"Занадто добре за часом", - політолог Ігор Тишкевич про теракт у Підмосков'ї

ОКРЕМА ДУМКА 22.03.2024 Коментарі 0
Ігор Тишкевич

Ігор Тишкевич

Політичний експерт Інституту майбутнього

Путіну намагалися перед виборами принести "перемогу", але провалу українського фронту не сталося.

При цьому Росія активно працює над виходом на переговори зі зручних для себе позицій.
Зручні позиції – це перемога на фронті або будь-які інші складнощі в України (зовнішньополітична безвихідь, внутрішньополітична криза, руйнація інфраструктури)

Але на зовнішній підтримці із глухого кута з'являється вихід. Усередині країни, незважаючи на вкидання і спроби хитати, "нового майдану" поки що на горизонті не видно.

З ударом по інфраструктурі України виходить "відносно". З одного боку вразили ДніпроГЕС. Але жертви серед мирного населення та паралелі з Каховською ГЕС грають не на руку Москві. Точніше можуть зіграти.

При цьому в саму РФ теж прилітає і "боляче" прилітає.

На цьому тлі цар має "показати силу" і продемонструвати готовність "захищати" країну. Не громадян, а саме країну. Тобто потрібна "перемога" на фронті.

Під це військове керівництво навіть намірилося купу нових дивізій та бригад створювати. Але там, окрім техніки, потрібен особовий склад у кількості більшій, аніж вдається набрати щомісяця. Тобто потрібна мобілізація громадян.

Із останніми проблема: питання участі у війні (не спостереження, а участі) їх дуже лякають. А друга "хвиля міграції" на тлі намальованої "всенародної підтримки царя" виглядатиме якось не надто красиво.

Значить, треба народ полякати. І тут спадає на думку історія другої чеченської та підірвані житлові будинки. Білгород не підходить – адже там оголосили про ситуацію під контролем і героїчний захист. Не налякає (специфіка солідарності в РФ у тому, що перші дні пролили скупу сльозу за білгородцями, а коли новини звідти стали звичними, доля тих самих білгородців стала нецікавою). Можна було б, як в анекдоті, побомбити Воронеж, але теж не те – треба масштабніше та медійніше (тим більше, що Воронеж уже бомбили під час маршу Прігожина).

І тут варіант – концерту у підмосков'ї ідеальний. Це не сама Москва, але поруч. Це картинка, яка лякає публіку, що тусується і ходить по концертах. І це "реальні терористи", а не ракета чи БПЛА.

Тому я не здивуюся якщо вже вранці знайдуть український слід чи уб'ють одного з нападників, а в кишені лежатиме візитівка чи то Яроша, чи то Буданова.

Далі трохи істерії та мобілізація.

До речі, розстріл під Москвою у західній пресі чудово перебиває інформацію про жертви внаслідок нічного ракетного обстрілу України. Логіка сприйняття там та сама – війна в Україні стала "звичною", а розстріл у підмосков'ї - "новинка".

Тому є потреба, є потрібний час, є подія. Якось так

Ігор Тишкевичполітичний експерт Інституту майбутнього, ТГ-канал

Ілюстрація – зі скриншот відео: убиті відвідувачі на вході до «Крокус-Сіті-Холл» у Підмосков'ї

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: