100 і один рік: від розвалу СРСР до розвалу росії

АНАЛІТИКА 30.12.2022 Коментарі 0

Сьогодні виповнилося 100 років від часу утворення найбільшої червоної не тільки за кольором прапора, але і пролитих рік крові мільйонів її жертв, імперії під назвою Союз радянських соціалістичних республік (СРСР). Штучне утворення, що охопило 1/6-ту земної суші, проіснувало неповних 70 років. За цей час криворукі будівничі комунізму, що так і не настав, знищили приблизно 100 мільйонів людей. На уламках і переформатованій ідеології СРСР зараз тримається путінська росія, яка має всі шанси повторити долю «нєрушимого».

Від царської імперії – до путінської

СРСР утворився на території, що її до двірцевого перевороту у Петербурзі 1917 року охоплювала Російська імперія. Щоправда, без частини багатьох окупованих за часів російського царату територій. 30 грудня 1922 року звикло вважають датою утворення союзу. Того дня Російська соціалістична федеративна радянською республікою, Українська соціалістична радянська республіка, Білоруська соціалістична радянська республіка та Закавказька соціалістична федеративна радянська республіка об'єдналися в одну державу. У підписаному договорі було передбачено за кожною союзною республікою право на вільний вихід зі союзу. Проте цього так і не сталося аж до 8 грудня 1991 року, коли в Біловезькій Пущі представники росії, Білорусі й України підписали Біловезьку угоду. Своїми підписами Єльцин, Кравчук і Шушкевич констатували припинення існування СРСР та створення СНД (Співдружності незалежних держав). Але оригінал того договору дотепер ніде не можуть знайти.

Як не можуть і чітко пояснити, чому саме 30 грудня є офіційною датою створення СРСР.

Історик Геннадій Єфименко у своїй статті в газеті «День» писав, що до 1933 року день утворення СРСР відзначали в липні, а свято мало статус вихідного дня. У різні роки цей день називали не завжди однаково: від Дня заснування СРСР до Дня прийняття конституції СРСР чи просто Дня СРСР. За словами історика, дата є сталінським міфом, що «пережив весь час існування країни і є живучим дотепер».

Голод – як ознака відсталості та тиранії

Хай там як, але утворений після тектонічних рухів у Європі внаслідок Першої світової війни політичний монстр забирав упродовж багатьох десятиліть мільйони людських жертв.

Основними віхами цих кривавих жнив були голодомори. Масовий мор людей у царській росії у ХІХ-му столітті перекочував у ХХ-те. Російські селяни, як писав доктор історичних наук та професор Микола Слободянюк в «Українській лінії», у неврожайні роки масово голодували. 1873 року відбувся голод на лівобережжі Волги. 1891-1892 роках масовий голод охопив 25% населення на всьому сході європейської росії та в Тобольській губернії Сибіру. У 17-ти губерніях унаслідок цього та супровідних епідемій загинуло приблизно 400 тисяч осіб. Потім були голодні часи менших масштабів аж до 1912 року. До речі, під час голоду 1891-1892 років США надали росії гуманітарну допомогу хлібом. Цей факт надихнув навіть кримського художника-мариніста Айвазовського, яким так пишаються росіяни на написання двох картин «Корабель допомоги» та «Роздача продовольства». Замість вдячності американцям влада царської росії ці полотна заборонила для показу на території імперії.

Потім були голодомори на початку 20-их років і наймасштабніший та штучний в основному на території України на початку 30-их років. Його жертвами, за різними оцінками стало від 3 до 7 мільйонів українців (дехто називає цифру і 10 мільйонів). Диктатор Сталін задля збереження влади не зупинявся ні перед чим. Він успішно продовжував терористичну справу Лєніна зі знищення непокірних верств населення, який закликав проводити «нещадний масовий терор проти куркулів, попів і білогвардійців», а тих, хто не визначився, кидати у концентраційні табори за межами міст.

За голодомором настав час нових хвиль репресій. Наймасовіші з яких припали на 1937 рік і названі «великим терором».

Ліквідація духовності та попи на службі КДБ

Окремо можна згадати про знищення духовенства. Боротися з попами розпочав іще божевільний Петро І, який сатанинськими способами висміював церкву і знищував християнську мораль. Ленін зі Сталіним успішно продовжили цю справу руйнуванням храмів і розстрілом священиків. Аж допоки на початку 1940-их років унаслідок наступу гітлерівської Німеччини на СРСР вусатий сатрап звелів відчини церкви – за принципом «як тривога, так до Бога». Щоправда, попи в рясах здебільшого змушені були працювати на сталінський режим і доносити в МДБ-КДБ. Спецоперація НКВС з ліквідації Української греко-католицької церкви, фіналом якої став Львівський псевдособор 1946 року – яскраве тому підтвердження. Радянський режим перетворив Церкву на інструмент з контролю й керування народними масами. На росії це триває дотепер – «кадебіст» путін і російська православна церква на чолі з кірілом ґундяєвим в одній упряжі тягнуть росіян на загибель у війні проти українців.

Перемога, америкнаський ленд-ліз і тушонки

Закінчення Другої світової війни, до розв’язання якої безпосередньо причетний сталінський режим, лише на відносно нетривалий час призвело до відносного спокою у світі. Потім розпочалася гонка ядерних озброєнь, кубинська криза, В’єтнам та Афганістан, криваві спроби придушення розвалу СРСР у Грузії та країнах Балтії.

Важливо наголосити, що саме США і країни коаліції допомогли вистояти Союзу у боротьбі проти гітлерівців. Причому не лише завдяки тому, що відкрили другий фронт (цей факт тепер знецінює путінська пропаганда, яка намагається переконати росіян у тому, що впоралися би самі). США і Британія надали Союзу за програмою ленд-лізу тисячі одиниць техніки (майже 13 тисяч танків, понад 22 тисячі літаків, десятки тисяч артсистем, вантажівок, боєприпасів та іншої техніки). А ще продовольство й амуніцію. Тільки м'ясних консервів отримали понад 650 тисяч тон і цукру майже стільки ж.

Як бачимо, планова економіка, що прийшла наприкінці 1930-их років на зміну НЕПу, не вирішила проблем Союзу – технічно відсталий у всіх галузях, він зміг вижити фактично завдяки допомозі.

Але ця підтримка зіграла злий жарт із колективним Заходом – СРСР розширив після війни свій вплив, сформувавши так званий соціалістичний табір у прилеглих країнах Європи. Російська федерація, яка стала правонаступницею СРСР, не лише успадкувала всі активи та пасиви, але і нахабний стиль поведінки на міжнародній арені. За час єльцинської відлиги суттєвих змін не настало. Бо з його легкої і тремтячої від алкоголю руки незабаром прийшов путін. І російська федерація поволі почала повертатися в часи СРСР. Бачимо ті самі процеси: боротьбу з інакомислячими, розправи з політичними опонентами, арешти та суди. Відсталість у науці та технологіях швидко поглиблюється на тлі західних санкцій. Пропаганда що в часи СРСР, що в теперішній росії продовжує створювати вигадану реальність. Путінські холуї, як і союзна партноменклатура, успішно набили кишені та накопичили статки, штовхаючи посполитих на загибель із допомогою різноманітних ідеологем: від «можем павтаріть», «ми самиє сільниє», «сотрьом в ядєрний пєпєл» до «поґібнуть за рассєю – почьотно».

Про морозиво та ковбасу

Показовою є розповідь від політичного експерта Павла Усова для тих, хто ще марить за морозивом по «20 копійок», ковбасою за 2.20 та іншими радянськими «благами».

«Слово Plombieres походить від французького містечка Plombieres-les-Bains, де ще в 1815 році був створений рецепт «крему plombie» з незбираного молока, вершків з підвищеною кількістю молочного жиру тощо. У Російській імперії морозиво виготовляли за французьким рецептом до 1917 року. Після приходу до влади більшовиків технології виробництва цієї «буржуазної субстанції» були знищені.

І правильно, навіщо в раю морозиво.

У Радянському Союзі морозиво з'явилося лише після 1936 року (!!!). Цього року до США був відряджений сталінський нарком промисловості Мікаян, звідки він привіз рецепти та технології виготовлення морозива «Ескімо».

Виявляється, кляті та загниваючі капіталісти почали випускати «Eskimo Pie» у промислових масштабах ще з 1920 року.

Окрім морозива, Мікаян привіз в СРСР технології виробництва хліба і булочок, ковбаси, сосисок, майонезу, консервованого горошку, (зверніть увагу) згущеного молока та томатного соку.

Звісно, за всі блага капіталізму доводилося платити валютою, яку заробляли шляхом експропріації (колективізації) та продажу зерна. Але чого варті життя мільйонів, коли країна вищого пролетаріату нарешті змогла скуштувати морозива».

Фактично за всі ці 70 років мешканці СРСР постійно відчували дефіцит усього: від їжі до вбрання, побутової техніки, меблів, автомобілів. Слово «блат» мало магічний смисл для пересічного гомосовєтікуса. Партійно-номенклатурна верхівка почувала себе більш упевнено – для її представників та представниць двері були відчинені майже всюди. Але і тут залежало від рангу. Комусь і в чергах іноді доводилося постояти.

Схоже, путінська росія семимильними кроками наближається до тих часів. Come back to USSR призведе і до повторення його долі – розвалу федерації на окремі держави. Радянські диктатори втримували від розвалу цей Колос на глиняних ногах майже сім десятків років. Путін вкладеться набагато швидше.

Пропаганда і статистика

Показовими є цифри за підсумками соціологічного опитування ВЦВГД серед росіян з нагоди сторіччя від часу утворення СРСР. Пропаганда зробила свою чорну справу – прихильників червоної імперії серед них доволі багато, оскільки дух «вєлічія» міцно засів у російських головах.

Так, 58% жалкують про розпад СРСР, 20% не шкодують, 13% байдуже, 9% вагалися з відповіддю. 48% скоріше хотіли би відновлення СРСР, 37% скоріше не хотіли б, 15% вагалися з відповіддю.

41% вважає, що сьогодні швидше неможливо відтворити союз колишніх республік СРСР, 25% – що це безумовно неможливо, 22% – що це швидше можливо, 5% – що можливо, 7% не змогли відповісти. Хоч у цій частині соцопитування проглядається крихта здорового глузду.

СРСР росіяни сьогодні асоціюють за такими критеріями:

• 16% зі стабільністю, впевненістю у завтрашньому дні

• 15% з дитинством, молодістю, часом, коли було краще

• 13% з дружбою народів, єдністю та згуртованістю

• 5% з величчю та силою

• 5% з дешевими продуктами та доступністю

• 5% із справедливістю та захищеністю

• 4% з дефіцитом, чергами і продуктовими картками

• 4% зі стабільною роботою і своєчасною зарплатою

• 4% з піонерією та червоним галстуком

• 3% з репресіями та тоталітаризмом

• 3% з безкоштовною освітою

• 3% з добробутом і достатком

• 3% з хорошою та якісною освітою

• 3% з гордістю за країну

• 3% з економічним розвитком та індустріалізацією

• 3% з Великою Вітчизняною та перемогою в ній

• 3% з рівністю та рівноправністю

• 2% зі Сталіним

Визначними досягненнями СРСР для росіян є:

• 55% - космічна програма, запуск першого супутника та перший політ людини в космос

• 13% - перемога у Великій Вітчизняній

• 12% - розвиток промисловості та заводи

• 10% - розвиток науки та технологій

• 10% - ядерна зброя

• 9% - безкоштовна освіта

• 6% - медичні досягнення та безкоштовна охорона здоров'я

• 5% - досягнення у сільському господарстві, підняття цілини

Ілюстрація radiosvoboda.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: