Посол України в Білорусі Ігор Кизим: пропаганда працює, білоруси вже хочуть миру

НОВИНИ 30.12.2022 Коментарі 0

Раніше білоруси були більш антивоєнні, а подекуди навіть проукраїнські. А тепер щоразу більше з’являються думки про необхідність якнайшвидшого миру і звинувачення, ніби Україна не хоче йти на переговори.

Про це розповів посол України в Білорусі Ігор Кизим в інтерв’ю «Європейській правді».

Відповідаючи на запитання про результати впливу антиукраїнської пропаганди в Білорусі, пан посол зазначив, що поступово вона таки робить свою справу. І настрої в суспільстві змінюються, хоча й не лише за рахунок пропаганди.

- Але дійсно, пропаганда просто шалена – там усе проросійське, все антиукраїнське, жодного альтернативного джерела інформації немає і не може бути. Чи вірять білоруси цій пропаганді? Телевізору вірять.

Я спостерігаю певну зміну в настроях. Якщо білоруси раніше були більше антивоєнні та дещо проукраїнські, то зараз більше з’являється такого: «Мы хотим поскорее мира», і звинувачують у тому, що начебто Україна не йде на переговори. Але хоча загальний тренд не на нашу користь, казати, що відбувся перелам у суспільстві на користь підтримки Росії, наразі не можна, - зазначив Ігор Кизим.

При цьому Білорусь, за його словами, таки готується до війни – це «не секрет», та й «Лукашенко про це неодноразово казав».

- Питання полягає в іншому – до якої війни готується Білорусь? Офіційні посадовці говорять, що вони збираються захищатися, і ні на кого не збираються нападати. Але ви ж розумієте: коли ми говоримо про загрозу з боку Білорусі, то йдеться не лише про білоруську армію. Вторгнення 24 лютого відбулося з території Білорусі, хоча це були російські війська. Тому наявність російських військ на території Білорусі – головний ризик. Я казав це від самого початку: «Скільки там будуть присутні війська РФ, стільки звідти існуватиме загроза», - наголосив пан посол.

Він також повідомив, що за його враженнями, білоруська сторона насправді не дуже боїться нападу з боку країн НАТО, і говорить про це більше для внутрішнього споживання. Йдеться про те, щоби тримати в напрузі білоруське суспільство аби воно було готове до протидії тому, що може похитнути цей режим.

При цьому білоруські можновладці бояться не стільки українських військ, скільки своїх білоруських розвідників, які зараз воюють на фронті за незалежність України. Вони впевнені, що ці військові готуються перейти через кордон і звільняти Білорусь.

«Тому українців постійно звинувачують у тому, що ми начебто готуємо якихось бойовиків. Хоча здається, що і це робиться більше для внутрішнього споживання, аніж через реальне сприйняття цієї загрози», - припускає український посол.

Також Ігор Кизим розповів, навіщо Україні зараз посол у Білорусі.

«Посол перебуває там для того, щоби підтримувати відносини, які наразі існують. У нас головне завдання – захист наших громадян, які тим чи іншим шляхом потрапили в Білорусь, у скрутне становище навіть ще до початку бойових дій і того вторгнення, яке відбулося з території Білорусі», - підкреслив він.

І нагадав, що Білорусь наразі залишається чи не єдиною територією, куди наші громадяни можуть потрапити безвізово з Росії, в тому числі з територій, які тимчасово окуповані. Формально білорусько-український кордон закритий з боку України. Але існує перехід «Мокрани-Доманове», через який українські громадяни можуть повернутися в Україну, маючи будь-які документи, що посвідчують особу.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: