З початку року в Україні прийнято ще понад півсотні військових стандартів

НОВИНИ 04.04.2024 Коментарі 0

У I-му кварталі 2024 року в Міністерстві оборони, Збройних Силах України й інших складових сектору безпеки й оборони держави прийнято 54 військових стандарти (найбільше у березні – 37). Майже десяток з них – це стандарти НАТО.

Про це повідомив заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк, - повідомили в Міноборони.

«Ідеться, зокрема, про військові стандарти щодо експлуатації озброєння та військової техніки, безпеки зберігання боєприпасів та вибухових речовин, управління військами, застосування комунікаційних та інформаційних систем, а також стандартів щодо якості товарів, інженерного, авіаційного та медичного забезпечення та інших. Запровадження цих стандартів, заснованих на відповідних основоположних стандартах НАТО, підвищує ефективність Збройних Сил України та інших складових Сил оборони України», - пояснив генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Заступник міністра оборони окремо зазначив, що з 54 військових стандартів, прийнятих з початку 2024 року, 8 – стандарти, передбачені Цілями партнерство Україна – НАТО.

Зокрема, щодо проведення тактичних сухопутних операцій; хімічного, біологічного, радіологічного і ядерного захисту; транспортного забезпечення перевезень; медичного забезпечення; застосування комунікаційних та інформаційних систем та інших.

Іван Гаврилюк також повідомив, що у поточному році Міністерством оборони України  розроблено і прийнято  національним органом стандартизації два національні стандарти системи керування життєвим циклом ОВТ.

«Україна чітко дотримується взятих на себе зобов’язань навіть в умовах широкомасштабної війни. Запровадження стандартів НАТО передбачено планом пріоритетних дій уряду у 2024 році. Нагадаю, що у рамках пакету Цілей партнерства України з НАТО нашій країні було запропоновано запровадити до 2025 року 219 стандартів Альянсу. Загалом, станом на січень 2024 року, у Північноатлантичному альянсі діяло 1135 стандартів. Наразі зі рекомендованих 219 стандартів НАТО Україна вже запровадила 190 (ще 128 стандартів ми запровадили в ініціативному порядку). До кінця 2024 року плануємо прийняти ще близько 40 стандартів Альянсу у складових сектору безпеки і оборони», - уточнив заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

Варто також нагадати, що чисельність стандартів НАТО не є константою. Стандарти постійно переглядаються і змінюються, до них додаються нові, а деякі скасовуються або переглядаються.

Довідково. Основна функція стандартів НАТО – взаємосумісність збройних сил. Ця мета закріплена у Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО, підписаній у 1997 році. Стандарти НАТО регламентують різні сфери діяльності складових сектору безпеки і оборони – від спільної термінології до уніфікації технічних процесів, взаємосумісності озброєння та військової техніки, процедур управління військами та повсякденної діяльності збройних сил членів Альянсу та країн-партнерів.

Військовий стандарт встановлює для загального і неодноразового використання правила та настанови щодо діяльності у сфері оборони і спрямований на досягнення оптимального рівня упорядкування у певній сфері.

Фото – заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк / АрміяInform

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: