Дракон укладає ведмедя в ліжко. Щоби потім зжерти

ПЕРЕКЛАДИ 22.03.2023 Коментарі 0

Візит Сі Цзіньпіна до Москви завершено. Зараз він став демонстрацією підтримки Китаєм Росії. Але перспективи в РФ безрадісні: навіть із офіційних заяв можна дійти невтішного висновку, що вона стає сировинним придатком КНР.

Адже про що у підсумку сказав Путін? Про те, що Росія:

  • збільшуватиме постачання газу до Китаю;
  • нарощуватиме постачання нафти до Китаю;
  • збільшуватиме експорт м'яса, зерна й іншої сільськогосподарської продукції до Китаю.

Іще однією демонстрацією підлеглого становища Кремля є його готовність прогнутися під чужу валюту. «Ми за використання китайських юанів у розрахунках між Росією та країнами Азії, Африки, Латинської Америки», - сказав Путін.

Зрозуміло, Сі Цзіньпін навіть не заїкнувся про можливість використовувати російські рублі в угодах між Китаєм та іншими державами. І таких вказівок «хто є ху» було чимало.

Утім, це вже не новина. Рік тому близький до Кремля політолог, голова президії Ради із зовнішньої та оборонної політики Росії Фьодор Лук'янов визнав, що розрив із Заходом означає «потрапляння Росії у сильну залежність від Китаю. Це неминуче».

Як не дивно, у частині «патріотичного сегменту» така перспектива викликала ледь чи не захоплення. Імперець радикального спрямування Дмітрій Ольшанскій написав днями:

«Є два простих аргументи щодо того, чому Росія у двадцять першому столітті має бути васалом Китаю, а не Америки.

Насамперед, треба домовитися, що не бути чиїмось васалом узагалі, а бути від початку та до кінця незалежною державою, великою імперією etc. Росія вже не може.

По-перше, Китай, на відміну від Америки, претендує на наші ресурси, але не на нашу ідентичність. Їм байдуже, що ми думаємо про гендер та травму, фемінізм і ЛГБТ, про російськість та українство, про московське і грецьке православ'я, атеїзм та уніатство, про активізм та воукізм. Китайці не займаються місіонерством та зміною чужої ідентичності. А ось американці займаються – і ми добре знаємо, як це буває.

По-друге, у разі васального зв'язку з Китаєм і ворожих відносин з Америкою – Росія ризикує залишитися без банківських карток віза, підписок на нетфлікс, якихось гаджетів, деталей, корисних дрібниць (які, доклавши зусиль, можна купити в інших місцях), прав на видання Стівена Кінга (дуже люблю його книги, але якось переживемо)...

У разі васального зв'язку з Америкою і ворожих відносин з Китаєм – Росія ризикує залишитися без голови».

У КНР теж невисока думка про РФ. Президент китайського аналітичного центру CCG Хуеяо Ван у своїй статті прямо вказав, що «в економічному плані Росія – карлик у стані тривалого структурного занепаду».

Звичайно, на офіційному рівні КНР заявляє про «вічну дружбу» та «рівноправне партнерство» з РФ. Пекін м'яко стеле, але спати Москві буде жорстко.

Інтерес Китаю прямо зараз полягає в тому, що, скориставшись божевільною політикою Кремля, максимально використати Росію у своїх інтересах. Природно, що КНР вважає за краще мати РФ як свого васала, а не американського. Візит Сі Цзіньпіна до Москви фіксує цей статус.

Геополітичні розуміння в даному випадку очевидні. Проте головне – це, звісно, економічна вигода. Китай уже купує російські енергоресурси зі значною знижкою. Але іще не таке буде.

Путін сам сказав, що Китай став для Росії «провідним партнером у справі освоєння господарського потенціалу Далекого Сходу». О, так! І простим видобуванням ресурсів звідти Пекін не обмежиться.

Напередодні міністерство природних ресурсів Китаю опублікувало нові правила щодо топоніміки карт. Особливість нововведень полягає в тому, що в документі йдеться про повернення до використання китайських назв восьми міст і районів, окупованих Російською імперією наприкінці XIX і на початку XX століть.

Згідно з новою директивою, Владивосток знову має назву Хайшеньвай (Затока морських огірків), Хабаровськ – Болі, а острів Сахалін – Куєдао, зазначає телеграм-канал «Китайська загроза».

У Пекіні розуміють, що РФ, яка і раніше була у стагнації, внаслідок конфлікту із Заходом хирітиме все сильніше. З високою ймовірністю через якийсь час російський Далекий Схід перейде під повний контроль Китаю. І там уже починають повільно готуватися до такого розвитку подій.

А поки що... Поки що можна зобразити любов, «поглиблення відносин всеосяжного партнерства і стратегічну взаємодію».

Дракон укладає ведмедя в ліжко. Щоби спочатку покористуватися, а потім зжерти.

«САЛІДАРНАСЦЬ»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: