"Занадто добре за часом", - політолог Ігор Тишкевич про теракт у Підмосков'ї

ОКРЕМА ДУМКА 22.03.2024 Коментарі 0

Путіну намагалися перед виборами принести "перемогу", але провалу українського фронту не сталося.

При цьому Росія активно працює над виходом на переговори зі зручних для себе позицій.
Зручні позиції – це перемога на фронті або будь-які інші складнощі в України (зовнішньополітична безвихідь, внутрішньополітична криза, руйнація інфраструктури)

Але на зовнішній підтримці із глухого кута з'являється вихід. Усередині країни, незважаючи на вкидання і спроби хитати, "нового майдану" поки що на горизонті не видно.

З ударом по інфраструктурі України виходить "відносно". З одного боку вразили ДніпроГЕС. Але жертви серед мирного населення та паралелі з Каховською ГЕС грають не на руку Москві. Точніше можуть зіграти.

При цьому в саму РФ теж прилітає і "боляче" прилітає.

На цьому тлі цар має "показати силу" і продемонструвати готовність "захищати" країну. Не громадян, а саме країну. Тобто потрібна "перемога" на фронті.

Під це військове керівництво навіть намірилося купу нових дивізій та бригад створювати. Але там, окрім техніки, потрібен особовий склад у кількості більшій, аніж вдається набрати щомісяця. Тобто потрібна мобілізація громадян.

Із останніми проблема: питання участі у війні (не спостереження, а участі) їх дуже лякають. А друга "хвиля міграції" на тлі намальованої "всенародної підтримки царя" виглядатиме якось не надто красиво.

Значить, треба народ полякати. І тут спадає на думку історія другої чеченської та підірвані житлові будинки. Білгород не підходить – адже там оголосили про ситуацію під контролем і героїчний захист. Не налякає (специфіка солідарності в РФ у тому, що перші дні пролили скупу сльозу за білгородцями, а коли новини звідти стали звичними, доля тих самих білгородців стала нецікавою). Можна було б, як в анекдоті, побомбити Воронеж, але теж не те – треба масштабніше та медійніше (тим більше, що Воронеж уже бомбили під час маршу Прігожина).

І тут варіант – концерту у підмосков'ї ідеальний. Це не сама Москва, але поруч. Це картинка, яка лякає публіку, що тусується і ходить по концертах. І це "реальні терористи", а не ракета чи БПЛА.

Тому я не здивуюся якщо вже вранці знайдуть український слід чи уб'ють одного з нападників, а в кишені лежатиме візитівка чи то Яроша, чи то Буданова.

Далі трохи істерії та мобілізація.

До речі, розстріл під Москвою у західній пресі чудово перебиває інформацію про жертви внаслідок нічного ракетного обстрілу України. Логіка сприйняття там та сама – війна в Україні стала "звичною", а розстріл у підмосков'ї - "новинка".

Тому є потреба, є потрібний час, є подія. Якось так

Ігор Тишкевичполітичний експерт Інституту майбутнього, ТГ-канал

Ілюстрація – зі скриншот відео: убиті відвідувачі на вході до «Крокус-Сіті-Холл» у Підмосков'ї

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: