«росія точно програє Україні», - китайський експерт

ПЕРЕКЛАДИ 16.04.2024 Коментарі 0

Експерт із питань росії Фен Юйцзюнь вважає, що війна погіршила китайсько-російські відносини.

Думки й аргументи фахівця опублікувало видання The Economist. Пропонуємо переклад тексту.

Війна між росією та Україною – катастрофічна для обох країн. Оскільки жодна не має очевидної переваги, політичні позиції повністю розходяться, бойові дії навряд чи скоро закінчаться. Зрозуміло одне: конфлікт є вододілом після «холодної війни», що матиме глибокий, тривалий глобальний вплив.

Чотири основні фактори впливатимуть на хід війни.

По-перше, це рівень спротиву та національної єдності українців, який досі був надзвичайним.

По-друге, це міжнародна підтримка України, яка хоч останнім часом не виправдовує очікувань країни, залишається широкою.

Третім фактором є природа сучасної війни, змагання, яке включає в себе поєднання індустріальної могутності та систем командування, контролю, зв’язку та розвідки. Одна із причин, чому росія не могла брати участь у цій війні, полягає в тому, що вона ще не оговталася від різкої деіндустріалізації, якої зазнала після розпаду Радянського союзу.

Четвертим фактором є інформація. Коли доходить до прийняття рішень, владімір путін потрапив у пастку інформаційного кокона через тривале перебування при владі. Президент росії та його команда з національної безпеки не мають доступу до точних розвідданих. Системі, якою вони керують, не вистачає ефективного механізму виправлення помилок. Їхні українські аналоги більш гнучкі й ефективні.

У сукупності ці чотири чинники роблять остаточну поразку росії неминучою. З часом вона буде змушена вийти з усіх окупованих українських територій, включно із Кримом. Його ядерний потенціал не є гарантією успіху. Хіба ядерні США не вийшли з Кореї, В'єтнаму й Афганістану?

Хоча війна дуже дорого коштувала Україні, сила та єдність її опору зруйнувала міф про непереможність росії у військовому відношенні. Україна ще може воскреснути з попелу. Коли війна закінчиться, вона може з нетерпінням чекати можливості приєднатися до Європейського Союзу та НАТО.

Війна стала переломним моментом для росії. Це поставило режим путіна в широку міжнародну ізоляцію. Йому також довелося мати справу зі складними внутрішніми політичними підводними течіями: від повстання найманців групи «вагнера» й інших військових утворень, наприклад, у Бєлгороді, до етнічної напруги в декількох російських регіонах і нещодавнього теракту в Москві. Це свідчить, що політичний ризик у росії дуже високий. путін, можливо, був нещодавно переобраний, але він стикається з усіма видами можливих подій «чорного лебедя».

Додатково до ризиків, з якими зіткнувся путін, війна переконала все більше колишніх радянських республік, що імперські амбіції росії загрожують їхній незалежності, суверенітету та територіальній цілісності. Усе більше усвідомлюючи, що про перемогу росії не може бути й мови, ці держави дистанціюються від Москви різними способами: від формування політики економічного розвитку, яка менш залежить від росії, до проведення більш збалансованої зовнішньої політики. У результаті перспективи євразійської інтеграції, за яку виступає Росія, потьмяніли.

Тим часом війна змусила Європу усвідомити величезну загрозу, що становить військова агресія росії для безпеки континенту та міжнародного порядку, поклавши кінець розрядці між ЄС і росією після холодної війни. Багато європейських країн відмовилися від своїх ілюзій щодо росії путіна.

У той же час війна вивела НАТО зі стану, який Еммануель Макрон, президент Франції, назвав «мертвим мозком». Оскільки більшість країн НАТО збільшують свої військові витрати, передове військове розгортання альянсу у Східній Європі значно посилили. Приєднання Швеції та Фінляндії до НАТО підкреслює нездатність путіна використати війну для запобігання розширенню альянсу.

Війна також допоможе змінити форму Ради Безпеки ООН. Вона підкреслила нездатність органу ефективно взяти на себе відповідальність за підтримання миру у світі та регіональної безпеки через зловживання правом вето деякими постійними членами. Це розлютило міжнародну спільноту, збільшивши шанси на пришвидшення реформи Ради Безпеки. Німеччина, Японія, Індія та інші країни, ймовірно, стануть постійними членами, а п’ять поточних постійних членів можуть втратити право вето. Без реформи параліч, що став візитною карткою Ради Безпеки, призведе світ до ще небезпечніших подій.

Відносини Китаю з росією не є стабільними, і на них вплинули події останніх двох років. Міністр закордонних справ росії сєргєй лавров щойно відвідав Пекін, де він і його китайський колега ще раз підкреслили тісні зв'язки між своїми країнами. Але ця поїздка, здається, була радше дипломатичною спробою росії показати, що вона не самотня, ніж справжньою закоханістю. Проникливі спостерігачі відзначають, що позиція Китаю щодо росії повернулася від позиції «без обмежень» початку 2022 року, до війни, до традиційних принципів «неприєднання, конфронтації та ненацілювання на треті сторони».

Хоча Китай не приєднався до санкцій Заходу проти росії, він не систематично їх порушував. Це правда, що в 2023 році Китай імпортував понад 100 мільйонів тонн російської нафти, але це не набагато більше, ніж він щорічно купував до війни. Якщо Китай перестане імпортувати російську нафту та замість цього купуватиме в інших місцях, це, безсумнівно, підштовхне міжнародні ціни на нафту, чинячи величезний тиск на світову економіку.

Із початку війни Китай провів два раунди дипломатичного посередництва. Успіх виявився недосяжним, але ніхто не повинен сумніватися в бажанні Китаю покласти край цій жорстокій війні шляхом переговорів. Це бажання показує, що Китай і росія дуже різні країни. Росія прагне підірвати наявний міжнародний і регіональний порядок за допомогою війни, тоді як Китай хоче вирішити суперечки мирним шляхом.

Оскільки росія все ще атакує українські військові позиції, критичну інфраструктуру та міста, і, можливо, готова до подальшої ескалації, шанси на перемир’я в корейському стилі виглядають віддалено. За відсутності кардинальних змін у політичній системі та ідеології Росії конфлікт може стати замороженим. Це лише дозволить росії продовжувати розпочинати нові війни після перепочинку, піддаючи світ ще більшій небезпеці.

Ілюстрація – з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: