Дружбу з московією починають вважати токсичною

АНАЛІТИКА 10.04.2023 Коментарі 0

Щоразу більше давніх друзів московії останнім часом усе частіше починають «рвати кігті» та дають зрозуміти кремлю, що їхній дружбі кінець.

Протягом минулого тижня сталося одразу декілька таких демаршів. Схоже, що їх спровокувала заява ліліпутіна про першу з моменту розпаду СРСР передачу ядерної зброї іншій пострадянській країні, Білорусії.

Причому бункерний дід повідомив про своє рішення лише через чотири дні після того, як домовився із Сі про нерозповсюдження ядерної зброї на території неядерних держав. Тож, як відзначає ТГ-канал «МО», абсолютно невипадково у числі перших від кремля відмежувався саме Пекін.

Заява про «безмежну дружбу», про яку рф домовилася з Піднебесною за три тижні до початку війни в Україні, виявилася, за словами китайського посла в Євросоюзі, не більш ніж риторичною фігурою. Адже за більш ніж рік бойових дій Китай так і не визнав Крим та інші «нові регіони» російськими та не підтримує дії росії в Україні.

Найближчий партнер рф у ЄАЕС та ОДКБ – Казахстан – залишався підкреслено нейтральним від початку війни. Але днями від заступника глави МЗС цієї країни Романа Василенка прозвучала категорична заява: «Не дозволимо використати нашу територію для обходу санкцій». Астана вже цілком відверто натякає, що хоче, «аби цей конфлікт закінчився якнайшвидше». І при цьому нагадує, що вже надає Україні гуманітарну допомогу.

Свого часу рф вважала Сербію чи не найприязнішою країною Європи – адже вона досі не входить до ЄС та НАТО, Однак президент Олександр Вучич заявив у п'ятницю, що він не може гарантувати тривалий нейтралітет. «Ми хочемо йти до Європи», - пояснив Вучич. За його словами, Сербія без Європи «не може багато зробити». До речі, у червні Сербія також проведе спільні навчання з НАТО.

5 квітня було оголошено, що у навчаннях під егідою НАТО в Європі візьме участь і Вірменія – історичний союзник рф, військовий союзник в ОДКБ. Але саме з московією та ОДКБ Вірменія проводити навчання відмовилася, вважаючи участь «недоцільною». Політики у Єревані вважають, що захоплення Азербайджаном Карабаху відбулося за погодженням із кремлівським карликом, і навіть не виключають арешту президента рф на своїй території на вимогу Гааги.

Поки що єдиний «путін-ферштеєр» у ЄС, угорський прем'єр Віктор Орбан також «поглядає на двері». Угорщина накладає вето на рішення ЄС, на надання допомоги Україні та обіцяє блокувати санкції проти російської ядерної галузі. Але навіть Орбан у березні заявив, що Угорщині доведеться переглянути відносини з Москвою через «зміну геополітичних реалій».

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: