Браво за відбиття іранської атаки на Ізраїль, було би корисно оснастити такими ж системами Україну 

НОВИНИ 14.04.2024 Коментарі 0

"Браво за відбиття великої іранської повітряної атаки з кількох напрямків. Зараз було б корисно посилити протиракетну оборону Ізраїлю та оснастити подібними системами Україну. Найпростіше розблокувати пакет допомоги Україні та Ізраїлю".

Про це в мережі X написав глава МЗС Польщі Радослав Сікорський.

Міністерство закордонних справ України засудило дії Ірану. Зокрема, у відповідній заяві сказано: " Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує іранські масовані  атаки проти Держави Ізраїль.  Подібні дії є абсолютно неприйнятними, безвідповідальними та несуть ризик безпрецедентної подальшої ескалації ситуації на Близькому Сході.  Необхідно докласти всіх зусиль, аби не допустити переростання протистояння у масштабніший регіональний конфлікт. Ця атака вчергове демонструє важливість мобілізації всіх сил вільного світу на захист глобальних кордонів демократії".

Коментар Леоніда Невзліна, російсько-ізраїльського підприємця та громадського діяча, колишнього віце-президента "ЮКОСу": "Два важливі фактори  вчорашьої атаки Ірану проти Ізраїлю, які варто враховувати під час аналізу наслідків. 1. Ні Іран, ні його проксі не били на повну силу. Хезболла стріляла в основному по Верхній Галілеї, а не, скажімо, по Хайфі, сирійці - тільки по північній частині Голанських висот. Сам Іран щоразу урочисто повідомляв про запуски, оскільки мета була зробити ефект залякування в регіональному плані, а не розпочинати регіональну війну. 2. Ізраїль воював не один, а разом із США, Великобританією, Йорданією та Саудівською Аравією. Саме для цього існують міжнародні та регіональні спілки: не можна нехтувати та ризикувати ними. Якби така ж кількість ракет і безпілотників була б випущена без того, щоб їх збивали до підльоту до Ізраїлю союзники, навантаження на ізраїльські ППО було б зовсім іншим. Так що на цей момент варто не хвалитися успіхом, а спільно готуватися до нової реальності, в якій ядерний Іран (вже сьогодні цілком можна вважати його таким) стає все більш агресивним".

А ось реакція письменниці Оксани Забужко: "Вітаю Ізраїль із чудовою ППО. І з супротивником, перед яким Захід не падає на спинку в позі собачої покори.

І з сусідами, які не радіють, що "ой, це не до нас летіло, то хай собі летить", а ціляться і стріляють (десятки іранських шахедів, пише Ройтерс, збила Йорданія, якій просто не сподобалось, що через її територію влаштували проходняк).

У нас нічого того нема, так. Але і в Ізраїля нічого колись не було - а в нас, не забуваймо, якщо "на їхні гроші", зараз ОДНОЧАСНО і 1943-й, і 1948-й, і 1967-й. "І світ новий - він буде наш".

Як відомо, 14 квітня уночі  Іран атакував Ізраїль кількома сотнями ударних безпілотників та ракет. Іранська сторона заявила, що це відповідь на ізраїльський удар 1 квітня по консульському відділу посольства Ірану в Дамаску, в ході якого було вбито семеро офіцерів Корпусу вартових ісламської революції (КСІР). Сирени повітряної тривоги лунали у північних та південних районах Ізраїлю, а також у Єрусалимі,  - пише російськомовне Радіо Свобода.

"За повідомленням The New York Times з посиланням на ізраїльських чиновників, за ніч країною було випущено 185 дронів-камікадзе, 36 крилатих ракет та 110 ракет класу "земля - земля". Більшість пусків здійснювалася з іранської території, ще невелика частина - з Іраку та Ємену. Це найбільша історія одночасна атака такого типу. Вона тривала близько п'ятої години.

Армія оборони Ізраїлю повідомила, що 99% всіх ракет і безпілотників було збито, причому більша частина - поза територією Ізраїлю. В обороні брали участь сили ППО, у тому числі системи "Залізний купол" та "Праща Давида", а також винищувачі армії Ізраїлю та військові кораблі США та Великобританії. До оборони приєдналися й збройні сили Йорданії.

Натомість Іран заявив, що успішно вразив намічені військові цілі в Ізраїлі. Ізраїль зі свого боку заявляє, що руйнувань немає. Незначно постраждала одна військова база у пустелі Негєв. Жертв немає. Від уламків збитого снаряда постраждала дитина в бедуїнському селі неподалік міста Арад, він госпіталізований у тяжкому стані. Ще кілька ізраїльтян самостійно звернулися по медичну допомогу.

Також цієї ночі північ Ізраїлю була атакована ракетами типу "Катюша" з території Лівану. Вони були перехоплені силами ППО. У відповідь ізраїльські винищувачі завдали удару по позиціях угрупування ісламізму "Хезболла" в південному Лівані", - сказано у повідомленні.

Фото – Reuters

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: