Чому вбили Ірину Фаріон і чого ще чекати від москалів

АНАЛІТИКА 02.08.2024 Коментарі 0

У п'ятницю, 19 липня, 2024 року у Львові близько 19:30 убивця вистрілив Ірині Фаріон у скроню біля її будинку на вулиці Масарика. Жінку госпіталізували у важкому стані. Того ж дня стало відомо, що вона померла у лікарні о 23:20.

25 липня правоохоронці повідомили, що у Дніпрі затримали 18-літка, який може бути причетним до вбивства. Ним виявився В'ячеслав Зінченко: попри таємницю слідства його прізвище стало загально відомим. Галицький суд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді двох місяців під вартою без права внесення застави. Сам підозрюваний не визнає себе причетним до вбивства, до «махрових» українофобів не належить, його батько служить у війську і вважає свого сина патріотом.

Це цинічне і зухвале вбивство українського філолога, культоролога та водночас радикального політика і борця за українську мову та ідентичність викликала небачений резонанс в Україні.  

Поза тим емоційна хвиля якось достатньо швидко спала.  Що це означає, яка мета цього вбивства і якого продовження  чекати в майбутньому?

Ми поставили три однакові питання (1. Яка мета  цього політичного вбивства? 2. Хто стоїть за цим злочином, кому це було вигідно? 3. Які слід очікувати наслідки?) нашим експертам. Ось їхні відповіді.

Андрій Козицький, історик, доцент Львівського університету ім. І.Франка, автор книги  «Львівські замахи», яка розповідає історії політичних убивств та замахів, учинених у Львові у середні ХІХ – першій половині ХХ ст.

1. Як на мій погляд, мета однозначна: дестабілізація внутрішньополітичної ситуації в Україні. Не виключено, що ближчим часом почнуться переговори з агресором, росією про  параметри укладання миру. Уже зараз з`являються поголоски, що одним з пунктів мирної угоди стане мовне питання, якийсь особливий статус російської мови. Тому, не важко передбачити, що напрошуватиметься паралель взаємозв`язку між смерті Ірини Фаріон і з цим новим статусом російської мови. І тут з’явиться широке поле для різних провокацій, заяв на зразок: «Якби Ірина Дмитрівна була би жива – вона цього би не допустила».

2. Справді, латинська приказка спонукає нас насамперед відповісти на питання сui bono. Як на мене, передовсім це вигідно росії, бо, по-перше, відвертає увагу від війни і ставить питання  про ефективність влади, яка не змогла гарантувати безпеки відомій громадській діячці, діяльність якої, безсумнівно, була знана усім на українській політичній арені. По-друге, це те, про що я вже говорив, відповідаючи на перше питання, – убивство може посилити дестабілізацію всередині країни. Попереду довгий судовий процес, на якому, вочевидь, на нас ще чекають різні повороти, які виноситимуть на порядок денний незручні для української влади питання. Тому я переконаний, що за цим злочином стоїть росія.

3. Якщо говорити про наслідки, то це насамперед велика втрата, якої зазнала інтелектуальна Україна. Далі слід відзначити вельми негативний вплив , який це вбивство матиме для стабільності української влади. На тлі цієї смерті логічно постане питання - чому в Україні безкарними залишаються ті, хто вчиняє тяжкі злочини проти України? Чому вони мають можливість втекти закордон чи в якийсь інший спосіб уникнути відповідальності, а натомість гинуть люди, які з ідеалістичних причин зміцнювали все українське в Україні?

До слова, вже у перші дня після вбивства російські боти намагалися просувати тезу, що от загинула Ірина Фаріон, але досі є живими і непогано почуваються особи, які завдали великої шкоди Україні, а їм дали можливість втекти закордон чи відкупитися від відповідальності. Відтак, я вважаю, що як у короткій, так і в тривалій часовій перспективі, факт цього вбивства буде використаний ворогами України для розхитування українського суспільства. При цьому буде просуватись антитеза смерті відданої і гідної людини, і непокараності тих, про шахрайства, зловживання чи халатність котрих ми всі добре знаємо, але їм все сходить з рук.

Євген Магда, директор Інституту світової політики

1. Перше. В вашому питанні є вже відповідь. Якщо вбивство політичне, то його мета політична. В нашому випадку це дестабілізація ситуації і, очевидно, це частина так званих активних заходів, які здійснює росія на території Європи. Це не завжди означає прямий вплив спецслужб, але означає тиск і прагнення зробити ситуацію максимально турбулентною.

2. Друге. Я думаю, що за цим вбивством стоїть росія, кремль. Також я вважаю, що обговорення того, кому вигідно вбивство - воно неморальне. Ми маємо розуміти, що жодна людина не заслуговує того, щоб бути вбитою в голову пострілом на вулицях свого рідного міста. Тим більше, коли йдеться про жінку, мати, бабусю. Тому той, хто чинить такий страшний злочин, він плює на мораль, плює на все.

3. Ну і третє. Я бачу, що сьогодні це вбивство, ця смерть, вони якось наче опинилися в певній тіні. Але я не думаю, що те, що сталось, воно буде забуто. Я не думаю, що такий злочин буде пробачено. Якщо ми будемо пробачати подібні злочини, у нас просто не буде шансу на майбутнє. Це моє глибоке переконання.

Юрій Кміть, голова громадської організації «Західний інформаційний фронт»

1. На мою думку, це початок спецоперації кремля на Західній Україні, метою якої є поглибити  розкол, очевидно, між проукраїнськими і, скажімо, поміркованими силами в Україні. А найбільша ціль – це підняти рейтинг праворадикальних політичних груп, особливо це стосується «Свободи». Тому що, коли росія говорить, що Україна – це нацистська країна, то не вистачає найголовнішого аргументу – а де ж ті нацисти? Адже рейтинг правоцентристських партій в Україні менший як 1%. Тому метою є показати Європі збільшення рейтингу «Свободи» і правих партій. Для того обрали сакральну жертву.

Наступним кроком після такого вбивства мали би бути погроми російськомовних переселенців, що приїхали із сходу до Львова, скандали і суперечки на побутовому рівні, неприязнь, зростання непорозумінь, дискомфорт для східняків на Західній Україні тощо. Кремлівські соціальні інженери готують черговий розкол України по відомих мовно-культурних лініях. Але як бачимо, реакція українського суспільства на диво спокійна, тому що ми вже навчені вирізняти провокації російських політтехнологів, і я думаю, що більшість населення чітко все розуміє.

2. Вигідно, звичайно, кремлю і організатор також кремль. Не виключено, що праворадикальні сили можуть використати це жахливе вбивство, хай як це прозвучить цинічно, як політичну фішку, як привід для політичної розкрутки, адже ми розуміємо, що вибори не за горами.

3. Якщо це буде одна така акція, то, звичайно, ми не побачили якихось надзвичайних наслідків. Ми знаємо, що під час похорону Ірини Фаріон лунали дуже контраверсійні лозунги і гасла, які особисто я не сприймаю і їх, переконаний,  не сприймаю більшість українців, бо вони за дуже радикальні і невчасні для теперішнього військового стану.

Водночас, повторюю, я вважаю, що, на жаль, це тільки перша дія із багатоходового сценарію московських політтехнологів, а тому слід очікувати якихось наступних кроків. Відтак, звертаю увагу наших спецслужб, треба прорахувати кремлівський сценарій і вжити відповідних заходів, щоб недопустити подальшого соціального розколу і щоб не підігрувати кремлівським ляльководам.

Головна світлина – Ірина Фаріон/телеграм-канал Ірина Фаріон

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: