фсб взяло під контроль протест польських фермерів, які попросили путіна окупувати Польщу

АНАЛІТИКА 21.02.2024 Коментарі 0

Протест фермерів у Польщі все більше набуває форм антиукраїнської ІПСО, яку веде і контролює фсб, використовуючи своїх прямих агентів, а також "корисних ідіотів". Мета очевидна – посварити Україну з Польщею, яка стала надійним союзником України у війні з путінською росією, виконуючи роль українського тилу.

Сприятливим тлом для реалізації цієї інформаційно-диверсійної операції стало  жорстке  політичне протистояння між правлячою коаліцією на чолі з «Громадянською коаліцією», з одного боку, та з іншого – з партією "Право і справедливість", яка наприкінці минулого року програла парламентські вибори і втратила владу у Польщі.

До того ж у цій суто внутрішньополітичній боротьбі "ПіС" активно використовував і використовує антиукраїнську тематику.   

Відтак, польське суспільство сьогодні глибоко розколоте на два різко окреслені табори. Польські ж спецслужби, таке враження, самоусунулися від виконання своїх професійних обов'язків – ловити та нейтралізовувати російських агентів. А такі умови – це вельми сприятливе середовище для проведення операції з дестабілізації країни, чим і користається фсб.

Водночас у протестному русі польських фермерів щораз більше стирчать вуха цієї диверсійної організації. 

Так, у вівторок, 20 лютого, під час протестів аграріїв у польських Ґожичках (Водзіславський повіт) на автостраді А1 на одному із тракторів було помічено червоний прапор зі серпом та молотом, а також напис на транспаранті: «Путін, зроби порядок з Україною, Брюсcелем і нашими урядовцями».  

Цей факт викликав негативну реакцію як соціальних мереж, так і влади Польщі.

Зокрема, знаний польський журналіст Павел Боболович на на своїй сторінці у ФБ дуже точно написав: " Тепер уже неважливо, чи обґрунтований протест. Дії та форми стали неприйнятними. Ви не можете перекривати кордон. Зупинка машин швидкої допомоги, автобусів, сварки з жінками, проросійські банери, розігрування сцен з перевірки, висипання зерна – це не боротьба за свої інтереси, а провокації, бандитизм, чиста анархія. Створення спіралі ненависті. І те, що до цього причетні міністри та представники державних адміністрацій – це скандал. Мені стає соромно, коли я бачу, як залякують українських жінок, коли я чую «виїздіть… в Україну». Влада й опозиція загрались в політичні ігри. Раціональні політики стали заручниками популістів, які повинні були дати їм кілька відсотків голосів на виборах.

Як ви, шановні можновладці, збираєтеся остаточно вирішити це питання? Як ви будуватимете відносини з Україною? Чи ви думаєте, що нічого не сталося? Я думав, що це фото фейк... на жаль, ні...».

А ось як відреагувала на «запросини» путіна до Польщі» Генеральний Консул Республіки Польщі у Львові Еліза Дзвонкєвіч: «Я не можу більше мовчати. За любові до свої Батьківщини. Я не можу вдавати, що не бачу цих дій, які ганьблять Польщу на польсько-українському кордоні. Вибачте, дорогі українські друзі. Те, що відбувається, не може бути справою рук моїх співвітчизників. Коли підлітком я дізналася, що під час Варшавського повстання 1944 року росіяни, які стояли по правий берег Вісли, не погодилися на приземлення (для дозаправки) літаків союзників, які допомагали воюючій Варшаві, я подумав, що лише росіяни могли поводитися так ганебно. Зрештою, призначена для повстанців допомога була навмання випадково скинута з цих літаків на околиці Варшави і опинилася в руках німців. Тоді, будучи підлітком, я була переконана, що тільки росіяни можуть спокійно дивитися, як стікає кров'ю інший народ... що ми, поляки, ніколи б не зробили подібного.

А що сьогодні роблять «польські» фермери та перевізники? Я не вірю, що вони поляки... Справжній поляк ніколи не вдарив би ножем в спину своїм сусідам, які борються за свободу. Йдеться не про вимоги, а про форму протесту. Ганьба і ганьба. Прошу вибачення в України, яка бореться, прошу вибачення»….».

Польський журналіст, що спеціалізується на питаннях східної Європи, головний редактор «Форуму журналістів» Анджей Клімчак вважає появу такого банера "антипольською, антиєвропейською та антиукраїнською поведінкою" і ставить питань, чи теперішня влада Польщі спроможеться на адекватну реакцію: "Оглядаючи пресу, натрапив на фото блокади польсько-українського кордону, на якому зображено трактор із червоним прапором, прикрашеним серпом і молотом, і з банером із написом: «Путін, наведи порядок з Україною, Брюсселем та нашою владою». Спершу я подумав, що це фотомонтаж, бо в моїй країні такого бути не може. На жаль... фото було справжнім. Скандал і ганьба! Антипольська, антиєвропейська та антиукраїнська поведінка в одному. Впевнено можна говорити про те, що ініціатором такого інциденту є Росія.

Питання в тому, як у цій ситуації поводитиметься новий уряд Польщі та влада Європейського Союзу. Адже в ЄС заборонена пропаганда тоталітарної символіки. Якби на прапорі була гітлерівська свастика, то тракториста, напевно, одразу б затримали та негайно покарали.

То чому радянська символіка, яка пов’язана зі вбивством мільйонів людей, залишається безкарною? Зміст банера закликає Путіна вчиняти подальші злочини, вбивати не лише беззахисне населення України, а й поширити ці дії на країни Євросоюзу. Заклики до злочину також караються законом. Тож як поводитиметься новий польський уряд? Як поводитиметься влада Євросоюзу? Ми побачимо. Більшість поляків не підтримують таку форму протесту, використання такої символіки перетворило протест на пропагандистський інструмент Росії, який намагається погіршити польсько-українські відносини. Надіюсь, що українці розуміють, що поляки не мають нічого спільного з такими злочинними діями".

Власне, перша реакція польської влади вже є. Вона обнадіює. Так, міністр внутрішніх справ та адміністрації Польщі Марцін Кервінський поінформував через мережу Х, що на цей час поліція вилучила скандальний транспарант. За його словами, поліція і прокуратура здійснюють заходи щодо автора транспаранта.

«Таких злочинних дій не можна допускати», – наголосив Марцін Кервінський.

Згодом на порталі X також з'явився допис поліції про те, що жодних порушень закону та розпалювання ворожнечі не може бути допущено.

Зокрема, польська поліція повідомила, що розпалюванням ненависті є одним із пріоритетів Головного управління поліції.

«В управлінні працюють координатори, які покликані боротися з такими злочинами. Кожен, хто чинить такі дії, керуючись ненавистю щодо іншої людини, буде притягнутий до кримінальної відповідальності», - повідомила пізніше польська поліція.

У ст. 256 § 1 Кримінального кодексу Польщі йдеться про те, що кожен, хто публічно пропагує фашистський чи інший тоталітарний державний устрій або розпалює ненависть на основі національних, етнічних, расових чи релігійних відмінностей або на підставі позаконфесійності, карається штрафом, обмеженням волі або позбавленням волі на строк до 2 років, - нагадало Польське радіо.

А як українці сприймають події у Польщі? Вкрай негативно. Подаємо коментар львівської журналістки, політолога Анни Джунківської: "Не хотіла більше писати про Польщу, але хочеться все ж поставити крапку. Мене дивують українчики, які намагаються виправдати дії поляків на кордоні. Дивують і ті, які пишуть, що антиукраїнські настрої, то всього лише 5%, а решта не такі. А які?

Чому в цілій країні саме ці 5% задають ритм під який танцюють усі інші, у тому числі й влада. Загалом мені байдуже наскільки глибоко російська агентура пустила коріння в Польщі. То де ж їхні правоохоронці та спецслужби? Тобто усі про це відкрито говорять, а вони не помічають? 

Так, висипане українське зерно - це ніж у серце. Поляки встромили його вже двічі. Уявіть, в дитинстві я відчувала цілу трагедію, коли з рук падав хліб. Після цього його обов'язково потрібно було поцілувати. Зараз я розумію, що тоді, в дитинстві, хліб був для мене чимось святим,як ікона в церкві. Так мене навчила бабця. Навіть крихти зі столу не можна було змітати на підлогу. Наш народ пережив Голодомор і це наша стигма. Це все ще жива рана... І вони б'ють по живному.

Але чи справа лише у Голодоморі? Звісно ні. У нас завжди культ предків був нерозривно пов'язаним із культом хліба. Врешті саме хліб під час Святих Таїнств є Тілом Христовим. Чи забули про це ревні католики з Польщі?

Ну і нарешті крапка - ця ситуація із пошуками хороших поляків зараз нагадує мені, як колись українці шукали хороших рускіх... і не знайшли. Дуже хочу помилятися. Дуже".

За оцінкою Президента України Володимира Зеленського, "новини з кордону з Польщею виглядають просто знущально": "Те, що відбувається на нашому західному кордоні – кордоні з Польщею, – не можна сприймати як щось нормальне чи буденне. Потрібна проста й зрозуміла справедливість. Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. Тож насправді ситуація не в зерні, а, скоріше, в політиці. І під Куп’янськом, неподалік від кордону з Росією, де не стихає ворожа артилерія, новини з кордону з Польщею виглядають просто знущально. Потрібні спільні рішення, раціональні рішення, щоб вийти з цієї ситуації. Рішення наші з поляками передусім та всіх у Європі, кого турбує доля Європи".

На завершення додамо, що позиція редації щодо теперішнього стану українсько-польський стосунків збігається з аналізом, який зробив у статті  "Зерно із проекцією на війну" директор Іституту світової політики Євген Магда: "Роль Польщі як надійного українського тилу, транзитного пункту для мільйонів біженців та надійного прихистку для сотень тисяч громадян України давно непокоїла і дратувала Москву. Звідси конструкції про наміри Варшави «отримати компенсацію у вигляді трьох західних областей», які дозволяли собі озвучувати шеф російської розвідки Наришкін та навіть сам Путін. Є аргументоване припущення, що Кремль знайшов спосіб впливу на ситуацію, практично залишаючись за лаштунками...

Доручення Володимира Зеленського в одному зі щоденних телезвернень прем’єру Денисові Шмигалю «переговорити з польським колегою» навряд чи призведе до бажаного результату: Дональд Туск – надто досвідчений політик, щоби піти на «жертву якості» за 7 тижнів до місцевих виборів. Тим часом криза у польсько-українських відносинах поглиблюється, і це потрібно не лише констатувати, але і діяти. Спробую запропонувати алгоритм можливих кроків:

- Продемонструвати обопільну політичну волю до проведення діалогу на проблемні теми польсько-українських взаємин (зерно – далеко не єдина з них)

- Розповісти громадянам Польщі й України про структуру АПК наших країн і відмінності поміж ними, спираючись на думку експертів, а не емоції

- Просувати проблему із блокуванням транзиту до польського медійного простору спільними зусиллями зацікавлених українських акторів та наших польських друзів, яких чимало

- Усвідомити й артикулювати публічно зацікавленість Кремля у погіршенні польсько-українських відносин

- Створити неформальну групу #ІнфоУнія для реагування на виклики в інформаційному середовищі Балто-Чорноморського регіону".

   

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: