Білоруський інформаційний центр у Львові – майданчик для усіх вільних білорусів

НОВИНИ 30.12.2022 Коментарі 0

Наприкінці грудня ІА «Західний інформаційний фронт» відзначило своє 5-річчя. Відзначило в робочому режимі, залишаючись на передньому краї протистояння російській агресії в інформаційній сфері.

Коли у грудні 2017 року ЗІФ з’явився в українському інформаційному полі, у тренді було говорити про російські інформаційні операції в українському суспільстві. Ця тема хвилювала і засновників інформаційного агентства, проте вістря його діяльності було спрямоване на інші країни. «ЗІФівці» добре усвідомлювали, що російська інформаційна гідра намагатиметься діяти не лише на українській території, але і в Європі загалом.

Ми не помилилися, російська гібридна активність була помітною протягом попередніх років у багатьох країнах Європи. Саме тому ми писали про рейди «нічних вовків» Залдостанова Європою та їхні контакти у Центральній Європі, про кремлівських кураторів польських радикалів, розповідали про особливості угорської політики щодо України. ЗІФ по праву зайняв своє місце серед Інтернет-видань для мислячої аудиторії, якій недостатньо простих відповідей на складні запитання, знайшов чимало друзів і цікавих співрозмовників.

Із початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну ЗІФ значною мірою зосередився на аналізі і прогнозуванні розвитку подій у Білорусі, яка стала плацдармом для агресії. Проте суспільні процеси в сусідній державі набагато складніші, ніж видається на перший погляд. Для їх моніторингу і запущено спільно з Білоруським антикризовим центром «Білоруський інформаційний центр у Львові», головним редактором якого стала Аліна Рудіна, журналістка з Білорусі.

Про подальші плани «Західного інформаційного фронту» ми попросили розповісти голову наглядової ради Євгена Магду та співзасновника ЗІФу та Білоруського інформаційного центру у Львові Юрія Кмітя.

Євген Магда

- 5 років – значний період у нашому насиченому житті, за цей час ЗІФ не просто підвівся на ноги, але і серйозно зміцнив власні позиції. Це не означає, що ми працюємо без проблем, але загалом з викликами впоралися та будемо залишатися цікавими і принциповими й надалі.

Ми уважно стежимо за ситуацією в сусідніх країнах, і це невипадково, адже в сучасному світі інформаційні прояви часом нагадують шахові комбінації. Ми тверезо оцінюємо можливості та цинізм Кремля і робимо свій вклад у забезпечення інформаційного захисту України. На наше переконання, суб’єктність держави на міжнародній арені має спиратися на якісні знання насамперед про її сусідів, тому намагаємося заповнити цю прогалину у взаємодії з партнерами із країн Центральної Європи.

Ситуація у пострадянських країнах була в центрі уваги ЗІФ постійно, проте після початку широкомасштабного вторгнення Росії ми зосередили увагу на розвитку подій в Білорусі. На нашу думку, недопущення втягування білоруської армії до числа сил вторгнення в Україну було та залишається пріоритетом. Відтак ми запустили «Білоруський інформаційний центр», який став головним джерелом інформації про ситуацію в Білорусі. Ми надаємо можливість виступити у «БІЦ» всім представникам білоруських демократичних сил, усвідомлюючи, що без демократичної Білорусі немає безпечної Європи.

Упевнений, що робота ЗІФу добре помітна, наші матеріали не залишають байдужими, і це одне з головних досягнень нашої ІА. Ми і надалі будемо інформувати про події у річищі українських національних інтересів.

Юрій Кміть

- «Західний інформаційний фронт» майже одразу після початку повносмасштабної російської агресії розпочав вивчати ситуацію з білоруською опозицією і з білоруськими волонтерами в Україні. Ми дійшли до спільного висновку, що перебуваючи під потужним російським інформаційним пресом, білоруська опозиція та білоруське суспільство, поневолене лукашенком, потребує і нашої допомоги, і нашого діалогу для вирішення спільних питань, пов’язаних зі спільною боротьбою з російською агресією.

З’ясувалося, що ми насправді не розуміємо білорусів, білоруси мало знають про українців. Ми давно очистили свій інформаційний простір від російських телеканалів і засобів масової інформації. Тоді як білоруси перебувають під їх впливом постійно. Жахливі репресії, що зараз чинить лукашенко протягом останніх трьох років у Білорусі, для нас є неймовірними. Ми не розуміємо, як за такі речі, як допис у Фейсбуці чи за синьо-жовту стрічку на одязі можна карати такими термінами. А деякі люди сидять по 12-18 років абсолютно незаслужено та за вигаданими звинуваченнями.

Разом із нашими білоруськими колегами Олегом Пукієм та Олексієм Францкевичем ми задумали створити Білоруський інформаційний центр у Львові, який би слугував майданчиком для дискусій та для об’єднання зусиль у спільній білорусько-українській боротьбі проти путінської агресії. На цей майданчик ми запрошували та запрошуємо всіх учасників білоруського опозиційного руху. Основна наша вимога – щоби це були рухи, які боряться проти лукашенка і проти путіна за визволення Білорусі. Ми однаково зацікавлені у співпраці і з Об’єднаним перехідним кабінетом та офісом Світлани Тихановської, і з групою опозиційних сил, де лідерами є Зянон Пазняк чи Валерій Цепкало,та іншими недержавними громадськими організаціями. В нас на ефірах були представники полку Кастуся Калиновського, батальйону «Терор». Ми брали інтерв’ю в керівника фонду BYSOL Андрія Стрижака.

Наш майданчик відкритий для всіх рівномірно і пропорційно. Основне наше завдання – спільно знаходити конструктив в об’єднанні зусиль у боротьбі проти російського агресора. Адже питань, що потрібно вирішити між нами, назбиралося вже чимало. Це, скажімо, і статус Білорусі в Україні, резидентство в Україні, певні порушення прав людини, що виникають під час перебуванні білорусів в Україні. А також і питання, пов’язані з репараціями, що їх у майбутньому Білоруська держава повинна виплатити Українській державі за співучасть в агресії. Можливо, не всі ці питання є приємними, їх потрібно буде готувати й обговорювати. Але найголовніше, що ми чекаємо Білорусь в єдиній сім’ї європейських народів, наприклад, через певний період часу навіть у Євросоюзі, де вже буде Україна. Сподіваємося, матимемо демократичного, вільного та незалежного сусіда, з яким ми зможемо завжди порозумітися.

ЗІФ, у складі якого функціонує Білоруський інформаційний центр у Львові, є тим неформатним громадським медіа, що сьогодні займає нішу на ідеологічному фронті протистояння у гібридній російській агресії. Ми протрималися за кошти донорів і фізичних спонсорів 5 років без жодного гранту від міжнародних організацій. Дякуємо Максимові Козицькому, Андрієві Гурському, Іванові Лесіву, Ігореві Олійнику, Степанові Продивусу, Вікторові Гальчинському, Павлові Морозу та сотням інших благодійників, що допомагали нам увесь цей час. Окремо згадаю і першого головного редактора порталу Ігоря Кобрина.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: