Якщо Україна не погодиться на польські умови, то нехай її завоює путін, - заступник польського міністра

НОВИНИ 31.03.2024 Коментарі 0

Заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак під час переговорів між міністром сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслава Сєкєрського та міністром сільського господарства України Миколою Сольським, які відбулися 27-28 березня у Варшаві, заявив, що якщо українська сторона не погодиться на польські умови, то нехай Україну "завоює путін, бо так нам і треба".

Про це йдеться у статті "ЄвроПравди", у якій з посиланням на очевидців розповідається про перебіг цих аграрних переговорів, що передували польсько-українській міжурядовій зустрічі, яка відбулась у Варшаві 28 березня.    

Цитуємо: "...за даними "ЄвроПравди", були високі шанси досягти компромісу й у питанні транзиту (після консультацій із фермерами польські урядовці  заявили, що підтримують повну заборону  транзиту українського зерна, кукурудзи та соняшнику). Українська сторона пропонувала добровільне обмеження українськими компаніями транзиту через Польщу в цьому році, за умови збереження транзиту для продукції за вже підписаними контрактами.

Втім, за даними учасників переговорів, цей компроміс заблокував заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

"Його поведінка була настільки неадекватною, що тепер просто незручно критикувати українських урядовців.

Складалося враження, що він перебуває під дією певних речовин: він постійно вибігав із зали, а коли повертався – починав атакувати нас із новою силою", - розповідає президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса, який брав участь у переговорах".

Такі оцінки прозвучали івід інших учасників переговорів з українського боку. 

"Колодзейчак постійно зривав обговорення, вимагаючи від інших присутніх не допустити, щоб українці захопили польські землі. А коли ми почали говорити, що наші фермери знаходяться в інших умовах, аніж польські, він заявив, що не треба намагатися розчулити його війною, йому це не цікаво.

А під кінець переговорів він зробив величезний спіч чомусь про Гадяцьку унію, а потім раптом заявив, що якщо ми не погодимося на польські умови, то нехай нас завоює Путін, бо так нам і треба", – описує перебіг переговорів Алекс Ліссітса.

Ще один учасник переговорів зазначає, що неадекватна поведінка Колодзейчака стала темою обговорення прем'єрів Туска та Шмигаля.

"Зважаючи на те, що шокований був навіть польський аграрний міністр, є шанс, що Колодзейчака відсторонять від переговорів з Україною. Принаймні, якщо цього не станеться, ми матимемо розуміння, що польська сторона просто не хоче домовлятися з нами", – розповів співрозмовник "ЄвроПравди".

Президент УЗА Микола Горбачьов взяв участь в двосторонній зустрічі «Україна-Польща», яка тривала два дні та проходила за участю аграрних міністрів України та Польщі та представників профільних асоціацій двох країн.

На цій зустрічі сторони обговорили питання розблокування кордону та пошуку спільних позицій для вирішення кризи.

Українська зернова асоціація (УЗА)(у своєму пострелілі з також згадала Міхала Колодзейчака, який  "весь час трусився сам та трусилися його руки". Ось повний текст (УЗА): "За словами Президента УЗА розмова була доволі складна як між міністерствами, так і представниками профільних асоціацій з обох сторін. Рішення поки не знайдене. Український міністр аграрної політики Микола Сольський та заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка достойно захищають інтереси українського бізнесу та аграріїв.

Натомість, польський заступник аграрного міністра Міхал Колодзєйчак, який був одним з ініціаторів протестів польських фермерів проти української аграрної продукції, весь час трусився сам та трусилися його руки. Багато в чому завдяки йому та «своєрідній» манері вести переговори, сторони не змогли знайти взаєморозуміння цього разу...".

Сам Міхал Колодзейчак  вже відреагував на звинувачення, заявивши, що йдеться про спробу його дискредитації. "Українцям, мабуть, не сподобалося, наскільки я був підготовлений до переговорів з ними. Під час багатогодинної зустрічі я використовував аргументи по суті, згадував їхні попередні заяви, від яких вони зараз намагаються відмовитися, і це викликало незадоволення, – пояснив він в інтерв’ю «Gazeta Wyborcza», - пише wprost.pl.

Заступник голови Мінагрополітики (Польщі)  зазначив, що "це брудна гра і реакція українців на ті влучні аргументи, які він використовував за столом переговорів.

– Це спланована акція, розігрування нас. ...я надав їм перелік засобів захисту рослин, які вони можуть використовувати, а ми не можемо, бо вони заборонені в Польщі та Євросоюзі. Це їх дуже розлютило. Але їхні нерви тільки підвищилися, коли я чітко вказав їм на дві брехні, –перерахува ввін.

Заступник міністра запевнив, що покинув засідання лише один раз, і то за дорученням працівника Мінагрополітики, оскільки мав отримати нову інформацію, важливу для розмови.

"Я потягнувся в кріслі, як і багато інших присутніх на зустрічі. Зустріч тривала довго, ми всі відчували втому, ми просто люди, - сказав він, додавши, що "він шмигав носом, тому що був застуджений і нежить", - написало видання wprost.pl. з посиланням на «Gazetу Wyborczу».

Фото – тривають українсько-польські переговори агараних міністерств. Міхал Колодзейчак - крайній правороч, відпочиває/УЗА 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: