Посол Ізраїлю у Польщі назвав віце-спікера Сейму та лідера Конфедерації Босака антисемітом

НОВИНИ 04.04.2024 Коментарі 0

Посол Ізраїлю Яків Ліуне викликаний до міністерства закордонних справ Польщі на п'ятницю, 5 квітня, на 10-ту годину. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна. Він додав, що зустрінеться з послом особисто. Йдеться про скандал, що спровокував допис посла у соцмережах, у якому він сказав про антисемітизм у Польщі та який викликав різку реакцію офіційної Варшави.

Усе розпочалося з того, що у секторі Гази 1 квітня загинуло семеро волонтерів гуманітарної організації World Central Kitchen, серед яких був і поляк. Організація повідомила, що їх обстріляла ізраїльська армія, - пише RMF24.

2 квітня посол Ізраїлю в Польщі опублікував допис у соцмережах, який шокував поляків.

"Крайні праві та ліві в Польщі звинувачують Ізраїль у навмисному вбивстві під час вчорашнього нападу, в результаті якого загинули члени гуманітарної організації, зокрема громадянин Польщі. Віце-спікер Сейму та лідер Конфедерації Кшиштоф Босак стверджує, що Ізраїль здійснює «воєнні злочини» та тероризує гуманітарні організації, щоб заморити палестинців голодом. Це той самий Босак, який донині відмовляється засудити різанину, вчинену ХАМАСом 7 жовтня, і чий однопартієць, правий екстреміст, використав вогнегасник, щоб загасити ханукальну менору, яку ми запалили в парламенті у Варшаві. Висновок: антисеміти завжди залишаться антисемітами, а Ізраїль залишатиметься демократичною єврейською державою, яка бореться за своє право на існування. Також для блага всього Західного світу", - написав посол Ізраїлю Яків Ліуне на платформі X.

На допис посла відреагував прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск: «Пане прем’єр-міністре Нетаньяху, пане посол Ліуне, переважна більшість поляків виявили повну солідарність з Ізраїлем після нападу ХАМАС. Сьогодні ви піддаєте цю солідарність справді важкому випробуванню. Трагічний напад на волонтерів і ваша реакція викликають зрозумілий гнів " 

Напередодні у  четвер у прем’єр-міністра Дональда Туска запитали, чи планує він поговорити з прем’єр-міністром Ізраїлю щодо нападу на гуманітарний конвой у секторі Газа, під час якого загинув поляк. Туск наголосив, що польський волонтер загинув у безглуздій атаці, яку не можна виправдати військовою ситуацією. "Ми всі знаємо, що там сталося, наскільки безглуздими і непотрібними були ті смерті" , - додав глава уряду.

Згодом він підкреслив, що не сприймає те, як посол Ізраїлю в Польщі Якоб Ліуне говорить про атаку на гуманітарний конвой. "Якщо посол вирішить публічно виступити в наших ЗМІ, він має скористатися цією можливістю, щоб просто, по-людськи попросити", - сказав прем’єр-міністр.

Туск заявив, що Польща очікує повного та негайного пояснення трагедії та компенсації родичам жертви. 

Інцидент також прокоментував президент Польщі Анджей Дуда: "Моя оцінка полягає в тому, що сьогодні пан посол є найбільшою проблемою для держави Ізраїль у відносинах з Польщею".

Фото – посол Ізраїлю у Польщі Яків Ліуне/скріншот

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: