Чотири години і чотири хвилини самолюбування короля кривих дзеркал

АНАЛІТИКА 14.12.2023 Коментарі 0

Саме стільки часу перебував у прямому ефірі бункерний дід під час своєї прямої лінії, суміщеної з пресконференцією. Жорстка фільтрація незручних тем, економічний гіпероптимізм болотяного царька, босяцький гуморок, шантаж війною і жодного гострого запитання. Усе як завжди.

Глядачів до зали впускали через рамку для заміру температури з обробкою рук. Русопабліки ще й писали, що «гостей обробляють сріблом» - з одного боку «по багатому», а з іншого це мало б засвідчити, що цар на спілкуванні — справжній. Хоч це й традиційно — неточно.

«Провідні телеканали і видання по всьому світу транслюють велику пресконференцю ліліпутіна», - видавали рашапропагандисти традиційно бажане за дійсне. Хоча кілька питань до кремлівського карлика таки змогли привернути увагу. Зокрема, щодо продовження війни.

«Мир буде тоді, коли ми досягнемо своїх цілей», - бовкнуло пуйло. За його словами, йдеться про «нейтральний статус України, денацифікацію та демілітаризацію». Бо йому, бачте, не подобається, що національним героєм у сусідній суверенній країні є Степан Бандера.

Також він вчергове назвав Євромайдан «держпереворотом» і запевнив, що до цього московія намагалась «десятиліттями вибудовувати нормальні відносини з Україною», згадав про «одіннарот» і громадянську війну. Ці старі пісні про головне він трішки розбавив власними історичними нісенітницями — наприклад, що Одеса взагалі «російське місто».

Порівнюючи читуацію в Україні та на Близькому Сході, ліліпутін назвав те, що відбувається в Секторі Газа катастрофою. «Подивіться на «сво» і на те, що відбувається в Газі та відчуйте різницю», - заявив карлик, мабуть забувши про вщент зруйновані міста у східних областях України.

Про росіянську економіку він традиційно видав порцію мегапозитиву для посполитих — мовляв, в умовах санкцій їх економіка вистояла, відіграла падіння і тепер показує невелике зростання та рекордно низьке безробіття. Щоправда, офіційні цифри статистики на московії давно не оприлюднюють, а в публічний простір потрапляють здебільшого якісь не підтверджені дані, тож вірити тут на слово навряд чи можна.

Показовим виявився момент із окупованими територіями: за словами бункерного діда, вони сплатили до федерального бюджету божевільну суму - 170 млрд. рублів. І додав, що натомість у срабниці передбачено щороку витрачати понад трильйон рублів на ці ж тимчасово окуповані регіони.

Ще були фірмові дурнуваті жарти на кшталт: «Зовсім нещодавно розмовляв із міністром сільського господарства, запитував, як у нього з яйцями». На питання, що він читає — «Кримінальний кодекс». А з приводу того, що сказав би собі зразка 2000 року на тлі подій, що змінюються — процитував вже підзабуте ленінське гасло: «Вєрной дорогой ідьоте, товаріщ».

Коментар

Ігар Тишкевіч, експерт Інституту майбутнього

Пропустивши велику прес-конференцію у 2022 році, путін не міг скасувати її у 2023, напередодні виборів. Звичайно, багато було розмов про успіхи рф. І є факт — зростання доходів від зовнішньої торгівлі та зростання економіки. При цьому путін старанно мовчить про проблеми трансферту технологій. Хоча вона вже проскакує навіть у темі «зв'язку дефіциту яєць із дефіцитом вакцин».

Маємо велику передвиборчу розмову. Де путін щедро роздає обіцянки збільшення доходів населення, зазвичай грає роль «доброго царя», обираючи питання, на які реагує особисто. А також намагаючись навіяти виборцю впевненість у завтрашньому дні. У тому числі за рахунок відібраних питань із зали та включень, які починаються з «у нас ситуація останніми роками покращується» та подяк царю.

Тема війни, природно, присутня. путін уникає оцінок «досягнутого», акуратно проходить по «актуальним цілям, які залишилися». І зміщує акцент у бік патерналістських конструкцій – «турботи» про ветеранів (тим більше, що питань багато) та «захист Батьківщини» як обов'язку громадян.

При цьому, якщо погрупувати вже задані питання, маємо 7 ключових блоків. Думаю, зараз сенсацій вже не буде, тому можна виставити коротке резюме.

Отже, сім ключових тем із пресконференції путіна.

1. Продовження шантажу довгою війною. Тут є й правдива складова – рф справді має резерви на кілька років війни. А є й запрошення на договірняк. Але не зараз – після виборів. І тут недаремно з'явився пасаж про можливе припинення допомоги Україні: кремлівська інформаційна машина активно розгортає тему "надто дорогої" для ЄС та США війни в Україні.

2. Окуповані території та політика заміщення населення. Постановче питання про лікарню в Запорізькій області та нестачу лікарів. Смішні деталі ідей - є іпотека під 2% на "нові території" (тобто окуповану частину України), але "виправдано" її поширення на вторинний ринок та збільшення "підйомних”. Рішення, ймовірно, будуть ухвалені. І тут же питання про програму переселення з крайньої півночі. До речі, успішно застосованої в Криму. Але тут рф поспішатиме - 2024 рік стане роком масового переселення. Куди? Не виключаю формату "конфіскації" житла в українців, які виїхали з-під окупації.

3. Проговорився (або сказав спеціально) про кількість на фронті - 617 тисяч, а також про найм. Тут нічого нового, його оцінка у 480 тисяч "набраних" збіглася з розрахунками, які ми робили з колегами. Тобто механізм найму ув'язнених, в'язнів СІЗО та мешканців депресивних регіонів буде продовжено.

4. Старанно уникає теми втрат, але цікава арифметика. Набрати більше 800 тисяч за рік (листопад 2022-листопад 2023) з урахуванням рекрутингу у 2022-му році (сили вторгнення близько 300 тисяч + ПВК близько 150 + ЛДНР близько 50 + "БАРС" та інші "добровольці" близько 200) сухому залишку 617 тисяч на фронті – цікавий результат.

5. Щодо нових проєктів (наприклад, високошвидкісні дороги), фактично озвучив нових “смотрящих” за великими проєктами (які мають намір почати). І тут, пам'ятаємо про "вежі кремля", уряд "осторонь", а ось куратори - технократи (група Грефа-Кірієнко) і старий перевірений боєць Собянін.

6. ПВК. Путін не ухвалив рішення про те, як функціонуватиме галузь. Набір потрібний, необхідні як підрозділи на фронті, так і ПВК за кордоном. На закордонну частину поки що як і раніше "закриватимуть очі", а "фронтові" поки що в "різних руках". Але три питання на цю тему говорять про кількість "нерегулярів" на фронті (і після нього). І перед виборами цим людям обіцяють легалізацію та пільги. Логічно. Похідна з цього – ймовірність появи "імперського" політичного проєкту. Поки що путін забирає "радикалів" на себе. Пов'язує зміни їхнього статусу зі своїм президентським майбутнім.

7. КНР. Смішна ситуація. путін не тільки усвідомлює, але починає і визнавати свою слабшу позицію в парі Москва-Пекін. Як лукашенко, бажаючи надати додаткової ваги своїм словам, любив промовити: "Ми і росія", так само і путін почав говорити на адресу КНР. Навіть пряме питання про перспективи БРІКС звів до формату "важливості відносин з Китаєм".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: