Євросоюз та московію лякають альянсом від Джонсона

АНАЛІТИКА 29.05.2022 Коментарі 0

Італійські журналісти, мабуть, хотіли влаштувати невеличку європейську сенсацію. Але у підсумку лише зворохобили своєю публікацією москву, Брюссель і… українців.

Як повідомило видання Corriere della Sera, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон запропонував президентові України Володимиру Зеленському створити новий міжнародний альянс, який протистоятиме Росії та стане альтернативою ЄС. До його складу можуть увійти країни, об'єднані недовірою до Брюселя, а також незадоволені відповіддю Німеччини на агресію Росії.

За попереднім задумом, модель Європейської Співдружності, яку має на увазі Борис Джонсон, матиме Велику Британію за лідера і включатиме, окрім України, Польщу, Естонію, Латвію та Литву, а також, можливо пізніше, Туреччину.

У цьому повідомленні усі побачили те, що самі хотіли.

В численних коментарях у соцмережах українці радіють і підтримують черговий крок «Джонсонюка» на підтримку Києва. Адже йдеться про «перевірених часом союзників з антипутлєрівської коаліції», «Балто-чорноморську унію» або й перероджене «Велике Князівство Литовське». А найголовніше, що Україну не залишають сам на сам із рашистським мордором.

Росіяни вважають, що ця ініціатива виглядає як «заявка на перекроювання європейських інститутів, про безпрецедентну єдність яких прийнято говорити». Або ж це «хитра спроба» підготувати Київ до того, що у ЄС його поки не приймуть, вважає голова ради з зовнішньої та оборонної політики рф федір лук’янов.

У кремлі не впевнені у правдивості того, що Джонсон взагалі пропонував Україні політичний і військовий союз. І спробували вбити черговий кілок розбрату: мовляв, це може бути пропозиція такого «міжсобойчика» - щоб підірвати позиції ЄС як загальноєвропейського об’єднання, з якого сама Британія вийшла, припустив речник путлєра пєсков.

Натомість, як стверджують джерела італійського видання, присутні на форумі в Давосі, Борис Джонсон «плете цю свою павутину» вже понад місяць. І вже розмовляв на цю тему із Володимиром Зеленським під час свого квітневого візиту в Україну.

Зі свого боку, Київ наразі не висловлював позиції щодо британської ініціативи, але й не відкинув її, зазначає Corriere della Sera. Зеленський, пише газета, чекає на європейський саміт 23 червня, коли лідерам двадцяти семи країн буде запропоновано вирішити, чи надавати Україні статус кандидата на члени у ЄС. Якщо країни-члени обмежаться туманними заявами про «європейську перспективу» Києва, Зеленський може серйозніше поставитися до «альтернативної пропозиції Джонсона».

Італійські журналісти також припускають, що чутки про ці контакти спеціально поширюють саме зараз – щоб чинити тиск на європейських лідерів напередодні червневих рішень. Також зазначається, що Лондон не має можливостей Європейського Союзу для фінансової підтримки України, і наразі не зрозуміло, що думають про ініціативу Польща або країни Балтії.

Таке враження, ніби італійці вперше почули про вісь Лондон-Варшава-Київ, хоча інформація про «малий альянс» трьох країн поширювалась у січні-лютому цього року. А незадовго до початку повномасштабного вторгнення було підписано й відповідні документи на рівні МЗС. Хоча це й не виглядало як альтернатива Євросоюзу.

«Британці на офіційному рівні підтримують вступ України до Євросоюзу. Тому робити офіційне протистояння з ЄС нелогічно. Скоріше, це буде щось на кшталт Вишеградської четвірки, де лейтмотивом був девіз «ми хочемо, щоб одна з наших країн вступила до ЄС і ми їй у цьому допоможемо», - зазначив у коментарі «Апострофу» експерт із зовнішньої політики Олександр Краєв.

Зрозуміло, що така зовнішньополітична активність зараз вигідна насамперед Борису Джонсону. Це може відволікти від скандалів довкола його вечірок, натомість додати здобутків на ниві зовнішньої політики.

Зважаючи на не надто сильну фінансову спроможність згаданого альянсу, важливим буде ставлення до нього з боку США. Або Вашингтон підтримає британців, викликавши певні ревнощі у Брюсселя, або навпаки – стоятиме на стороні поміркованих Берліна й Парижа (а це може означати додатковий тиск на Україну в питанні компромісів задля припинення війни).

Прикметно, що офіційної позиції щодо публікації не висловлювали ані Київ, ані Лондон, нездорове збудження виникло лише в москві. Хоча не виключено, що італійцям цю тему також підсунули сили, зацікавлені у додатковій напрузі в Європі. Так чи інак, якийсь розвиток подій тут ми побачимо, скоріш за все, ближче до кінця червня. Але багато залежатиме й від того, якими будуть успіхи України у війні з рашистами.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: