Дивна першоквітнева пожежа у Львові

РОЗСЛІДУВАННЯ 01.04.2018 Коментарі 1

Перше, що спало на думку, коли вранці 1-го квітня, на профілі Фейсбук депутата Львівської міської ради 7-го скликання Ігора Зінкевича з’явилось наступне повідомлення:

чи не вирішив раптом адміністратор Фейсбук-спільноти «Varta1 - Варта1» вранці Вербної неділі та католицького Великодня спробувати перевірити медіапростір на критичне мислення із допомогою «першоквітневого розіграшу».

Звичайно, простіше за все було б включитись в режим пошуку «руки Кремля», перш ніж отримати офіційні відповіді від правоохоронних органів, і почати істерично розганяти неперевірену інформацію по мережі.

Натомість, критичний підхід до оцінки будь-якої інформації, все ж таки схиляє до висновку, що це дуже схоже на дивно-специфічний «першоквітневий жарт». Попри активного поширення цієї інформації у ЗМІ – першоджерело у всіх одне, немає реакції офіційних джерел.

Інформація була занадто «сира» аби робити висновки про її достовірність.

Принаймні, ну де ж ці «червоно-чорні листівки», якими нібито було обклеєно автобус, і чому номера автобусу на фото затерто?

Звертає на себе увагу саме джерело «вогню» та кількість диму, його напрямок руху!

Якось це до болі схоже на «фаєр», якими футбольні матчі зривають! При цьому схоже на те, що лежить він доволі далеко від самого автобусу, оскільки якщо б горів автобус, то ймовірно дим би йшов прямо від нього - вгору чи вбік. А на фото дим йде в сторону автобусу і лише потім, відбиваючись від нього, йде вгору-вбік.

Надзвичайно цікаво, що на другому та третьому фото – «пожежа» зникає, але жодного сліду пожежників, води чи пожежних шлангів немає.

Де відблиски проблискових маячків пожежних автомобілів, їх фар? Невже пожежі гасять у повній темряві? А велика кількість диму водночас не дає можливості встановити місце події для того аби виїхати для перевірки!

На прохання ІА Західний Інформаційний Фронт підтвердити достовірність інформації та чи не є це «розіграшем» Ігор Зінкевич не відреагував. Але натомість о 09.38 оперативно-диспетчерська служба ГУ ДСНС України у Львівській області ([email protected]) у відповідь на запит інформації - повідомила ІА «Західний інформаційний фронт», що «пожежно-рятувальні підрозділи для гасіння пожежі, про яку йдеться у вашому зверненні, не виїжджали.»!!!

Більше того, якщо вірити повідомленню, то «наразі на місті події поліція і пожежники автобус погасили». Але чомусь жодного пожежника чи поліцейського не видно, жодного натяку на постійно працюючі блакитні проблискові маячки патрульних авто немає!

В підтвердження наших припущень ZAXID.NET з посиланням на речника поліції Львівщини  Світлану Добровольську  повідомило, що «Виклик про пожежу до поліції не надходив. Вранці на місце події виїздили патрульні та слідчо-оперативна група, щоб перевірити цю інформацію, але вона не підтвердилась»

Ця інформація також була офіційно підтверджена на сторінці у мережі Facebook Головного управління Національної поліції у Львівській області.

То хто ж тоді гасив «пожежу», хто робив ці фото та чи був взагалі «польський автобус»?!

Відповіді дуже хотілось би почути невдовзі від першоджерел, які сподіваємось не будуть наголошувати на тому, що мовляв «перше квітня – брехня всесвітня», адже тематика українсько-польських відносин зараз вкрай чутлива до такого роду жартів.

Зичимо критичного мислення всім, навіть на перше квітня.

ОНОВЛЕННЯ ВІД 04.04.2018

Служба безпеки України затримала зловмисників, які уночі 1 квітня підпалили польський автобус поблизу Стрийського автовокзалу у Львівській області. 2 квітня їм було оголошено про підозру, а 3 квітня порушників взяли під варту.

Про це повідомив речник управління СБУ у Львівській області Олег Александров.

«Маю поставити крапку в історії, що сколихнула львівську медійну спільноту. Йдеться про підпал польського автобуса, який стався в ніч на перше квітня поблизу Стрийського автовокзалу. Ця подія відбувалася в рамках контролю за вчиненням злочину. Йдеться про те, що оперативники спецслужби контролювали дії терористів для того, щоб уникнути людських жертв та задокументувати дії усієї ланки зловмисників - від безпосередніх виконавців до замовників», - зазначив Александров.

За словами речника СБУ, фізичне затримання зловмисників відбулося 1 квітня. Наступного дня їм було оголошено про підозру. Вчора, 3 квітня, суд обрав зловмисникам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

«Активна позиція громадських активістів та медіа Львівщини дуже допомогла СБУ у встановленні всіх обставин цілої низки злочинів, які мали б погіршити українсько-польські відносини. Хочу подякувати усім журналістам за їхнє прагнення встановити істину», - додав Олег Александров.

 

ІА "Західний інформаційний фронт"

ілюстративне фото та фото в тексті - www.facebook.com/igor.zinkevych

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Михайло
2018-04-01 12:25:57

Дуже поганий жарт, враховуючи стан українсько-польських відносин.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: