Уже п'ята зміна українців проходить підготовку на Лібавському полігоні у Чехії

НОВИНИ 27.10.2023 Коментарі 0

Цими днями в чеській Лібаві, під Оломоуцем, тренуються декілька сотень українських солдатів, які, крім стрілецької та медичної підготовки, удосконалюють навички ведення позиційної війни. Повернувшись на Батьківщину, вони зможуть використати ці знання у боротьбі з російською армією, що вторглася в Україну.

За останній рік це вже п'ята зміна українців, які навчаються у Либаві, повідомило Чеське Радіо.

Водночас, українські солдати, які цими днями проходять підготовку на Лібавському військовому полігоні в Чеській Республіці, зможуть вирушити на фронт із запасом військових аптечок, балістичних окулярів та рукавичок. Під час навчання українських бійців представники НКО Post Bellum передали їм засоби захисту.

Зокрема, 26 жовтня організація Post Bellum передала аптечки на 600 солдатів.

«Це військові аптечки, які солдати прикріплюють безпосередньо до тіла. В аптечці є не тільки так звані джгути для зупинки кровотечі, але й різні компресійні марлі, вітаміни, термофольги та протишокові рятувальні засоби. Кожна аптечка коштуває 3000 крон. Крім того, солдати оснащені балістичними окулярами, які можуть зупинити навіть шрапнель», - повідомив журналістам директор Post Bellum та засновник організації «Пам'ять народу» Мікулаш Кроупа.

Також солдатам вручили беруші та балістичні рукавички. «Загальна вартість становить близько п'яти мільйонів крон», - зазначив Кроупа.

За словами Мікулаша Кроупи, з початку великої війни організації вдалося зібрати понад півмільярда крон на гуманітарні та військові потреби. «Ми вже виробили приблизно 14 тисяч бронежилетів. У Європі їх не було, тому ми створили невелику фабрику, на якій виготовляли бронежилети високого класу з найвищим балістичним захистом. На фабриці у нас працювали переважно українки», - уточнив Кроупа.

На зібрані гроші також закупили дрони та медичну допомогу для польових шпиталів. Активіст додав, що в Україну також доставлено п'ять військових машин швидкої допомоги, дві пожежні машини, 60 генераторів та понад 20 елітних військових наметів.

За словами начальника Генштабу Чеської армії Карела Ржегкі, у Лібаві зараз тренується п'ята зміна українських солдатів. «Попередньо ми плануємо до кінця цього року провести ще одну ротацію, а також просимо про продовження мандату місії та хочемо продовжити роботу наступного року за необхідності. На цей момент ми підготували тут понад 2 500 солдатів», - повідомив журналістам Карел Ржегка.

Він уточнив, що необхідно додати різні курси для фахівців, підготовку командирів взводів, рот та батальйонів. «Ми завжди відправляємо наші мобільні навчальні групи до Польщі, де вони вже підготували від 400 до 500 українських фахівців», - додав начальник Генштабу Чеської Армії.

За його словами, ця допомога є важливою також для оборони та безпеки Чехії.

«Україна тримає росіян на відстані від нас. Якби ми не допомагали Україні, і Україна не змогла б захистити себе, зрештою витрати на оборону були б набагато вищими», - наголосив Карел Ржегка.

Фото: Stanislav Heloňa, ČTK Фото: Stanislav Heloňa, ČTK

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: