Чи підштовхнуть іранські дрони до рішучих дій Ізраїль та ЄС?

АНАЛІТИКА 18.10.2022 Коментарі 0

Іранські дрони, які використовує зараз московія, можуть стати новим геополітичним чинником. Адже саме вони можуть з одного боку, підштовхнути Ізраїль до рішучої підтримки України, а з іншого – змусити Євросоюз запровадити нові санкції проти Ірану та додати військової допомоги Києву.

«Мопеди», «шахіди», дрони-камікадзе – як тільки не називали чортопхайки, які летять низько (практично невидимі для радарів ППО) але голосно, несуть до 50 кг вибухівки, і вже встигли наробити у нас біди. Йдеться переважно про іранські БПЛА «Shahed-136», які московити перемальовують на «Герань-2».

Скільки їх зараз у рашистів, достеменно не знає ніхто. Припускають, що від кількох сотень до кількох десятків тисяч. Завозили їх до московії чи то кораблями Каспійським морем, чи то літаками – це не так вже й важливо.

Цікавіше інше: офіційний Тегеран вже кілька разів заявляв, що нічого такого він кремлю не продавав. І ось знову, після чергових шакалячих нальотів рано вранці іранське МЗС заявило, що то все брехня, і на них наговорюють.

Опублікована новина про те, що Іран надав Росії безпілотники, має політичні амбіції і поширюється західними джерелами. Ми не надавали зброю жодній стороні воюючих країн, - запевнив офіційний представник МЗС Ірану Насер Канаані під час щотижневої пресконференції.

Щоправда, рівень довіри до іранців напрочуд низький, тож їм мало хто повірив. До речі, вони вже два роки тому вже брехали про збивання пасажирського літака авіакомпанії МАУ, і лише згодом визнали провину – але покараний Іран так і не був.

Аналогічно Тегеран чинив і під час Карабахської війни: продавав зброю Вірменії, натомість офіційно усе заперечував, пише у своєму блозі очільник азербайджанської діаспори в Україні Хікмет Джавадов. Отже, нічого нового – Іран поводиться як звикло.

Натомість ряд міністрів закордонних справ ЄС закликали до нових санкцій проти Ірану, якщо буде доведено його причетність до війни рф проти України.

Ми шукатимемо конкретні докази участі (Ірану у війні в Україні), - заявив шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель журналістам, прибувши на зустріч міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі 17 жовтня.

Водночас міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод заявив, що ЄС має рішуче відреагувати на нові атаки на Київ, коли безпілотники завдали ударів по будинках у понеділок вранці.

Те, що ми бачимо зараз: іранські безпілотники, ймовірно, використовуються для атаки в центрі Києва, це звірство, - сказав Кофод.

Франція та Німеччина, обидві сторони ядерної угоди 2015 року з Іраном, дали зрозуміти, що вважають нові санкції щодо безпілотників, які використовуються Росією, необхідними з огляду на те, що їх продаж порушує резолюцію Ради Безпеки ООН.

Щоправда, як свідчить практика, санкції – це справа не надто швидка, та й результат її не завжди відчутний. Тим паче, що Тегеран, здається, вже навчився обходити заборони.

Тим часом у Європі (переважно в країнах, де багато українських біженців) прокотилась хвиля закликів пікетувати іранські посольства. Раніше Іран уже викликав протести своїм ставленням до власного населення після того, як там здійнялась хвиля обурення через смерть затриманої поліцейськими 22-річної жінки.

До слова, Україна зараз також могла б реагувати асиметрично, скориставшись моментом. «У цій ситуації потрібне коротке звернення Зеленського до іранського народу зі словами підтримки – нехай піднімаються і скидають тиранічну владу», - вважає директор Інституту майбутнього Юрій Романенко. Таким чином можна завдати удару по позиціях рф на Близькому Сході, ослабити підтримку Іраном Хезболли і режиму Асада у Сирії, а це може посилити і вплив Ізраїлю в регіоні.

До речі про Ізраїль.

Днями його міністр у справах діаспори Нахман Шай закликав свою країну нарешті визначитись із позицією в російсько-українській війні та надати Україні військову допомогу.

На це доволі болісно зреагували у москві. Заступник голови рашистського радбезу дімон мєдвєдєв пригрозив Єрусалиму руйнуванням міждержавних зв’язків.

«Ізраїль нібито зібрався постачати зброю київському режиму. Дуже необачний крок. Він зруйнує усі міждержавні відносини між нашими країнами. Я вже не говорю про те, що бандерівські виродки як були нацистами, так і залишились ними. Достатньо подивитися на символіку їхніх сучасних посіпак. Якщо їм постачати зброю, тоді Ізраїлю варто оголосити Бандеру та Шухевича своїми героями», - написав «він нам не дімон» у своєму ТГ-каналі. Після чого знову пішов у свій традиційний запій.

Насправді стосунки між москвою та Єрусалимом і без того не надто теплі, про що вже писав ЗІФ. Зокрема, влітку розгорівся неабиякий скандал з агенцією «Сохнут», яка займалась репатріантами – організацію таки витиснули із росії. А найбільше кремль дратує ізраїльський прем’єр Яір Лапід, з яким рашисти ніяк не знайдуть спільної мови.

Тож зараз насправді найкращий час, аби Київ та Єрусалим могли паралельно (а фактично за допомогою один одного) вирішувати свої завдання. Україні не завадили б ізраїльські засоби боротьби із дронами (вони давно мають справу з іракськими «мопедами», розробленими для «знищення держави Ізраїль»). А також розвідувальна інформація, зокрема, щодо поставок озброєнь до московії.

Тим паче, що американські джерела стверджують, ніби Тегеран який «не постачає дрони», планує незабаром «не постачати» рашистам ще й ракети. Про це із посиланням на джерела в розвідці пише The Washington Post. Йдеться про постачання балістичних ракет «Фатех-110» та «Зольфагар», радіус дії яких становить 300-700 км. Час поставок наразі невідомий. А це може призвести до суттєвої ескалації.

Виглядає, ніби ніхто, окрім України, від співпраці рашистів з вартовими ісламської революції особливо не постраждає. Але це лише на перший погляд. Щоразу частіше від різних спостерігачів лунають припущення, що Тегеран у Росії цікавить лише одне – ядерні матеріали і технології. І, судячи з активних поставок «шахідів», та ще й перспективних – ракет, з ліліпутіним уже могли і про «атомку» домовитися.

А на загал росіянці ще можуть довго розповідати, що ніхто нічого ні в кого не купує. Паралельно організувавши інформприкриття у вигляді «зливу» - ніби Іран передав їм технології, і «герані» тепер клепають просто у них на болотах.

Якщо ж оцінити ситуацію глобально, то маємо утворений тандем двох чималих терористичних держав (Іран і рашка), яким дуже заважають їхні сусіди. Тож і для Ізраїлю, і для України розібратися з ними – питання життя і смерті, хто кого.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: