесе відпочинок для економіки.

Перед будівлею муніципалітету у Стамбулі прихильники, що розмахували прапорами, заявили, що хочуть, щоб Імамоглу кинув виклик Ердогану на пост президента в майбутньому.

"Ми дуже щасливі. Я його дуже люблю. Ми хотіли би бачити його президентом", - сказала домогосподарка Есра.

Зростання народної підтримки ісламістської Партії нового добробуту, яка зайняла навіть більш жорстку позицію, ніж Ердоган, щодо Ізраїлю через конфлікт у Газі, також підірвало підтримку ПСР. Партія відібрала Шанлиурфу у колишнього президента ПСР на південному сході.

До того ж Імамоглу було переобрано, незважаючи на розпад опозиційного альянсу, який не зміг повалити Ердогана минулого року. Основна прокурдська партія, яка підтримала Імамоглу в 2019 році, цього разу висунула в Стамбулі свого кандидата під прапором DEM. Але багато курдів відкинули партійну лояльність і знову проголосували за нього (Імамоглу), - про свідчать результати виборів.

На переважно курдському південному сході DEM підтвердила свою силу, вигравши 10 провінцій. Після попередніх виборів держава замінила прокурдських мерів на призначених державою «довірених осіб» - через нібито зв’язки з бойовиками...".

Додамо, що під час цих виборів турки обирали понад 1300 мерів по всій країні.  

Фото – президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: