російський бізнес за кордоном – це розсадник шпигунів, спосіб обійти санкції і джерело грошей на війну проти Європи

АНАЛІТИКА 30.01.2024 Коментарі 0

У Брюсселі знайшли агента російської військової розвідки (гру) Віктора Лабіна, який разом із сім’єю забезпечує російський оборонний комплекс координатно-вимірювальними машинами. російський бізнес в Європі нерідко є прикриттям спецслужб рф або ж тісно співпрацює з ними.

Окрім цього, бізнес з російським корінням допомагає обходити москві санкції, постачаючи, зокрема, товари військового або подвійного призначення для потреб російського оборонно-промислового комплексу.

Отже, російський агент ГРУ Віктор Лабін разом із синами Романом і Русланом у Бельгії володіють компанією Groupe d'Investissement Financier. Через неї здійснюється постачання дефіцитної техніки для російського військово-промислового комплексу, а точніше, до московського ТОВ «Сонатек», яким володіє Руслан Лабін.

«Сонатек» щонайменше у 2022 році було підрядником вісімнадцяти оборонних компаній Росії. Компанія завозить вимірювальні прилади з різних країн, зокрема Італії (Tomelleri Engineering), Німеччини (Messtechnik) та Великобританії (Aberlink), які в рф замістити іншими виробниками важко, а власного виробництва там нема і з огляду на технічні можливості і не буде ще довгий час.

Крім того, в Європі мають свої представництва і дочірні компанії найбільших корпорацій росії – Газпром, Лукойл, Роснефть, Росатом, Сібур Холдинг, група Єврохім, Новатек, Трубно-металургійна компанія, Трансмашхолдинг, Фосагро, СУЕК, Норільськнікель, Русал, Сбербанк Росії, X5 Retail, Татнефть, НЛМК. Під виглядом працівників російських компаній, в Європі  перебувають чисельні агенти російських спецслужб, які шкодять європейській безпеці не лише опосередковано, передаючи до рфпідсанкційні товари, а й прямо — збираючи розвідувальні дані щодо європейських громадян, шпигуючи біля військових баз та критично важливих інфраструктурних об’єктів ЄС та НАТО.

російському бізнесу не місце в Європі. Заявляючи про свою «незалежність» від Заходу, росія продовжує заробляти гроші саме в Європі, спонсоруючи війну проти європейських цінностей.

Так, на Кіпрі було зосереджено найбільше російських активів – понад $106 млрд. На другому місці – Люксембург ($95 млрд), на третьому – Великобританія ($65 млрд). Бізнес, заснований або пов’язаний з росіянами несе загрозу для європейської безпеки, оскільки активна присутність агентів російських спецслужб може спричиняти кібератаки та витоки даних господарських суб’єктів, а також громадян. Унеможливлення роботи російського бізнесу в Європі важливе для збереження безпеки для усіх галузей господарства країн демократії та їх населення.

Як приклад може слугувати ситуація, яка виникла із російською нафтою, яка стала безцінною у буквальному значенні цього слова, тобто стала нікому не потрібною. Компанія Сахалін-1, що є «дочкою» російської Роснафти, змушена складувати нафту сорту Sokol у морських танкерах в очікуванні покупців, а обсяг зберігання такого сорту вже перевищив 10 мільйонів барелів. Причиною цього стали санкції США щодо судновласників, які транспортують російські нафту та нафтопродукти, а також виниклі проблеми з розрахунками із компанією Indian Oil, що є основним покупцем цього сорту нафти.

Також «Роснефть» зазнає щораз більших труднощів з постачанням нафти до Індії, яка в 2022 році у десятки разів наростила закупівлі і стала другим найбільшим імпортером російських барелів після Китаю з початком російської агресії проти України. Але під тиском санкцій проти «тіньового флоту» путіна Індія вимушена була розвернути назад 14 танкерів з російською нафтою.

Тепер замість російської нафти компанія Indian Oil Corp нарощує закупівлі близькосхідних нафтопродуктів. А обсяги поставок з рф до Індії почали стрімко падати. У грудні 2023 року вони становили лише 1,5 млн барелів на добу, хоча у травні досягали 2,15 млн.

Власне, західні санкції проти «тіньового флоту» путіна призвели до серйозних проблем з реалізацією сорту Sokol, що у свою чергу негативно впливає на виробництво російської нафти на скважинах та у переробці. російська нафта виявилася незатребуваною на ринку.

На тлі стрімкого падіння продажу російської нафти зупинив переробку 9 млн тонн нафтової сировини Туапсинський нафтопереробний завод (НПЗ) «Роснефти». Він виявився паралізованим після пожежі внаслідок удару українськими безпілотниками. Останній є єдиним НПЗ на чорноморському узбережжі росії та входить до топ-10 найбільших у країні.

Тобто, рф почала стикатися із серйозними проблемами не тільки у сфері експорту нафти, але вже й частково у галузі її переробки, що об’єктивно значно скорочує притік коштів для ведення війни проти України.

Олександр Левченко, посол України в Хорватії 2010 -2017 рр., історик

Фото - Протестувальниця тримає плакат із закликом ввести повне ембарго проти Росії, 9 березня 2022 року, Лондон, Велика Британія. Фото: Wiktor Szymanowicz/Future Publishing via Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: