104 роки Незалежності Білорусі: до перемоги – з Україною!

НОВИНИ 25.03.2022 Коментарі 0

Ілюстративне фото: Twitter

 


25 березня виповнюється 104 роки від дня проголошення Білоруської Народної Республіки. 1918-го року в Мінську під час сесії Ради БНР прийняли Третю статутну грамоту. Відповідно до цього історичного документа БНР проголосили вільною та незалежною державою з біло-червоно-білим прапором, гербом «Погоня» та білоруською державною мовою.

Минуло більше століття, а Білорусь знову під окупацією – цього разу рашистською.

Фюрер лукашенко заборонив біло-червоно-білий прапор і герб, не чути білоруської мови на вулицях міст – тотальний контроль, шпигунство і миттєве покарання.

Щоби зрозуміти трагізм білоруського народу, наведемо декілька фактів.

Під гітлерівською окупацією білорусам дозволяли урочистості з нагоди дня заснування БНР. Тепер режим «ябацьки» може викликати «на розмову», оштрафувати чи кинути за ґрати через почеплений на балконі  після прання біло-червоний одяг. Авторові цих рядків розповіли показову історію про працівницю фінансового відділу військової частини у Мінську. Дівчина прийшла на роботу у блузі в біло-червону смужку, то почула зауваження: «Не хочеш мати проблем – краще не вдягай».  

Лукашенко повторив кривавий шлях путіна.

І той, і інший породжені системою КДБ. І той, і інший у жадобі тотальної влади привели свої народи до кривавих страждань. Єдина відмінність - у масштабах: «ябацька» знищив менше людей і фактично є васалом кремлівського господаря.

Тож волелюбні білоруси День Волі на своїй Батьківщині святкують здебільшого потайки – лише невелика кількість наважується відкрито кинути виклик режиму та вийти на вулиці. Їх одразу «крутять» і вивозять у застінки катівень.

Білоруси у вигнанні збираються в осередках своїх земляків і святкують День Волі відкрито.

Напередодні 104-рчниці БНР у Київ завітала делегація білоруських демократичних сил. Відбулися зустрічі з представниками батальйону імені Калиновського, в якому білоруські добровольці захищають зі зброєю Україну, та з депутатами Верховної Ради.

Перший віцеспікер українського парламенту Олександр Корнієнко та керівник міжфракційної групи «За демократичну Білорусь» Олексій Гончаренко розмежовують режим лукашенка та народ Білорусі. «Лукашенківці» є співучасниками російської агресії та воєнних злочинів, а білоруський народ допомагає українцям у боротьбі з росією.

Українські депутати розповіли про ініціативу парламентаріїв десяти країн надавати безпеку, захист і можливість влитися у європейське суспільство для тих білоруських солдатів, які відмовляться воювати з Україною.

Святкові заходи – нагоди Дня Волі відбудуться під гаслом  «За нашу та вашу свободу!», що символізує солідарність білорусів з Україною.

Напередодні свята до громадян звернулася і Світлана Тихановська, чию перемогу на виборах президента Білорусі 2020-го року вкрав лукашенко.

«25 березня 1918 року проголошено Білоруську Народну Республіку – першу національну державу з біло-червоно-білим прапором, гербом «Пагоня» та вигуком «Хай живе Білорусь». Але щоби святкувати цей день далі – нам ще належить пройти нелегкий, звивистий шлях, і ми його пройдемо разом. Нам потрібно:

  • Домогтися виведення російських військ з Білорусі через Антивоєнний рух.
  • Позбутися диктатури та звільнити політичних в'язнів.
  • Обрати нову демократичну владу на чесних виборах.
  • І переконатися, що її переобрали у встановлені законом терміни.

І тоді ми відзначимо цей День Свободи й зробимо його національним святом нашої незалежності».

А поки що у Білорусі панує режим «ябацьки» та хазяйнують «русскіє салдатікі».

Мешканці прикордонних районів Гомельської області (там зосереджено багато російських військових частин, що атакують Україну з півночі), повідомляють про грабежі з боку російських окупантів. Також білоруси розповідають про пиятики та зловживання алкоголем озброєних росіян. Потерпілим від російських зайд навіть пропонують скаржитися на них у телеграм-канал.

Кожен день спільної боротьби проти єдиного ворога наближає білорусів та українців до Перемоги. Основне – вірити й сміливо йти до мети!

Жыве Беларусь! Слава Україні!

 

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: