Безсила паніка росії через приїзд Макрона&Ко

АНАЛІТИКА 17.06.2022 Коментарі 0

Кремлю дуже не сподобався четверговий візит одразу чотирьох лідерів європейських країн у Київ. Пропагандистські медіа ще відучора намагалися нівелювати значення цього візиту.

ЗІФ уже не раз писав про апробовану схему російських пропресурсів поширювати потрібні для кремля тези. Кремлеботи чи так звані «корисні ідіоти» пишуть під публікаціями в іноземних медіа путінські наративи та тим самим сіють зерна сумніву і пропаганди серед тамтешніх читачів. На росії пропагандистські видання на основі цих прокремлівських дописів «клепають» текст і згодовують його zомбованим росіянам. Таке от замкнуте коло пропаганди та циркуляції брехні, з намаганням правдоподібної подачі. 

Найчастіше таким прийомом зловживають у РИА «Новости». Приїзд, наприклад, президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Федеративної республіки Німеччина Олафа Шольца, прем'єр-міністра Італії Маріо Драґі та президента Румунії Клауса Йоганіса змусив пропагандистів працювати у поті чола.

За день до прибуття пана Макрона «Новости» писали про «невизначену ситуацію» з його візитом в Україну. А також те, що буцім читачів французького видання Le Figaro розлютили вимоги Президента України Володимира Зеленського надати зброю.

Невизначеність ситуації щодо візиту в Україну полягала в тому, що пан Макрон мав візит у Румунію, а потім і в Молдову. Зважаючи на війну в Україні, не є дивним відсутність чіткої інформації про його плани побувати в Києві.  

Про наголос у статті видання наголошується, що з початку російської спецоперації в Україні французький лідер активізував контакти з главами обох країн, однак так і не відвідав Київ. Нещодавно в ЗМІ з'явилася інформація про візит Макрона, який готується до України, проте сьогодні президент не підтвердив її і заявив про необхідність "нових дискусій", а також закликав Зеленського до переговорів з російською стороною.

Із понад трьох десятків коментарів «Новости» підібрали трійко тих, що лягають у канву їх пропаганди.

«Зі самого початку Зеленський прагнув залучити нас до цього конфлікту. І чомусь цей комік із сумнівною репутацією на ім'я Зеленський на нас же і репетує, нас же і ображає, тому що нашої допомоги йому завжди мало», - цитують росіяни якогось дописувача під ніком AZUR001. Останній також закликав припинити церемонитися з Києвом і не йти на поводу голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, а організувати мирну конференцію щодо України.

Також процитували читача під ніком VOLTAIRE2408, який припустив, що Зеленський не хоче приймати Макрона та намагається його примусити до постачання зброї: «Таким чином Макрон як би оплатить свій вхідний квиток на саміт із Зеленським. Подивимося, чи наважиться він збільшити держборг задля того, щоби запропонувати цю саму зброю Києву».

Пропаганда російських медіа спрямована на заспокоєння росіян і формування в них думки, що політика кремля правильна, а в Європі нема одностайної думки щодо підтримки України.

Перед візитом європейської четвірки в Україну ті ж «Новости» поширили текст оглядача газети La Stampa Лучіо Караччоли про марні намагання швидкого дипломатичного вирішення української кризи.

Російські пропагандисти маніпулюють фразами з контексту і розставляють потрібні акценти. Як от «нинішня ситуація в Україні викликає у багатьох країнах Європи «головний біль»,  деякі країни провокують конфлікт до його ескалації, як от заклики Польщі та Великобританії.

Завершують цитувати росіяни італійця висновком про те, що реальними важелями для перемовин володіють лише Москва та Вашингтон.

Бовкнув у Твіттері на тему візиту і колишній «президент» росії дмітрій мєдвєдєв. Останній опинився не лише як політик на задвірках кремля, де виливають помиї – «дімон», як називають цього любителя випити, останнім часом підспівує такими ж низькопробними частушками, як захарова, лавров і хор телепропагандистів.

«Ось люблять європейські поціновувачі жаб, лівера та макаронів відвідувати Київ. Користі – нуль. Знову пообіцяли вступ до ЄС, гаубиці старі, хряпнули горілки та потягом, як сто років тому, – додому. І все гаразд. Тільки до миру це Україну ніяк не наближає. А годинник цокає…» - висловився «дімон».

Ницість такої риторики кремлівської верхівки радше свідчить про  безпомічність і нагадує істерику. Адже за підсумками учорашнього візиту офіційний Київ отримав дуже багато позитивних сигналів. Найперше, четвірка пообіцяла підтримати євроінтеграційні прагнення України. А вже наступного дня – у п’ятницю, 17 червня, Єврокомісія офіційно підтвердила, що рекомендувала надати Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

По-друге, президент Франції Еммануель Макрон після зустрічі з Володимиром Зеленським і відвідинами руїн міста Ірпінь на Київщині, схоже, змінив свої погляди щодо бажання рятувати путінський писок.

Здається, французького лідера українські реалії вихопили з декорацій єлисейського палацу. Тож він навіть попросив, за інформацією SKY.News, французьку компанію Nexter, що виробляє самохідні артилерійські установки Сaesar, пришвидшити їх виробництво.

А CNN повідомило про бажання Франції, щоби Київ повернув контроль над Кримом. «Ми за цілковиту перемогу з відновленням територіальної цілісності на всіх завойованих росіянами територіях, включаючи Крим», - сказав французький чиновник.

CNN також цитує президента Франції, який після прибуття у Київ сказав, що має «послання європейської єдності, адресоване українським чоловікам і жінкам», яких хоче підтримати та «бути на їхньому боці».

Російські «Новости»  натомість цитують пропутінську екс-кандидатку у президенти Франції Марін Ле Пен. Остання вважає візит пана Макрона в Україну за три дні до другого туру парламентських виборів у Франції спробою вплинути на хід політичних уподобань виборців.

Лідерка партії «Національне об'єднання» Марін Ле Пен також висловилася проти приєднання України до ЄС.

«Я думаю, що потрібно чітко сказати Україні, що вона не відповідає вимогам, щоби стати членом Європейського Союзу», - сказала вона в ефірі радіо France Inter.

Як ми зазначили вище, Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до Євросоюзу Україні. Остаточне рішення глави держав та урядів ЄС приймуть під час саміту у Брюсселі, запланованого на 23-24 червня.

«Новостям» із посиланням на німецьке видання Die Welt залишається хіба оперувати припущеннями німецького видання про те, що за зачиненими дверима європейські гості з Німеччини, Франції та Італії переконували Володимира Зеленського сісти за стіл переговорів з росією.

Іншої думки міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Його «невдоволений» вираз обличчя, до слова, рашистські медіа за допомогою цитат «коментаторів» намагалися видати як ознаку необнадійливого характеру перемовин.

Насправді ж український дипломат пошкодив ногу під час спроби «вперше з початку війни відновити заняття спортом». Тож нога в гіпсі, а пересуватися він змушений за допомогою милиць. Попри це, як написав в Інстаграм глава українського МЗС, «неприємності трапляються, але з ніг мене не зіб’ють - часу вибувати з лав зараз немає».

«Сьогодні історичний день для Європи» - з цих слів почав свій виступ на пресконференції прем’єр-міністр Італії Маріо Драґі. День був справді крутий. Тривала, детальна розмова президента Володимир Зеленський з чотирма лідерами Франції, Німеччини, Італії та Румунії», - прокоментував на своїй сторінці у FB підсумки візиту європейської четвірки Дмитро Кулеба.

Глава дипломатичного відомства України виокремив 5 пунктів (ЗІФ подає їх в оригіналі):

1. Санкції. Гості отримали повні пакети напрацювань групи Андрій Єрмак - Майкл Макфол щодо подальших санкцій. Гості визнали, що деякі лідери в Європі відчувають «втому від санкцій», але особисто вони готові рухатися далі. Нові санкції будуть.

2. Зброя. Були деякі нові корисні оголошення. Президент подякував і на цифрах пояснив, чому треба більше і частіше. Гості почули.

3. Кандидатство. У порівнянні навіть з початком тижня ми сьогодні стали ближче до отримання статусу кандидата на членство в ЄС. Гостям подяка. Але ще не всі перешкоди подолано, не всі пастки обійдено. Рішення ухвалюється консенсусом, тому усі командно продовжуємо спокійно, зосереджено працювати на результат.

4. Зерно. Всі погоджуються, що довіряти Росії не можна, треба працювати через ООН і мати чіткі гарантії. Паралельно будемо суттєво розвивати наземні коридори. Тема зерна безпосередньо пов’язана з темою сприйняття нашої війни в Африці, Азії та Латинській Америці. На цю тему теж дії скоординували.

5. Переговори. Гості не примушували, не схиляли, не тиснули, не ув’язували.«Україна повинна виграти цю війну» - показові слова Макрона. Моя порада - облиште цей страх. Здається, за останній час президент і вся його дипломатична команда дали достатньо підстав повірити, що ми не ті, кого можна примусити, схилити, затиснути або розвести.

Бережіть себе. Слава Україні!

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: