6% мешканців прифронтових регіонів щодня читають новини з російських джерел, - КМІС

НОВИНИ 27.10.2023 Коментарі 0

78% жителів прифронтових регіонів на щоденній основні споживають новини, з них 6% опитаних щодня читають новини з російських джерел.

Загалом російськими джерелами для отримання новин на щотижневій чи щоденній основі користуються 16% респондентів. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 7-12 серпня серед мешканців 10 прифронтових регіонів.

Серед респондентів, які щодня/щотижня користуються російськими джерелами, 44% користуються і провладними, і опозиційними джерелами, 22% – провладними, 21% – опозиційними.

Основними мотивами читання російських джерел інформації опитувані назвали зіставлення інформації (17%), інтерес до подачі інформації в росії (14%), проросійські настрої (11%), бажання бути поінформованим про події в росії через важливість для України (11%), розуміння бачення подій росіянами (10%).

Загалом, за даними КМІС, 78% респондентів на щоденній основні споживають новини. Ще 12% споживають досить регулярно (3-4 рази на тиждень). Лише 10% споживають новини 1-2 рази на тиждень чи рідше.

Для 97% респондентів досить або дуже важливо стежити за новинами про події в Україні (зокрема, для 67% це дуже важливо).

При цьому абсолютна більшість опитаних насамперед отримують новини з національних (54% отримують щодня) та місцевих (59%) джерел. Із загалом міжнародних джерел 28% отримують на щоденній основі новини плюс 37% отримують щотижня.

Найбільше населення цікавлять місцеві новини (25% зараховують цю тему до однієї з трьох найбільш цікавих для себе) і загальноукраїнські новини (25%). Далі йдуть економіка країни (19%), міжнародні новини (крім росії) − (19%), соціальні проблеми (15%), науково-пізнавальні/освітні програми (15%) і здоров’я (15%).

Щодо новин, які опитані хотіли би отримувати більше, то 57% назвали інформацію про хід війни. Далі йдуть інформація про наявні програми держпідтримки для громадян (39%), про доступні в громаді послуги (36%) і плани відбудови (33%).

Соціологи кажуть, що 65% респондентів віддають перевагу отриманню новин у форматі відео, причому переважно мова йде про відео до 15 хвилин. Також 53% віддають перевагу коротким інформаційним повідомленням. Обирають зображення 25%, а довгі статті готові читати лише 6%. Формат подкастів чи радіо приваблює 7% учасників соцдослідження.

Прикметно, що за рівнем довіри (незалежно від користування) лідирують телеграм-канали (51% скоріше або повністю їм довіряють при лише 8%, які не довіряють), міжнародні ЗМІ (47% проти 8%) і українські інтернет-ЗМІ (45% проти 11%). ТБ-марафону довіряють 44% проти 18%, які не довіряють. Також у п’ятірці джерел за довірою – радіо, якому довіряють 37%, не довіряють – 9%. Найнижчі показники довіри у TikTok, якому довіряють 14%, не довіряють – 31% (це єдине джерело з переліку, яке має негативний (і досить виразний) баланс довіри-недовіри; водночас серед респондентів до 25 років 40% йому довіряють).

КМІС провів опитування мешканців 10 прифронтових регіонів. Методом онлайн інтерв’ю було проведено 1000 інтерв'ю з дорослими мешканцями прифронтових регіонів.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: