Чому цинічні «мирні» ініціативи Шольца щодо російсько-української війни приречені

АНАЛІТИКА 10.09.2024 Коментарі 0

Канцлер Німеччини Олаф Шольц ініціював план мирного врегулювання між росією та Україною. Його мета – посадити москву за стіл для перемовин. Таку інформацію оприлюднило італійське видання La Repubblica. Проте не все так просто, як йому здається.

За даними газети, його план передбачає передачу рф частини українських територій. Цинізм полягає в тому, що Олаф Шольц хоче потрапити в історію як «канцлер миру» та за рахунок «передачі» українських земель росії поліпшити своє політичне становище у Німеччині. Адже його позиції похитнулися після підсумків виборів у Тюрингії та Саксонії, де перемогли праві радикали «Альтернатива для Німеччини» (АдН) та Християнсько-демократичний союз. Соціал-демократи (СДПН) Шольца отримали у понад 4 рази менше голосів виборців у згаданих землях.

Реакція кремля не забарилася. Колишній міністр так званого оборонного відомства сєргєй шойгу, а тепер секретар ради безпеки рф, висловив ультиматум: перемовини будуть за умови виходу підрозділів ЗСУ з Курської області. Більше того, кужуґєтович стверджував, що українці намагалися вдатися до атомного терору та захопити Курську АЕС. Проте скромно промовчав про захоплену росіянами Запорізьку АЕС в Енергодарі.

Політичний аналітик та історик Олександр Фрідман у своєму ТГ-каналі звернув увагу на те, що у кремлі поспішили заявити про відсутність інтересу до «мирного плану» Шольца, хоча «сам факт існування такого плану не підтверджений» як і не озвучені його деталі.

«Канцлеру приписують наступну комбінацію: він виходить із мирними ініціативами, Київ та Москва приймають їх, особистий рейтинг Шольца спрямовується вгору, а на виборах до Бундестагу 2025 року соціал-демократи з тріумфом перемагають (або показують гідний результат)», - пише експерт.

Проте він переконаний, що перспективи цієї витівки примарні та наводить такі аргументи:

1) Якщо Шольц наполягатиме на відмові України від своїх територій, то теперішня правляча коаліція зі «зеленими» та лібералами може і не дожити до наступних виборів, бо обидві партії відкидають таку вимогу та не зроблять передвиборчий подарунок «миротворцям» із СДПН. Опозиційний блок ХДС/ХСС – безперечний лідер опитувань – уже звинувачує Шольца у прагненні змови з Путіним. Голоси у прихильників проросійських партій «Альтернатива для Німеччини» та «Союз Сари Вагенкнехт» перехопити Шольцу не вдасться: для них він був і залишиться «канцлером війни», а також «американським лакеєм».

2) Раціональність Путіна – основний елемент витівки: останній має усвідомити, що «яструби» з ХДС у разі перемоги на виборах не підуть на покращення відносин з Росією та збільшать допомогу Україні, та допомогти «поміркованим» соціал-демократам залишитися при владі, погодившись на «Мирний план». Подібні міркування докорінно помилкові: Кремль не вибирає між «поганими» і «дуже поганими» варіантами. У Німеччині, як, втім, і у США, ставку зроблено на дестабілізацію політичної ситуації, хаос та внутрішні конфлікти. «АдН» та лівих популістів «Союз Вагенхкнет» - політичні сили, які бажають «переформатувати» нинішню ФРН.

Нагадаємо, що у травні 2023 року Президент України Володимир Зеленський під час свого офіційного візиту до Німеччини щиро дякував Олафу Шольцу і всьому німецькому народові за підтримку України за допомогу і врятовані завдяки цьому життя українців.

«Я вірю, що ваше лідерство – твоє, Олафе, та всієї Німеччини, – лідерство в захисті миру здатне зробити світ безпечнішим. Що більше буде співпраці між нами заради миру, що більше Німеччина буде лідером у захисті миру, то більше буде стабільності в міжнародних відносинах», - казав Глава Української держави.

Володимир Зеленський тоді наголошував, що для завершення цієї війни справедливим і чесним миром потрібно «діяти вже зараз». Із канцлером ФРН тоді обговорювали заходи для реалізації української формули миру. Але навряд чи Президент України тоді висловлював готовність поступитися українськими територіями.

Зі свого боку понад рік тому Олаф Шольц запевняв у підтримці Берліном офіційного Києва «так довго, скільки буде вам потрібно». А також говорив про притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини в Україні.

Проте дотепер виступає проти застосування німецьких ракет Taurus по військових об’єктах на території росії.

Про неможливість мирних перемовин з росією висловив думку і секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Литвиненко в інтерв'ю французькому виданню Le Monde. На його переконання, у цьому питанні росіяни відрізняються від західного підходу, тому розмовляти з ними можливо лише з позиції сили.

«Росія не готова до серйозних переговорів. Проблема полягає в тому, щоби посадити Путіна за стіл переговорів. Росіяни мають іншу стратегічну культуру, ніж Захід. З ними можна розмовляти лише з позиції сили. Тому ви повинні допомогти нам перемогти Росію, озброївши нас. Інакше війна продовжиться на інших територіях», - цитує секретаря РНБО ТСН.

Також телеканал навів слова головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який з нагоди 10-ої річниці трагічних подій під Іловайськом підкреслив у своїй заяві небезпеку переговорів з російським агресором.

«...Будь-які переговори з терористами і вбивцями є смертельно небезпечною справою, і що довіряти їм не можна», - казав головком. 

На фото зі сайту president.gov.ua: Володимир Зеленський та Олаф Шольц під час зустрічі у травні 2023 року в Німеччині

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: