Без вільної України не може бути вільної Білорусі, - Тихановська звернулася до Зеленського

НОВИНИ 09.04.2022 Коментарі 0

Лідерка білоруських демократичних сил і фактична президентка Білорусі Світлана Тихановська записала відеозвернення до Президента України Володимира Зеленського.

«Дякую за вашу мужність і відданість своєму народу. Дякую за те, що ви розрізняєте режим лукашенка та білоруський народ. Дякую за те, що ваш уряд комунікує з демократичними силами і приймає справжніх представників Білорусі в Україні. Я розумію, що з метою національної безпеки вам треба бути дуже обережним. Бо як і ви, я вчилася демократії не в університеті, а під час кризи у рідній країні», - каже вона.

Світлана Тихановська також вважає Білорусь окупованою російськими військами, які використовують територію її країни для пересування та базування своєї техніки, здійснення авіанальотів і ракетних атак.

«У нас з вами спільна мета – спинити цю війну та захистити наші народи та держави. Бо без вільної України не може бути вільної Білорусі. А без вільної Білорусі Україна, як і весь регіон, не може бути впевненою у своїй безпеці», - сказала Світлана Тихановська.

Вона також підтримала спротив білорусів, які всіма можливими способами борються з режимом лукашенка та організовують партизанський рух і «рейкову війну» для затримки російських частин у пересуванні техніки білоруською залізницею.

Попри очевидну політику сприяння лукашенка іншому бункерному диктатору з росії, «ябацька» намагатиметься видати себе за миротворця. Але Світлана Тихановська закликала Володимира Зеленського не вірити йому.

«Зараз лукашенко спробує переграти – пробратися на перемовини та видати себе за миротворця, а не співагресора путіна. Але від імені білорусів на переговорах мають виступати справжні представники народу. А лукашенко та його поплічники повинні відповідати за свої злочини – і перед білорусами, і перед українцями.
Я бачила ваші очі на фотографіях, коли ви були в Бучі. І я розумію біль, що назавжди залишається в серці від втрати кожного земляка. Тому не варто сподіватися, що миротворцем може стати «людина», яка давно забула про цей біль».

Світлана Тихановська також пригадала свою зустріч з українкою і її маленькою дитиною в одному з польських центрів для біженців у Варшаві. Українка шукала хоч якесь взуття, бо втікали від вогню росіян. Під час бесіди пані Тихановська поцікавилася у своєї співрозмовниці, чи розуміє та білоруську мову. «Звісно, що так, розумію, адже ми брати», - відповіла їй українка.

«Я бажаю, щоби ми з вами й надалі могли розуміти один одного та не дозволили диктаторам зробити наші народи ворогами. Білоруси й українці повинні триматися разом. Слава Україні. Живе Білорусь» - завершила своє звернення Світлана Тихановська.

Нагадаємо, неповних два роки тому під час виборів президента Білорусі Світлана Тихановська у першому турі набрала приблизно 3 мільйони голосів, тоді як диктатор лукашенко – лише 1,8 мільйона.

Альтернативний підрахунок голосів виборців проводили за допомогою платформи «Голос», пише LB. Її розробник, білоруський ІТ-фахівець Павло Лібер розповідав, що виборці самостійно позначали свій вибір у «Голосі» та надсилали фотографії бюлетенів з указуванням дільниці, де голосували. Таким чином встановили, за кого проголосували майже 900 тисяч виборців практично на всіх дільницях (5 696 із 5 767).

Також оцифрували 1 545 протоколів дільничних виборчих комісій, у тому числі 1 517 протоколів з території Білорусі.

Завдяки поєднанню цієї інформації встановили альтернативні результати виборів:

  • Тихановська - 56% голосів
  • Лукашенко - 34% голосів
  • Інші - 10% голосів

Явка на виборах становила 78%.

Фото: колаж ЗІФ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: