Зеленський готує для Байдена оновлений перелік цілей в Росії

АНАЛІТИКА 27.08.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

26 серпня Росія запустила по Україні 236 ракет та дронів. Україна пережила наймасовішу повітряну атаку російських загарбників з початку повномасштабної війни.  Загалом було випущено 127 ракет різних типів та 109 бойових безпілотників. Силами ППО та ПРО України були знешкоджені 102 ракети і 99 безпілотників.

Росіяни атакували більшість регіонів України, однак українці не злякалися держави-терориста. Як завжди від російського терору потерпає передусім мирне населення.

Росіяни намагалися завдати максимальної шкоди критичній інфраструктурі України, зокрема паливно-енергетичному комплексу. Вони навмисне били по Київській ГЕС. На щастя, загрози прориву греблі немає. Пробити її ракетами майже не можливо, на відміну від Каховської ГЕС, яка була зруйнована росіянами вибухом зсередини. Однак, якби це сталося, половина міста Київ могло б опинитися під водою, а це 2 мільйони чоловік. Полічити рівень збитків неможливо. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що терор "хворої істоти Путіна" живить слабкість і недостатність рішень з боку західних партнерів - США, Британії, Франції та інших. Зокрема у питанні дозволу на далекобійні удари по РФ.

Через російську атаку постраждали також інші країни. У Молдови були збої в енергосистемі. Російський дрон-камікадзе порушив повітряний простір Польщі.

Сили ППО та ПРО України знищили більшість російських ракет і дронів, врятувавши тисячі людських життів. Удар був націлений на критичну, цивільну інфраструктуру, тому є пошкодження в низці регіонів. Під ударом опинилися 15 областей. У Луцьку росіяни вдарили по багатоквартирному будинку. Було вражено 57 об’єктів у більш як 50 населених пунктах. В енергетиці Україні виникла складна ситуація через російський ракетний обстріл. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Укренерго терміново запровадило режим екстрених відключень електроенергії.

 Ворог випустив по Україні 109 дронів Shahed, 77 крилатих ракет Х-101, три ракети Х-22, 28 крилатих ракет Калібр, 6 балістичних ракет Іскандер-М, три аеробалістичні ракети «Кинджал» та десять ракет Х-59/Х-69. Середня вартість іранського дрона Shahed-136/131 - 193 тис дол. Тобто, 109 ударних БПЛА коштували близько 21,3 млн дол. Ціна «Кинджала» становить 10 млн дол., загальна сума випущених ракет на 30 млн дол. Вартість ракети Х-22 оцінюють в 1 млн дол, тож загальна витрачена сума становить 3 млн дол. Ракета Х-101 коштує 13 млн дол. за одиницю, отже загальна сума випущених ракет цього типу становить 1 млрд дол., тоді як ціна крилатої ракети «Калібр» становить 6,5 млн дол, отже загальна сума витрат на цю ракету становить 182 млн дол. Ракети Х-59/Х-69 оцінюють у 0,5 млн дол. за одиницю, отже, загальна сума випущених ракет цього типу становить 5 млн дол. Балістична ракета Іскандер-М може коштувати 3 млн дол, тому загальна вартість усіх випущених ракет цього типу -18 млн дол. У підсумку, загальна сума, яку Росія витратила на атаку 26 серпня по Україні становить 1,26 млрд дол.

Наступної ночі, 27 серпня, Росія знову цинічно атакувала Україну. Унаслідок цих обстрілів загинули 4 людини та ще 16 постраждали. У цей раз росіяни застосували 90 повітряних цілей, зокрема 81 дронів Shahed-136/131, а також  крилаті, балістичні та аеробалістичні ракети. "Україна готує свої відповіді. Зброєю власного виробництва», - про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров.

Україна готує для адміністрації президента США Джо Байдена перелік цілей у Росії, які можна уразити, якщо Вашингтон зніме обмеження на застосування американської далекобійної зброї.  Україна планує використати цей список як ще одну спробу переконати Вашингтон зняти обмеження щодо використання американської зброї в РФ. Раніше список деяких потенційних цілей вже був наданий США, але цей буде відрізнятися деталями.

 Міністр оборони України Рустем Умєров та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак цього тижня відвідають Вашингтон і планують подати зазначений список президентській адміністрації під час обговорень. Вже кілька місяців у США стверджують, що зняття обмежень не матиме стратегічного впливу на війну, оскільки Росія відсунула свої ключові об'єкти, включаючи авіацію, далеко від кордону, зробивши їх недосяжними.

Проте в Україні з цим не погоджуються. Так, 14 квітня ц .р. під час ракетного удару Ірану та його проксі з Лівану та Ємену по Ізраїлю було запущено 185 дронів та 146 ракет різних типів. Аеробалістичних ракет Іран не мав, а його ракети мають гірші тактико-технічні характеристики ніж російські. Половину ракет та дронів направлених проти Ізраїлю допомогли збити американці, до яких долучилися британці, французи та іорданці. На це союзниками було витрачено майже 1 мільярд доларів.  Виходить Україна у зовсім іншому стані. Навіть всі дії деяких сусідніх країн розглянути можливість допомогти збивати російські повітряні цілі (Польща, Румунія), знаходять нерозуміння в деяких інших впливових західних столицях. Київ практично залишають наодинці в боротьбі з варварськими ракетними обстрілами. Так, дають засоби ППО та ПРО, проте цього недостатньо, щоб захистити більшість цивільної інфраструктури. А тут ще заборона на використання західної зброї бити по російським військовим об’єктам в глибині країни, звідки і здійснюються постійні напади на українську територію з боку держави-агресора. Цю ситуація треба терміново змынити. Вона антигуманна та затягує ведення війни на довгий період.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: