Росія посилює атаки на інформаційний простір Польщі – в тому числі з допомогою Білорусі

АНАЛІТИКА 28.01.2023 Коментарі 0

Послідовна й активна підтримка України з боку Польщі усе більше дратує кремлівських узурпаторів. Не маючи змоги протидіяти політиці польської влади путінський режим посилює інформаційний вплив на суспільство. Підгавкувати кремлівським наративам узялися і пропагандисти лукашенківської Білорусі.

Про небезпечні тенденції у своєму Твіттері розповів державний секретар Канцелярії прем'єр-міністра, заступник міністра, координатор спеціальних служб і уповноважений уряду з безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин.

У хід пішли усі можливі кремлівські наративи

За його словами, російська пропаганда продовжує ворожу інформаційну діяльність проти Польщі. Країна стає однією з головних цілей росіян у рамках пропагандистської діяльності проти Заходу, що кремль розгорнув у контексті війни в Україні.

«Кремль постійно просуває меседж, покликаний підірвати довіру між українцями та поляками. На додаток до типових потоків дезінформації, заснованих на кампаніях, пов’язаних із так званою «українізацією Польщі» (через вимушений масовий наплив населення України, що втекло від російської агресії, - ЗІФ), росіяни демонструють образ українців, що викликає невдоволення», - написав у Твіттері Станіслав Жврин.

Російські пропагандисти також стверджують, що через політику польської влади та допомогу Україні польське суспільство зазнає великих витрат, а Польща стає менш безпечною. Своїми тезами росіяни намагаються зменшити у польського суспільства бажання допомагати українцям і їхній країні.

Росіяни також просовують негативну інформацію про економічні та життєві умови у країні, наголошуючи на нібито кризі у силових службах і неспроможності польської держави забезпечити порядок і безпеку, що веде до розпаду структур державного управління.

Серед інших значних зусиль у пропаганді росії є формування і просування в різних мовленнєвих середовищах хибного образу Польщі як безвідповідальної держави, що розриває єдність союзів і загрожує безпеці країнам-сусідкам.

За словами польського урядовця, росія також проводить багатовекторну інформаційну діяльність, спрямовану на дискредитацію військової підтримки з боку вільного світу для захисту України.

У хід із кремля запустили в тому числі і матеріали, які спочатку використовували для підтримки та підняття бойового духу російських солдатів під час агресії проти України. Як стверджує Станіслав Жарин, росіяни адаптували ці матеріали для діяльності як у польськомовному інформаційному середовищі, так і загалом у західному інформаційному просторі. Зараз їх поширюють як доказ безпідставності підтримувати Україну через перевагу – чисельну та нібито якісну – російської армії.

Лукашенко підгавкує путіну

Пропагандистські зусилля кремля усе активніше підтримує режим лукашенка, чиї інформаційні впливи взаємопов’язані.

«Мінськ продовжує інтенсивну дезінформацію про ситуацію на польсько-білоруському кордоні, проводить дії, що дискредитують Військо Польське, і вживає низку дрібних дій, спрямованих на сприйняття уніформованих структур Республіки Польща, - пише Станіслав Жарин. - У Польщі останнім часом зафіксовано низку соціальних акцій під супроводом пропагандистської діяльністі Мінська. Проіммігрантські громадські організації організовували заходи та виставки, які зробили достовірною брехню білоруських служб про Республіку Польща і шлях міграції».

Інформаційний простір Польщі останнім часом насичують тезами про з метою посилити думку «це не наша війна», в якій польське суспільство відмовляється від підтримки України.

ЛСД стає усе більше

Польський портал TVP Info також присвятив публікацію про нюанси, пов’язані із кремлівськими наративами із посиланням на Станіслава Жарина. Останній стверджує, що в дусі прокремлівської пропаганди в Польщі все частіше лунають голоси впливових людей. Так званих лідерів суспільної думки (ЛСД).

«Такі люди з’являються як серед політиків, так і серед журналістів», - сказав про тривожну тенденцію в польському інфопросторі представник уряду.

Як зазначає TVP Info, у п’ятницю вранці пан Жарин опублікував запис у Твіттері зі застереженнями громадськості сприймати у мас-медіа виступи історика Лєшека Сикульського як експертні.

В інтерв’ю порталу pap.pl Станіслав Жарин пояснював: «Це не перший раз, коли контент, шо надав цей пан, привертає нашу увагу». За його словами, він є «експертом», який часто висловлюється у руслі поточної лінії російської пропаганди і легітимізує брехню Кремля.

Наприклад, Сикульський стверджує, що польська влада хоче втягнути Польщу й усю західну спільноту у війну проти росії. Окрім цих суперечливих слів псевдоексперт Сикульський говорив вторгнення росії в Україну, що спровоковане діями Заходу, зокрема НАТО та США.

«Перекладання відповідальності за війну і спроби її «відбілити» є одним із стандартних способів Москви спотворювати реальність», - пояснив пан Жарин.

Він зазначив, що зараз у Польщі існує мережа ЛСД, які впливають на публічну дискусію:

- Ми чітко бачимо, що все більше й більше контенту, який вписується в російську пропаганду, переноситься в мейнстрім польських публічних дебатів. Це, безумовно, тривожна тенденція, від наслідків якої ми застерігаємо.

Наразі масштаби цього явища не є великими, проте занепокоєння викликає те, що все частіше впливові люди в Польщі починають висловлюватися в дусі кремлівської пропаганди.

«Ми маємо справу з дедалі більш впливовими людьми, які говорять у дусі кремлівської пропаганди, - каже пан Жарин. - Такі люди є і серед політиків, і серед публіцистів».

Він також нагадав нещодавню заяву політичного діяча Радослава Сікорського. Останній припустив, що уряд «ПіС» розглядав питання розподілу України на початку війни.

«Росіяни дуже швидко використовують такі думки як доказ того, що їхня пропаганда каже правду про Польщу, - пояснює Станіслав Жарин. Проте я далекий від думки, що всім людям росіяни платять за повторення вигідних для них тез».

Хоча бували й випадки російських гібридних операцій у Польщі та використання спецслужбами осіб для стимулювання такого виду діяльності.

Основні дезінформаційні потоки проти офіційної Варшави, за словами польського урядовця, головно створюють російські пропагандисти. основні дезінформаційні потоки в основному створюють самі росіяни. 

- Це величезний апарат, що включає мейнстрімові російські ЗМІ, контрольовані сервісами інтернет-платформи, хакерські групи та ферми тролів. Соціальні мережі переповнені інформацією, створеною Кремлем. Тому ми зосереджуємося на аналізі інформаційних повідомлень і сигналізації польській громадськості про те, яку діяльність здійснює російський пропагандистський апарат. Ми постійно публікуємо сповіщення про шкідливі та неправдиві новини та людей, які їх публікують.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: