«Білоруський народ необхідно розглядати не як ворога, а як союзника України у цій війні», - Павел Усов

НОВИНИ 27.01.2023 Коментарі 0

У четвер, 26 січня, попри ракетну атаку по Україні терористичної армії росії в Києві відбулася зустріч Національно-визвольного руху «Вільна Білорусь» і Полку імені Кастуся Калиновського з народними обранцями міжфракційного депутатського об’єднання Верховної Ради України «За демократичну Білорусь» Богданом Яременком і Сергієм Швецем.

У склад білоруської делегації ввійшли:

  • лідер Національно-визвольного руху «Вільна Білорусь» і голова Християнсько-Демократичної партії-БНФ Зянон Пазьняк;
  • політолог і доктор політичних наук Павел Усов;
  • політичний представник Полку імені Кастуся Калиновського Змітєр Шчигельський.

Відвідини України білоруська делегація розпочала зі Львова, де мала низку зустрічей із представниками громадськості, білоруською діаспорою та засобами масової інформації.

У Києві Зянон Пазняк також зустрічався з бійцями Полку Калиновського, українськими політиками та загалом дав понад 20 інтерв'ю українським мас-медіа, повідомила білоруська редакція «Радыё Свабода».

Із депутатами міжфракційного об’єднання ВРУ «За демократичну Білорусь» білоруські гості обговорили важливі для обидвох сторін питання. Як повідомив у своєму ТГ-каналі доктор політичних наук і політолог Павел Усов, під час зустрічі йшлося про ситуацію в Білорусі та навколо неї, а також ризики прямого вступу країни у війну проти України.

Серед іншого відбулася дискусія довкола проблеми визнання Білорусі окупованою росією країною, необхідність підтримки та розвитку Полку Калиновського як політичного суб’єкта.

Окрім того, представники білоруської сторони й українські парламентарі домовилися про співпрацю з протидії російській пропаганді в Білорусі та пошук шляхів допомоги політв'язням режиму лукашенка.

В ефірі білоруської редакції «Радыё Свабода» політолог Павел Усов зауважив, що під час повітряної тривоги не чув, що Київ перебуває під російським обстрілом – місто функціонує, а кияни настільки призвичаїлися, що паніки та хаосу не відбувається.

Павел Усов розповів, що візит в Україну планували давно, та через різні причини його декілька разів відкладали. Ключова мета візиту – зустріч і щира розмова з воїнами Полку Кастуся Калиновського, які давно запрошували Зянона Пазняка. Ще одна мета – зустріч з українськими журналістами ключових ЗМІ та політиками.

«Завдання у цьому аспекті ставили вельми важливе і стратегічне – донести думку, що на теперішній момент, не зважаючи на окупацію нашої країни, не зважаючи на присутність російських військ і використання Білорусі як плацдарму, білоруський народ необхідно розглядати не як ворога, а як союзника України у цій війні. Вважаю, що українська сторона, особливо ЗМІ, повинні активізуватися в тому, як посилити антиросійську пропаганду в Білорусі, сприяти зближенню українського та білоруського народів, а не їхньому дистанціюванню і створенні конфлікту. Наступний, третій пункт, - це зустріч з політиками, підтримка Полку Калиновського як політичного субєкта та, звісно, включення «Вільної Білорусі» у формування повістки зовнішньополітичної», - сказав Павел Усов.

За його словами, українці абсолютно з розумінням і щиро ставляться до ситуації, в якій опинилися білоруси. І це потрібно підтримувати та поширювати. Не було жодного провокаційного запитання від українських журналістів.

«Не було від українських журналістів такого запитання «А навіщо Україні Білорусь?» Більше того, декілька разів підкреслювали та задавали запитання: «А що Україна може зробити для Білорусі?» Для нас це було навіть дивно, бо ми готувалися, що задаватимуть питання на кшталт «А от Білорусь – ворог». Ні! Якраз і з боку депутатів ставили питання «Що ми можемо зробити в цій ситуації для Білорусі, виходячи з тих ресурсів, що ми маємо. І це дуже важливо!» - сказав гість в ефірі «Радыё Свабода».

Що стосується зустрічі Зянона Пазьняка з керівним складом «калиновців», то вона відбулася пізно ввечері. Відбулася щира та відкрита розмова з різних питань.

Павел Усов також прокоментував ставлення офіційного Києва до диктатора лукашенка та лідерки об’єднаних демократичних сил Білорусі Світлани Тихановської. А також формування нової сили довкола ідеї національного політичного відродження, формується нова суб’єктність білоруського демократичного суспільства довкола «Нової Білорусі» та Полку Калиновського.
Фото ТГ-канал Usov Pavel

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: