Завдання білоруських демсил – дистанціюватися від росії, - радник Світлани Тихановської

ВІДЕО 24.11.2023 Коментарі 0

Інтерв'ю Світлани Тихановської російському виданню «Новая газета. Європа» викликала скандал серед російських користувачів соцмереж. Їх обурили слова про імперіалізм росіян, їхню відмінність від білорусів та звинувачення небілорусів у повномасштабному вторгненні росії в Україну. Про це та останні дії Світлани Тихановської та її офісу в ефірі "Свабоди Premium" спілкувався журналіст програми "Події та коментарі" Дмитро Гурневич із радником лідерки демократичних сил Білорусі Франаком Вячоркою.

"Ми вже бачимо знаки Z на вулицях росії, бачимо росіян дуже агресивно проти України налаштованих. У Білорусі ви такого ніколи не побачите. Для білорусів це незрозуміло. А в росіян усе-таки є імперіалістичні амібції і вони поширені серед більшості росіян, на жаль", - сказала в інтерв'ю "Новая газета. Європа" Світлана Тихановська.

На думку гостя етеру, Світлана Тихановська висловила свою думку, адже так мислить, бо бачить різницю у поведінці в суспільствах Білорусі та росії. Хоча насправді не всі росіяни імперці та підтримують путіна. Є ті, хто протистоять путіну, хтось перебуває у в'язницях, багато втратили життя – такі як Борис Нємцов, є ті, хто у вигнанні бореться з режимом. 

"Але якщо говорити про суспільство загалом, то вважаю, що воно зомбоване пропагандою, воно вірить путіну, воно хворе на імперіалізм. І хтось про це має сказати. І Світлана Тихановська в інтерв'ю це чітко зазначила", - сказав Франак Вячорка.

На запитання ведучого, чому білоруські демократичні сили не бачать змісту у співпраці з російськими опозиціонерами, радник Світлани Тихановської відповів: 

- У нас відрізняються контексти. Усе ж у Світлани Тихановської і виборча легітимність, і легітимність, що вона здобула останніми роками активною працею задля інтересів Білорусі. У російської опозиції цього нема. Та як тільки з'являється на дискусії під час якогось форуму білоруська та російська тема разом, російська тема пожирає будь-які розмови про Білорусь. Всі про Білорусь забувають, а починають говорити тільки про росію.... Тому нам не дуже сприяє міркування про білорусів у контексті росії. Ми тоді просто стаємо частиною цієї великої проблеми. Суто слова Світлани Тихановської спрямовані на те, щоби показати, що Білорусь – це проблема окрема. І вона потребує окремого підходу, окремої стратегії, не потрібно нас із росіянами класти в одну корзину, і стратегії, як щодо росії, так і щодо Білорусі повинні відрізнятися. У нас і у росіян – різні національні інтереси. Так, ми сусіди, але наш інтерес зараз – зберегти незалежність, суверенітет, зберегти суб'єктність на міжнародній арені, і такої гострої, нагальної потреби у співпраці з російськими ліберальними колами сьогодні немає. Принаймні щось дати, запропонувати, зміцнити нашу роботу, наш рух вони не можуть. Але безумовно це не скасовує їхніх заслуг тієї роботи людей, які працюють на розгром путінського режиму. 

Разом із тим Франак Вячорка зізнався, що білоруські демократичні сили комунікують з російськими колегами та поінформовані про їхні дії, але "стратегії взаємодії з російськими політичними колами ми не розробляємо – наше завдання зараз навпаки від росії дистанціюватися". 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: