Битва за Білорусь: лукашенко та путін проти Вільного світу

РОЗСЛІДУВАННЯ 22.02.2023 Коментарі 0

Внутрішній документ російської влади під назвою «Стратегічні цілі Російської Федерації в Білорусі» привернув увагу багатьох видань. Згідно з ним, росія планує до 2030 року окупувати Білорусь.

Розслідуванням цієї теми займався консорціум журналістів із Süddeutsche Zeitung, WDR, NDR, Yahoo News, Delfi Eesti, центру «Досьє», Expressen, Independent, Frontstory, Білоруського центру розслідувань та VSquare.

Як повідомляє «Хартыя '97» із посиланням на «Новую газету», документ, датований літом 2021 року, складається зі 17 сторінок. У ньому містяться політичні, оборонні, торгові та соціальні цілі російської влади в Білорусі, поділені на три категорії – короткотермінові (до 2022 року), середньотермінові (до 2025 року) та довготермінові (2030 рік).

У ньому деталізовано по пунктах об'єднання країн. Зокрема, реформу конституції, ухвалену в Білорусі в лютому 2022 року, повинні завершити відповідно до російських інтересів, а закони – гармонізувати зі законодавством російської федерації.

Також передбачено забезпечити вплив рф у сфері соціальної політики, торгівлі, економіки, науки, освіти та культури.

Серед важелів поглинання Білорусі є намір спростити процедуру видачі російських паспортів її громадянам. Такий підхід росіяни апробували в Південній Осетії, Абхазії та окупованих регіонах України.

Міжнародні експерти, які вивчали документ, вважають його справжнім.

«За своєю зовнішньою формою документ нагадує стандартний документ російської бюрократії або політичного управління», - сказав заступник директора Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) Мартін Краг.

Представники західних спецслужб також вважають документ «абсолютно правдоподібним».

А Майкл Карпентер – посол США в Організації з безпеки і співпраці у Європі, каже, що «цілі Росії щодо Білорусі – ті самі, що й щодо України».

«Лише у Білорусі вона (росія, - ЗІФ) покладається на примус, а не на війну. Її кінцевою метою, як і раніше, є масова інкорпорація», - вважає Карпентер.

Політичний оглядач Олександр Фрідман у своєму ТГ-каналі пише, що до початку 2023 року росіянам удалося досягнути успіхів у всіх напрямках – від економічного та культурного до військового та політичного.

- Примітно, що до Лукашенка ставлення авторів плану дуже неоднозначне. Вони не виключають, що він може піти на зближення із Заходом і навіть потрапити під «вплив націоналістичних та прозахідних політиків» (прозорий натяк на покійного главу МЗС Макея, якого в Москві вважали і «націоналістом», і «прозахідним політиком»). Як небезпеку розглядається економічне зближення Білорусі із Заходом та Китаєм.

І представники західних спецслужб, і експерти схильні вірити у наявність такого плану. Та й заяви, а головне дії РФ говорять самі за себе. Путін тепер відкрито говорить про необхідність об'єднання «історичних російських земель» у складі РФ, а незалежну Білорусь відмовляє у праві на існування.

Накреслені терміни «поглинання» найімовірніше зрушились у часі: укладачі не могли припустити, що війна в Україні (якщо вони взагалі вважали її за можливу) піде для Росії за таким невдалим сценарієм, - коментує пан Фрідман.

Телеграм-канал «Беларуская выведка» також нагадує, що регулярно повідомляв про наявність інформації щодо плану повзучої експансії Білорусі з боку Кремля. І цим планам, за даними ресурсу, сприяв лукашенко.

Останній, стверджує «БВ», є колишнім офіційним агентом КДБ СРСР (про це можна прочитати на ТГ-каналі).

«Потрібно зазначити, що «до війни» план з реінтеграції Білорусі був частиною великого плану відродження великої Союзної держави, до якої, за планом Кремля, мали увійти Україна та Білорусь. Згодом мали приєднати Казахстан, Молдову та поетапно майже всі колишні республіки СРСР. Поглинання прибалтійських республік розглядали у далекій стратегічній перспективі 2040-их років», - йдеться у тексті.

Політичний аналітик інформресурсу «Позірк» Олександр Класковський у своїй статті «Кремль має намір взяти Білорусь тихою сапою, Лукашенко не в змозі протистояти» вбачає двояку версію появи у пресі цієї кремлівської стратегії.

«Злив документа про плани Кремля де-факто поглинути Білорусь до 2030 року сенсаційний лише формально. По суті імперська політика Росії як на долоні та без будь-яких витоків. Особливо після нападу на Україну рік тому. Співучасть у цій авантюрі ще більше пов'язала режим Олександра Лукашенка з Москвою. Там тепер можуть сподіватися на дострокову реалізацію секретної стратегії» - пише автор.

У його матеріалі, опублікованому на Telegra.ph, ідеться про те, що на думку авторитетних експертів документ «Стратегічні цілі Російської Федерації на білоруському напрямку» є дуже правдоподібним. Але якщо навіть узяти до уваги версію про його підробку чи фейковість, то фактично кремль «напрочуд точно діє саме в цьому руслі» та «навіть перевиконує план».

Дії путінського режиму у зв’язці з бульбофюрером не залишається поза увагою США. Під час свого перебування у Польщі американський президент Джо Байден чи не вперше присвятив свою увагу білоруському питанню.

У вівторок, 21 листопада, заокеанський гість сказав: «Відважні лідери опозиції та народ Білорусі продовжують боротися за свою демократію». Як повідомляє ТГ-канал «Позірк», Білорусь Джо Байден згадав у контексті розуміння поляками значення слова «солідарність».

Цікаво, що менше року тому – у березні 2022 року – під час відвідин Варшави пан Байден у своїй промові про Білорусь не згадував. Проте перед своїм вильотом із борту літака по телефону поспілкувався з лідеркою білоруських демократичних сил Світланою Тихановською.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у своїй аналітичній викладці також застерігає, що НАТО вартувало би підготуватися до того, що Білорусь може опинитися під контролем Росії.

«Якщо Захід дозволить Путіну зберегти його нинішні завоювання в Україні, то Кремль зможе використати як окуповані білоруські, так і українські території для подальшої загрози Україні і східному флангу НАТО», - цитує «Позірк» висновки аналітиків ISW.

І хоча ІSW не має твердого переконання у справжності таємного стратегічного документа «про відновлення російського сюзеренітету над Білоруссю через Союзну державу до 2030 року», його аналітики роблять висновки, що поетапна інтеграція через Союзну державу «узгоджуються з довгостроковими дослідженнями й оцінками ISW щодо стратегічної мети Кремля поглинути Білорусь».

Зруйнувати плани путінського режиму щодо Білорусі Захід може завдяки створенню умов, за яких територіально цілісна Україна «стане надійним військовим партнером у захисті східного флангу НАТО від Росії та окупованої Росією Білорусі.

Сценарій, за якого Захід зможе перемогти або ефективно відреагувати на російську кампанію з поглинання Білорусі, не здолавши спочатку російське вторгнення в Україну, є дуже малоймовірним.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: