росія має зазнати поразки – заява Веймарського трикутника

НОВИНИ 14.02.2024 Коментарі 0

Чергова зустріч міністрів закордонних справ Франції (С. Сейорн), Німеччини (А. Бербок) та Польщі (Р. Сікорський) у рамках «Веймарського трикутника» завершилась 12 лютого оприлюдненням спільної заяви, яка безпосередньо стосується України. Центр протидії дезінформації РНБО України проаналізував зміст цієї заяви.

Отже, по-перше, в заяві наголошується, що росія залишається найбільш значною і прямою загрозою безпеці, миру та стабільності в євроатлантичному регіоні. Зазначається, що «зіткнувшись з безпрецедентним погіршенням безпекового середовища в Європі через широкомасштабну війну росії проти України, ми підтверджуємо нашу непохитну рішучість підтримувати Україну в захисті її незалежності, суверенітету й територіальної цілісності та у відбитті російської агресії». Глави МЗС підтвердили право України обирати власні механізми гарантування безпеки та продовження підтримки України у досягненні оперативної сумісності та проведення додаткових реформ у секторі безпеки, підкресливши, що майбутнє України – в НАТО.

Принциповими в заяві є готовність Франції, Німеччини та Польщі зробити все можливе, щоб російська незаконна агресія зазнала поразки, і гарантія «підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно». Як заявив під час спільної пресконференції з канцлером ФРН О. Шольцем глава польського уряду Д. Туск, «путін має побачити, що Європа не відмовиться від підтримки України і провідну роль у цьому мають відіграти країни «Веймарського трикутника». Він підкреслив, що Польща й Німеччина, як найзалученіші країни в безпеку України, «мають взяти на себе спільну відповідальність у продовженні цієї політики, і за мобілізацію усього ЄС для збільшення оборонних можливостей союзу». У межах допомоги Києву також пропонується окремо на саміті НАТО в липні обговорити конкретні напрямки підтримки України та алгоритм її євроатлантичної інтеграції. Тож, «трикутник» вкотре підтвердив, що росія не може розраховувати на втому Європи, але повинна очікувати повної відповідальності за всі незаконні дії та злочини, скоєні в Україні. Відзначимо, що подібна заява пролунала на тлі дебатів про необхідність країн ЄС вибудувати такі військові бюджети, які забезпечать їхню здатність протистояти загрозі з боку росії. На думку міністра закордонних справ Франції С. Сежурне, «військова допомога Україні уможливила те, що, здавалося, не можна реалізувати, наприклад, спільні закупівлі озброєнь», тому Захід має продовжувати нарощувати військову інтеграцію та зв'язок армій НАТО й України.

По-друге, в заяві йдеться, що крім військової підтримки країни «Веймарського трикутника» обіцяють і далі працювати разом, «щоб допомогти Україні просуватися вперед на шляху до членства в ЄС». Відповідно до заяви, три країни очікують на вихід оновленої доповіді Єврокомісії про прогрес реформ в Україні та готові визначити конкретні проєкти для України на шляху до вступу до ЄС.

Учасники зустрічі наголосили, що «росія націлена на ЄС гібридними діями – через дезінформацію, кібератаки та політичне втручання, з метою посіяти розкол у наших демократичних суспільствах». З цього приводу Франція, Німеччина та Польща закликали ЄС ухвалити 13-й пакет економічних санкцій проти росії і зобов'язались боротися з ухиленням від санкцій, посилити дотримання ухвалених обмежувальних заходів, зокрема проти Білорусі, та впроваджувати подальші секторальні та індивідуальні санкції, спрямовані, серед іншого, на обмеження здатності росії вести війну.

По-третє, у спільній заяві йдеться про бажання взяти безпосередню участь у відновленні України після війни. Йдеться про готовність країн «трикутника» інвестувати спільні проєкти з відбудови країни. Конкретизація спільних проєктів передбачена під час 3-ї Конференції з питань відновлення України, яка відбудеться 12-13 червня у Берліні.

За підсумками переговорів у Франції німецький, польський та французький міністри закордонних справ підтвердили готовність продовжити координувати зусилля у форматі «Веймарського трикутника» з пошуку фінансових та військових ресурсів, щоб допомогти Україні перемогти у війні з росією. Вагоміших результатів очікуємо від розширеної зустрічі міністрів закордонних справ у форматі «Веймар + Україна», яка має відбутися найближчим часом. Також учасники «трикутника» планують найближчим часом зустрітися з главою МЗС України Д. Кулебою.

Нагадаємо, «Веймарський трикутник» – неформальне міжнародне об'єднання Німеччини, Польщі та Франції на рівні міністрів закордонних справ і глав держав, створене 1991 року з метою просування Польщі на шляху по вступу до ЄС і НАТО. Після входження Республіки Польща до НАТО (1999 р.) і ЄС (2004 р.) об'єднання продовжує існувати для просування ідей Євросоюзу. З 1 січня 2013 року де-юре функціонує спільна військова група трьох держав, чисельністю 1700 осіб, яка за потреби може бути задіяною впродовж 5-10 днів.

Фото – Президент Польщі Анджей Дуда, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц/Мережа Х/Marcin Przydacz

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: