Зерно – як зброя або «бабло перемагає зло»

АНАЛІТИКА 25.07.2022 Коментарі 0

Тему голоду у світі мусують уже декілька місяців – від часу, коли стало зрозуміло, що основні транспортні артерії – через українські порти, заблоковані росією. Питання експорту із «житниці Європи» ставало все гострішим із наближенням збору нового врожаю. Окупант теж не дрімав, і експропрійоване українське зерно вивозив як своє до країн, дружніх кремлю.

Українське зерно стало окремим фронтом із усіма атрибутами: блокуванням портів кораблями чорноморського флоту росії, мінними загородженнями, інформаційними війнами і спекуляціями. Спроби шукати альтернативні шляхи, як от залізниця, виявилися логістично й економічно невигідними: довго та дорого.

Нарешті «бабло перемогло зло» і 22 липня у Стамбулі представники України, Туреччини, росії й Організації об'єднаних націй підписали угоду про вивезення зерна через Чорне море. Із трьох українських портів у Чорноморську, Одесі та Южному мають вивезти до 25 мільйонів тон збіжжя. Офіційний Київ представляв міністр інфраструктури Олександр Кубраков, Туреччину – президент Реджеп Тайїп Ердоґан, росію – міністр оборони сєрґєй шойґу, ООН – генсек Антоніу Ґутерріш. Причому під час церемонії підписання представників України та росії «розвели»: спочатку угоду з Туреччиною та ООН підписував шойгу, потім – Кубраков.

Попередньо, на першому етапі заплановано вихід 80 суден з українським зерном без військового супроводу.

Генсек ООН Антоніу Ґутерріш у Tвіттері зазначив, що угода «відкриває шлях для комерційного експорту продовольства з України». І це допоможе «уникнути катастрофи нестачі продовольства для мільйонів людей у ​​всьому світі».

«Це маяк надії, можливостей і полегшення», – написав Ґутерріш.

І треба ж такому статися, того же дня рашисти трьома ракетами завдали удару по маяку. Українському.

«Люди повідомляють, що російські військові влучили трьома ракетами в легендарний Аджигольський маяк. Це найвищий маяк України, що розташований біля села Рибальче. Два попадання в основу, одне – в конструкцію… Ажурна металева структура зробила маяк надзвичайно естетичним і привабливим для туристів – «Укрпошта» свого часу навіть вводила в обіг марку з його зображенням. А ще він був максимально стійким, проте варварство росіян може знищити будь-які здобутки людства», - написав у FB Сергій Хлань.

А вже наступного дня, у суботу, дві російських крилатих ракети «калібр» вибухнули в Одеському порту. Ще дві вдалося збити українським силам протиповітряної оборони.

Росіяни спочатку намагалися вмити закривавлені руки та навіть змогли нав’язати недовіру туркам. Мовляв, ми тут ні при чім. То Україна здійснила провокацію.

Російська «інформаційна качка» перелетіла атлантику та добралася до впливового видання NYT. Останнє зіслалося на анонімне джерело в ООН, яке трактує ракетний удар як такий, що технічно не порушує підписану в Туреччині зернову угоду. Підстава такого твердження криється в хитровиписаній угоді, де немає пункту з гарантіями росії не обстрілювати зони українських портів, що напряму не задіяні в експорті зерна.

На провокаційну заяву NYT звернув увагу речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко на своїй сторінці у FB.

За його словами, «така позиція здивувала» МЗС України.

«По-перше, вона дисонує із заявою генерального секретаря Антоніу Ґутерріша, який беззастережно засудив обстріл Одеського порту. По-друге, одностайною була і міжнародна спільнота, яка чітко вказала на порушення Росією своїх зобов‘язань в рамках забезпечення безпечного функціонування портової інфраструктури для експорту зернових», - написав Олег НІколенко.

Він запевнив, що українське дипвідомство звернулося до керівництва ООН за роз‘ясненнями. В ООН запевнили, що «неофіційний коментар «неназваного джерела» для The New York Times не відображає позицію ООН.

«Лише заява генсекретаря Ґутерріша відображає позицію організації. От і біда з цими неназваними джерелами: запустили провокативний наратив, а відповідальності жодної. Це було зроблено зумисно або незумисно – питання відкрите», - підсумував речник українського МЗС.

Така поведінка кремля – не просто звикла цинічна брехня. Схоже, там намагалися виграти час і перевірити реакцію основних гравців. Адже з Києва нагадали – з росією всі домовленості не варті навіть папірців, на яких вони підписані, ракети влучили в зерносховище, тому експорт під загрозою зриву та таке інше. Коли ж ситуація вляглася, з москви увечері вкотре затягнули пісеньку про «високоточноє оружиє». Цього разу буцім знищено український катер і склад із протичовновими ракетами «Гарпун».

Насправді ж зерносховища не постраждали: після вибухів на насосній станції виникнула пожежа, а вибухова хвиля пошкодила будівлю художнього музею, розташованого неподалік.

У неділю в москві відкрито заговорили про удар «калібрами» по Одеському порту, а міністр закордонних справ росії сєрґєй лавров повідомив, що «у Стамбулі нам удалося домовитися: Україна займається розмінуванням, випускає кораблі у відкрите море, Росія, Туреччина та ще один учасник, якого визначать, супроводжує судно до Босфору».

Можна не сумніватися, що росія будь-якої миті порушить домовленості – хто би не був їхнім гарантом, хоч сам Сатана чи Бог. І потенційних причин для цього більше ніж достатньо.

Український Президент у своєму відеозверненні вже назвав атаку на порт в Одесі «російським варварством».

«Це цинічно, і це удар по політичних позиціях самої росії. Якщо хтось у світі ще міг сказати, що потрібен якийсь діалог із Росією, якісь домовленості, подивіться, що відбувається. Сьогоднішні російські ракети «калібр» знищили саму можливість подібних заяв», - сказав Володимир Зеленський.

Путіну, хто би які заяви не виголошував, уже все одно – він пішов ва-банк і використовуватиме усі наявні засоби та методи попри політичний тиск та економічні санкції. Він давно усвідомив, що бабло таки перемагає будь-яке зло. І неодноразово переконувався на прикладі поведінки Заходу, який залюбки приймав крадені гроші російських олігархів у банківський сектор, інвестиції сумнівного походження, розвивав бізнес на території росії.

У кремлі «вихованим західним хлопчикам» протиставляють підкуп, шантаж, залякування, дезінформацію, терор… І путін це чудово знає. Ріст міцності в рф ще не вичерпаний до критичної межі. А зерно експортувати потрібно не лише Україні – росія експортує на світовий ринок більше збіжжя. І з огляду на санкції москва, як там кажуть, «под шумок» вивозитиме і свою пшеницю. А якщо хтось матиме що проти – знову полетять ракети.  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: