Чи втримає Майя Санду Молдову?

АНАЛІТИКА 14.02.2023 Коментарі 0

Повідомлення останніх днів довкола сусідньої з Україною Молдови змушує приділити цій невеличкій країні більше уваги. Тим паче, що на її території вже зо три десятки років наявна майже ніким не визнана у світі так звана Придністровська народна республіка, контрольована із кремля. Політика останнього щодо невеличкої країни не залишає жодних сумнівів – дестабілізувати соціально-політичну ситуацію і спробувати змінити проєвропейський курс на проросійський. На жаль, у Молдові достатньо суттєва частина ватноголових, здатних хитнути ситуацію у бік кремля.

У понеділок, 13 лютого, президентка Молдови Майя Санду під час брифінгу нагадала, що росія планує здійснити державний переворот. Перед цим, 9 лютого, такою інформацію із керівництвом Молдови поділився офіційний Київ.

Глава молдовського уряду Наталія Гаврилиця буквально наступного дня заявила, що покидає посаду. Це, згідно з конституцією країни, означає відставку всього уряду.

«Я йду з почуттям виконаного обов'язку і спокійним серцем. Дорогі громадяни, закликаю вас залишатися солідарними, щоби перетворити Молдову на європейську державу», - сказала прем’єрка під час брифінгу.

Майя Санду прийняла відставку глави уряду. Остання, покидаючи пост, сказала, що фактично росія сподівалася на ту саму реакцію уряду, що й робили попередні молдовські уряди: віддавали стратегічні активи і зраджували національні інтереси в обмін на короткострокові вигоди.

«Ніхто не уявляв у 2021 році, що нашому уряду доведеться управляти такою кількістю криз, породжених масштабною війною росії проти України», - зауважила Гаврилиця.

На її місце очільниця Молдови запропонувала свого давнього колегу Доріна Речана.

«Ми повинні не лише вистояти, а й розвиватися, рухатися вперед. Економіка та безпека країни потребують другого дихання. Новий уряд має продовжувати очищення системи юстиції. Ми відповідаємо перед нашими громадянами, ми їм обіцяли очистити систему. Новий уряд має прискорити процес очищення системи від корупції», - пояснила Майя Санду.

Її кандидат працював радником президента з питань оборони та національної безпеки. Протягом 2012-2015-го років Речан був міністром внутрішніх справ, а пані Санду – на посаді міністра освіти.

Нагадаємо, що секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов в ефірі Єдиного телемарафону (фрагмент відео з 10’ до 11’:25’’) повідомив, що Молдову можуть захопити так звані «рятувальники рф».  

Влада Молдови настільки перейнялася загрозами нацбезпеки, що у понеділок, 13 лютого, екс-депутат і голова партії «Коаліція за єдність та благополуччя» Ігор Мунтяну ініціював запровадити візовий режим для громадян російської федерації.

Також стало відомо, що у країну не впустили уболівальників сербського футбольного клубу «Партизан». Останній мав 16 лютого зіграти з тираспольським ФК «Шериф». Прикордонна служба Молдови пояснила, що відмовили групі сербів через невиконання «умов для в'їзду». Цікаво, що перед тим депутат від молдовської партії PAS Андріан Кептонар попереджав про появу у країні диверсантів під виглядом сербських футбольних уболівальників.

У США, щоправда, не виявили підтверджень заяви про план росії організувати державний переворот у Молдові. Хоча у Байдена зауважили, що таке повідомлення викликає стурбованість. Слова представника Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі за 13 лютого наводить агенція Reuters.

«Це, звичайно, не виходить за межі поведінки росії, і ми твердо підтримуємо уряд і народ Молдови», - цитує Reuters заяву Кірбі.

За словами Майї Санду, дестабілізувати Молдову можуть протести опозиції із залученням підготовлених військово людей із росії, білорусі, сербії та чорногорі. Останні можуть напасти на адміністративні будівлі і змінити владу в республіці.

За інформацією видання Newsmaker, керівник громадської організації WatchDog.MD Валерій Паша вважає, що інформація про загрозу Росії абсолютно реальна.

«Засилання провокаторів – доволі типова практика, яку застосовували і раніше: наприклад, у 2014 році в Україні були тітушки, аналогічні випадки були на Західних Балканах. При цьому завжди діє і населення країни. Причому це може бути всліпу: люди, які беруть участь у протестних виступах, можуть і не знати, в чому насправді беруть участь», - зазначив Паша.

На його думку, подібні плани росії не є новими, а коригуванням «постійної підривної діяльності».

«Дезінформація, операції впливу та ін. д. Вони намагалися зробити це наприкінці весни [2022-го року] – не  вдалося, потім осінню – не вдалося», - пояснив експерт.

Також експертка у сфері безпеки, виконавча директорка Платформи ініціативи у сфері безпеки й оборони Наталія Албу в бесіді з Newsmaker відзначила, що гібридна загроза для Молдови існувала безперервно — щонайменше після російської анексії Криму у 2014 році.

«[Така загроза] періодично наближається або віддаляється. У ситуації, коли Росія безуспішно воює в Україні, Молдова могла б перетворитися в регіональний центр нестабільності – завдяки внутрішній дестабілізації», - сказала Албу.

Тим часом депутат від партії «Шор» Марина Таубер прокоментувала заяву президентки Майї Санду про плани росії здійснити в Молдові збройний держпереворот і закликала всіх опозиційних політиків долучитися до недільного протесту.

У своєму ТГ-каналі український експерт Олександр Коваленко зауважує, що намагання молдавської опозиції звинуватити президентку Майю Санду у спробі узурпувати владу після її заклику розширити повноваження спецслужб після інформації про плани росії здійснити в Молдові держпереворот має свою передісторію:

Восени 2022 року я робив огляд з ризиків із «ПМР» для України та Молдови. Насамперед, нагадаю, що російського контингенту у Придністров'ї приблизно 1 700 тисяч. Це, власне кажучи, 2 БТГр. Незаконних озброєних формувань біля Придністров'я близько 7,5 тисяч чи 9 БТГр.

Тобто сумарно потенціал противника 11 БТГр. Але є нюанс.

Нюанс у тому, що це не можна вважати батальйон-тактичними групами, оскільки вони не мають штатної комплектації з техніки. При цьому навіть та техніка, що значиться на озброєнні НВФ «ПМР», не вся боєздатна і частково в непридатному для використання стані.

І якщо уявити, що це угруповання, яке складно назвати ударним, вторгнеться в Україну, то його повне знищення займе до двох тижнів і не більше.

З іншого боку, як би це смішно не звучало, але ця група військ становить серйозну загрозу для Молдови, оскільки є більш боєздатною силою, ніж молдавська армія. І в цьому і є загроза для нас.

Зараз Молдову розхитують агенти Кремля, але це розхитування цілком може вийти за межі соціально-політичної складової та прийняти військовий характер – зміна влади через інтервенцію через Придністров'я.

Наприклад, НВФ «ПМР» зовсім не важко захопити аеродром Меркулешті, для виходу на Бельці та відрізання північної Молдови від центру, з виходом ударної групи на Кишинів.

І не забуваємо, що між Молдовою та Росією є транзитне авіаційне сполучення, за допомогою якого Кишинів регулярно приймає росіян, приналежність яких до туристів не очевидна та сумнівна.

Так, для України на нинішньому етапі загрози з боку Придністров'я немає, точніше вона мінімальна. Але загроза для самої Молдови. З цього приводу я не був би такий спокійний.

Що ж, тепер у Молдові про це почали говорити вголос. Але говорити про те, що молдавський страус дістав голову з піску зарано. Але як би не було пізно...

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: