У москви назріло протистояння з Ізраїлем

АНАЛІТИКА 25.07.2022 Коментарі 0

Замість колишньої дружби з Ізраїлем кремль вирішив відкрито розвивати партнерство з Іраном. Візит ліліпутіна до Тегерану мав продемонструвати не лише провал кампанії Заходу з його ізоляції. Бункерний дід ще й отримав там політичну (а за деякими даними – і технічну, безпілотниками) підтримку воєнних дій в Україні.

Обидві країни перебувають під санкціями Заходу, які завдають відчутної шкоди їхнім економікам. Тож відрізана від західних ринків рф дивиться на Іран як на економічного партнера, їй потрібен іранський досвід щодо обходу санкцій, відзначало видання The New York Times.

Ще однією темою, яка цікавила путлєра, були іранські безпілотники – власні запаси під час війни в Україні суттєво зменшились, а без сучасних БПЛА воювати сьогодні, виявляється, напрочуд складно.

Щоправда, виявилося, що стратегічне партнерство з Іраном загрожує розірванням тісних взаємин з Ізраїлем, яких московія добивалася останніх років 20. Але путлєр, схоже, до цього вже не просто готовий. Він цей процес вирішив ще й прискорити.

Не зійшлись характерами

Стосунки Ізраїля з кремлем останнім часом складались, м’яко кажучи, непросто. Ще у березні тодішній міністр закордонних справ Яір Лапід «відшив» путлєра та його зграю, заявивши, що Єрусалим не допомагатиме росіянам обходити санкції. І жодного виправдання нападам «великої і сильної країни» на мирне населення, а також військовим злочинам бути не може.

Рашистські ЗМІ тоді стали дибки: та як він насмілився фактично порівнювати рф із гітлерівською Німеччиною та діями третього рейху щодо цивільних!?

Потім розпустив язика сумний кінь російського МЗС лавров, заявивши, що у Гітлера, вірогідно, також була єврейська кров. Ізраїль знову зреагував блискавично та вустами свого глави зовнішньополітичного відомства Лапіда назвав це патякання обурливим і таким, що не пробачається.

У коняки випили ще, і звинуватили Ізраїль у підтримці неонацистів в Україні. Після цього вже заштормило єврейське лобі по усьому світу. І бункерний дід змушений був дзвонити ізраїльському прем’єрові Нафталі Беннету і довго вибачатися за свого нестриманого «сівку-бурку».

Його ніби пробачили, але образу дідуган затаїв неабияку. І вже у липні ліліпутін навіть не привітав того самого Яіра Лапіда із вступом на посаду прем’єр-міністра.

Далі була низка непрямих погроз через воєнні дії в Сирії – росіяни перехоплювали ізраїльську ракету та засуджували обстріли ізраїльтянами злітної смуги в аеропорту Дамаска. І ось, здається, дійшло до кульмінації.

Справа безпілотників

За інформацією американської розвідки, російські військові ще до візиту путлєра принаймні двічі цього літа побували на іранських авіабазах, де вивчали бойові безпілотники Shahed-191 та Shahed-129, які можуть мати на озброєнні високоточні ракети.

«У нас є інформація про те, що уряд Ірану готується надати Росії кілька сотень безпілотників, включно з безпілотниками, здатними нести зброю», - повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у коментарі CNN.

МЗС Ірану, звісно, спростовувало заяви американців. Але вірити їм після огидної поведінки в історії зі збитим пасажирським літаком МАУ ніхто не поспішав.

Поки тривали суперечки, ізраїльтяни просто вдарили по майстернях з виробництва іранських безпілотників, розташованих поблизу Дамаска. Загинуло близько десятка людей, у тому числі кілька представників ліванської «Хезболли».

До речі, саме іранські БПЛА у руках «Хезболли» вважаються Ізраїлем однією з загроз для своєї безпеки. За деякими даними, це угруповання станом на 2021 рік накопичило понад дві тисячі іранських дронів. І час від часу запускає їх через кордон.

Але, як вважають фахівці агенції «Defense Express», в цьому випадку Ізраїль вирішує виключно свої задачі. І вкрай сумнівно, що був знищений завод чи склад з дронами для того, аби вони не дістались ліліпутіну.

Зрештою, як повідомив через два дні ряд ЗМІ з посиланням на власні джерела, партію іранських дронів відправлено Каспійським морем до росії. В подальшому воєнний вантаж через Астрахань і Волгоград планується доставити до зони бойових дій в Україні. Основу вантажу складають важкі ударні дрони «Shahed 129». При його розробці були взяті за основу ізраїльський дрон «Hermes 450» та американський «MQ-1 Predator».

Згодом з’явилась і інша версія про доставку дронів з Ірану на рассєю. 24 липня в московському аеропорту Внуково сів транспортник Іл-76ТД (EP-PUS) авіакомпанії Pouya Air. Через дві години він вилетів назад до Ірану. Аналогічний рейс він виконав і 18 липня.

Цей літак, імовірно, доставляв БПЛА Mohajer-6 до Ефіопії у 2021 р. А сама авіакомпанія з 2018 р. знаходиться під санкціями США – за «підтримку іранського режиму у транспортуванні зброї, бійців і грошей своїм проксі-силам». Як то кажуть, були б дрони, а як їх перевезти – то вже справа техніки.

Добити «Сохнут»

Повертаючись до конфронтації росіян з Ізраїлем варто зазначити, що між ними і раніше існувало чимало невирішених питань: від розбіжностей у сирійському, іранському та палестинському питаннях до юридичної суперечки щодо приналежності Алєксандрівського подвір’я у Єрусалимі (на його передачі рф москва наполягає з 2015 р.).

Але зараз московія пішла на дуже небезпечний для неї крок.

За інформацією видання Jerusalem Post, російська влада вимагає негайно припинити роботу агенції «Сохнут» – нібито через порушення російських законів конфіденційності. А ще мінюст закинув агенції те, що при організації виїзду євреїв на «землю обітовану» (основна діяльність «Сохнуту») надається перевага «репатріації громадян росісі, які займаються науковою діяльністю і підприємництвом» – тобто звинуватив фактично у «викачуванні мізків» з росісі.

Як пише у своєму ТГ-каналі ізраїльський політолог Марк Новіков, «росія незадоволена кількістю євреїв, які виїжджають з країни: бізнесменів, учених, представників культури та ін. Особливо Кремль роздратований рекордною масовістю виїзду і тим, що паспорти собі робить вчорашня російська еліта».

До речі, за даними ізраїльтян, після 24 лютого число звернень щодо репатріації до Ізраїлю з росісі зросло у 25 разів, туди за цей час втекли понад 10 тисяч росіянців. 

Ізраїль вже відправив до москви делегацію із дуже високих чиновників, аби вирішити проблему із «Сохнутом». І, водночас, перестрахувався – російські медіа вже повідомляють про план таємного виїзду працівників агенції за межі рф. Скоріш за все, це питання вирішиться вже на цьому тижні – на 28 липня призначено засідання суду у справі «Сохнуту».

Виглядає на те, що росіяни для себе вже вирішили: дружбу з Ізраїлем вони припиняють. Тож усе частіше почали згадувати про «злочинну політику Ізраїля на палестинських територіях». Прийняли у москві делегацію «Хамасу» (визнаний ізраїльтянами терористичним рухом). Та ще й обмовились, що за нинішнього прем’єра Лапіда міждержавні стосунки приречені на охолодження.

До слова, цієї осені в Ізраїлі мають відбутись парламентські вибори. І росіяни просто моляться на повернення Беньяміна Нетаньяху у крісло прем’єра – мовляв, у нього з путлєром давні довірливі відносини. Отже, така розкладка сил буде не в наших інтересах.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: