Часу для початку наступу ЗСУ залишилося небагато: ворог може перехопити ініціативу

АНАЛІТИКА 02.06.2023 Коментарі 0

"Весняний наступ ЗСУ так і не розпочався. Чому?!".

Про це на ВBC News Україна пише Олег Черниш.

Подаємо передрук:

"Майже всю весну українці жили в очікуванні широкого анонсованого наступу ЗСУ. Конкретних дат "вирішальної битви" не називалося, але військово-політичне керівництво України наголошувало, що все "майже готове".

Після успіху торішніх осінніх наступальних дій української армії у Харківській та Херсонській областях весь світ завмер в очікуванні подальшого розвитку подій.

Росія та Україна по-різному заповнили зимову паузу.

Кремль влаштував ракетний терор, намагаючись знищити українську енергетичну інфраструктуру.

Київ, у свою чергу, зосередився на підтримці оборонних рубежів, підготовці нових військових частин, отриманні та накопиченні західного озброєння.

Навесні обидві сторони мали підготуватися до "вирішального протистояння", як назвав це начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал Кирило Буданов.

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов практично в кожному інтерв'ю з початку зими говорив про настання ЗСУ і "вирішальну битву" навесні цього року.

Головне управління розвідки (ГУР) виявилося чи не основним рупором влади на тему анонсованого наступу.

Ще в січні та лютому глава відомства генерал Буданов заявляв про "значні події", намічені на весну, та про активні дії ЗСУ у цей період.

На початку березня він заявив виданню USA Today, що "цієї весни відбудеться вирішальна битва між Україною та Росією, яка визначить результат війни".

За його прогнозами, до літа ВСУ також мали увійти до окупованого Криму.

У середині квітня глава військової розвідки у розмові з журналістами "Нового Часу" наголосив, що підготовка до наступу "йде за планом".

Водночас прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив The Hill, що наступ українських військ може розпочатися влітку, а не навесні.

Початок весни, на думку військових експертів, справді був не дуже сприятливим періодом для проведення масштабних військових маневрів. У березні та квітні на сході та півдні України йшли дощі, що стало перешкодою для пересування важкої бронетехніки.

Деякі аналітики також вказували на затримки з постачанням ЗСУ західних танків, систем ППО та артилерії.

Окрім того, в середині квітня в США вибухнув скандал із витоком секретних даних Пентагону. Багато файлів містили інформацію про перебіг російсько-української війни.

Хоча конкретні дані про направлення та терміни українського наступу не розголошувалися, у даних, що втекли, містилася досить чутлива інформація про підготовку бригад ЗСУ та західного озброєння.

Незважаючи на це, наприкінці квітня в інтерв'ю РБК-Україна Кирило Буданов знову повторив, що Україна "наближається до вирішальної битви".

"Подобається нам це чи ні, але ми наближаємося до знаменної битви за новітню історію України. Це факт, все це розуміють. Коли це почнеться – секрет. Але всі розуміють, що ми до цього наближаємось", - сказав він.

Міністр оборони України Олексій Резніков наприкінці квітня та на початку травня говорив, що підготовка до наступу вийшла на фінішну пряму. Водночас, він закликав не покладати великих надій на його результати.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що наступ розпочнеться, коли Україна отримає все узгоджене із союзниками озброєння. Але за кілька тижнів той же генерал Буданов заявив, що Україна вже має "мінімально необхідну кількість зброї".

"Ми не можемо більше гаяти час. У нас і так є мінімум озброєнь та іншої техніки. Все, що я можу сказати: цей [наступ] почнеться найближчим часом", - сказав голова військової розвідки в інтерв'ю японським ЗМІ.

Питання про можливий український наступ вийшло за межі країни і стало однією з головних тем у світових ЗМІ. Вони аналізували можливі дати та напрямки атаки, публікували супутникові знімки гігантських оборонних укріплень росіян, збудованих на окупованих територіях.

Думки про те, чи готові ЗСУ до наступу також розділилися. Наприкінці квітня верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі заявив, що Україна перебуває в "хорошому становищі" для нападу.

Але колишній голова військового комітету НАТО, а нині президент Чехії Петро Павло закликав Київ не поспішати.

"Для України буде вкрай шкідливо, якщо цей контрнаступ провалиться, тому що у них не буде іншого шансу, принаймні цього року", - сказав Павло в інтерв'ю Guardian 7 травня.

Навіть глава Білорусі Олександр Лукашенко прокоментував цю тему. Усі чутки про український наступ він назвав "дезінформацією".

"Як на мене, ніякого "контрнаступу" немає і бути не може. Воювати технікою та живою силою в пропорції один до п'яти - це просто божевілля", - говорив Лукашенко.

Російські офіційні особи публічно намагалися не торкатися теми настання ЗСУ. Винятком є голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, який заявив, що наступ розпочнеться орієнтовно в проміжку з 9 по 15 травня.

Прессекретар ГУР Андрій Юсов відмовився коментувати для ВВС News Україна, чому ЗСУ не розпочали наступ навесні. Він заявив, що на цю тему можуть говорити лише Генштаб та Міноборони.

У свою чергу міністр оборони Резніков підкреслив, що наступ, швидше за все, відбудеться влітку із серйозними шансами на успіх.

"Моє особисте переконання, мій інстинкт підказують мені, що у нас є серйозний шанс зробити прорив цього року, особливо влітку. Впевнений, що під час цього контрнаступу ми зможемо зробити прориви на півдні, на сході, у двох-трьох місцях на полі бою Це призведе до чергового відступу росіян з нашої території", - сказав він французькій газеті Ouest-France 29 травня.

На 1 червня ні українські, ні російські, ні західні джерела не повідомляли про початок масштабного переміщення 20 нових українських бригад, створених спеціально для наступу на будь-якій ділянці фронту.

Навесні початковий план наступу Генштабу ЗСУ довелося змінювати під впливом обставин, розповів військовий аналітик та історик Михайло Жирохов. Джерело своїх даних він не розкриває.

Жирохов зазначає, що на тему українського наступу із самого початку було закладено значну інформаційно-психологічну складову. Але це дало не зовсім той результат, на який розраховувала українська влада.

"Я вважаю, що ІПСО (інформаційно-психологічна операція) щодо нашого наступу було розпочато дуже рано. Як наслідок, очікування нашого суспільства та наших союзників виявилися завищеними", - вважає експерт.

За словами Жирохова, початковий план наступу мав досить скромні цілі, але під тиском громадських очікувань командування ЗСУ було змушене надати йому більшого масштабу. Довелося розробляти схеми ударів більшій ділянці фронту.

"Переробка операційного плану, у тому числі для досягнення більших результатів та більшого масштабу, є дуже складним процесом", - зазначає він.

Зокрема, йдеться про постачання додаткових боєприпасів та підготовку додаткових сил та засобів.

Ще однією причиною, що уповільнила наступ, стали російські ракетні удари, які тривали майже щодня протягом усього травня.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу запевняє, що за цей час сили РФ встигли знищити великі склади боєприпасів ЗСУ у Хмельницькому, Тернополі та Миколаєві.

Українська влада заперечує ці заяви. За їхніми словами, від російських обстрілів постраждали об'єкти інфраструктури та місцевий бізнес.

Проте численні відео потужного вибуху у Хмельницькому 13 травня, поширені у соціальних мережах, дозволяють припустити, що там вибухнув надзвичайно великий склад, на якому могли зберігатись танкові снаряди, авіабомби чи зенітні ракети.

Михайло Жирохов вважає, що удари по складах були досить ефективними і українська армія втратила значну кількість боєприпасів.

Відповідно, для поповнення запасів потрібен час.

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник зазначає, що ракетний терор українських міст також був спрямований на ослаблення протиракетної оборони країни та уповільнення переміщення коштів ППО до лінії фронту. У цьому аспекті дії Росії були успішними, вважає він.

При цьому, на його думку, затримка пов'язана здебільшого з тим, що українське командування пішло шляхом максимально ретельного моделювання всіх можливих сценаріїв наступальних дій.

"Контрнаступ – це комплекс операцій, який може бути дуже різноманітним", - каже Черник.

З огляду на те, що наступ - це більше, ніж оборона, пов'язана з втратами бійців, Генштаб повинен визначити оптимальний план цих дій. Особливо і натомість потенційної переваги РФ у мобілізаційних ресурсах.

"Ми не маємо права на "жуківщину", - каже Черник. - І наші наступальні дії щодо звільнення території мають бути хірургічно точними. Це все одно, що вирізати ракову пухлину з мозку. Ми не можемо помилитися".

За його словами, українське командування давно намітило план операції, і зараз проводиться його "філігранне калібрування".

Британське видання Financial Times зазначає, що зараз Україна проводить операції для створення сприятливого фону для наступу. До таких операцій відносяться удари безпілотників по Москві, ракетні удари по тилових базах та прориви диверсійних груп у російській Білгородській області.

"Вони (українці - ред.) тестують ситуацію та зондують ґрунт, з'ясовують, що працює, а що ні", - сказав у коментарі FT один із західних спостерігачів.

Однак український військовий аналітик Михайло Жирохов упевнений, що часу для початку наступу ЗСУ залишилося зовсім небагато. В іншому випадку російські війська перехоплять ініціативу і самі перейдуть у наступ.

"Вікно можливостей закривається дуже швидко. Якщо український наступ не розпочнеться наступного тижня - на початку червня - то може стати лише гіршим", - вважає військовий експерт".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: