Європейське майбутнє Білорусі обговорюють на Форумі Калиновського у Вільнюсі

НОВИНИ 22.03.2024 Коментарі 0

У п’ятницю, 22 березня, у Сеймі Литви розпочався VII Форум Калиновського. Цього разу тематика заходу – євроатлантичний вибір Східної Європи та європейське майбутнє Білорусі.

Учасників форуму привітали спікери парламенту Литви Вікторія Чмілітес-Нільсен та Верховної Ради  України Руслан Стефанчук. А також відеопривітання надіслала прем'єр-міністерка Литви Інґрід Шіманіте, повідомляє Радыё Свабода.

На панельній дискусії, присвяченій євроатлантичному вибору для регіону Східної Європи із програмною доповіддю виступив Курт Волкер, екс-представник Сполучених Штатів Америки в НАТО.

«Ми боремося з тим самим злом – і за те саме майбутнє», - сказала лідерка білоруських демсил Світлана Тихановська під час відкриття Форуму у Вільнюсі.

У своїй промові вона закликала залишити питання Білорусі на порядку денному та підкреслила важливість допомоги Україні, якій потрібно «дати все необхідне для перемоги у цій війні».

Ось декілька цитат пані Тихановської:

- Сьогодні в нашому регіоні знову вирішується доля свободи, демократії та права народів на самовизначення. Вирішується на фронтах України. Вирішується також у Білорусі та Молдові. І знову ми проти однієї імперії.

- Режим лукашенка більше крихкий, ніж здається. На відміну від росії, ми бачимо міцний антивоєнний консенсус у білоруському суспільстві. Ми бачимо коливання по вертикалі влади. Оскільки ми наближаємося до 2025 року (рік чергових президентських виборів. - ред.), я прошу вас тримати Білорусь у центрі уваги. Зміни в Білорусі можуть послабити путіна та допомогти Україні. Білорусь – найслабша ланка військової машини путіна.

- Імперія намагається знищити не лише право нашого народу на самостійне життя, а й саму його ідентичність – мову, культуру, історичну пам’ять, європейські цінності. Росіяни роблять це, щоби сприяти і виправдовувати подальшу агресію.

- Тирани можуть руйнувати міста снарядами, катувати до смерті людей у в'язницях і переписувати підручники, але їм ніколи не вдасться знищити героїчний дух наших народів.

Після її виступу слово взяли бійці Полку імені Кастуся Калиновського зі складу Збройних Сил України:

- Сьогодні білоруси проливають кров за Україну, тому що тільки перемога України дасть шанс на звільнення Білорусі та захистить країни Європи від російської агресії в найближчому майбутньому.

Остання панель Конференції Калиновського присвячена дерусифікації та європейському шляху всього «Східного партнерства». У цій частині форуму виступили голова Комітету з міжнародних відносин Сенату США Бен Кардін, голова підкомітету з питань асигнувань Палати представників Конгресу США на державні, закордонні операції та суміжні програми Маріо Діас-Балларт, віце-спікер Сенату Польщі Міхал Камінські, голова комітету у закордонних справах парламенту Алісія Кернс, член оборонного комітету парламенту Швеції Густав Ґотберг, колишній депутат і екс-голова комітету у закордонних справах справ Верховної Ради Ганна Гопко, український політолог Євген Магда, депутат Європарламенту від Польщі Анна Фатига, член комітету з міжнародних справ парламенту Канади Алі Есі.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: