Європейські країни-сусідки Білорусі згуртовуються проти лукашенка

АНАЛІТИКА 08.07.2023 Коментарі 0

«Понад 1 000 військових і майже 200 одиниць техніки із 12-ої та 17-ої механізованих бригад починають рух на схід країни в рамках операції «Безпечне Підляшшя». Це демонстрація нашої готовності реагувати на спроби дестабілізації біля кордону нашої країни».

Про це у Твіттері написав міністр оборони Республіки Польща Маріуш Блащак.

Останнім часом керівництво країни неодноразово заявляло про потенційні загрози з боку Білорусі на тлі можливого розміщення на її території російської тактичної ядерної зброї, прибуття найманців ПВК «Вагнер» разом із роллю Мінська в розв'язаній росією війні проти України та міграційною кризою, нагадує ТГ-канал «Позірк».

Також інформресурс повідомив, що 7 липня президенти Литви, Латвії та Польщі направили листа генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу і керівництву країн, що входять в Альянс. У документі міститься заклик врахувати загрози, що походять від Білорусі.

Глави трьох країн також зазначили, що білоруському народу «потрібний чіткий сигнал НАТО», що демократична Білорусь, яка не залежить від РФ, є важливою для Альянсу.

Цікаво, шо президент Латвії Едґарс Рінкевічс під час складання присяги очільника країни у суботу, 8 липня, наголосив: режим лукашенка й імперська росія загрожують світу, Європі та нашому регіону.

«Війна росії та геноцид в Україні створили нову сувору реальність», - цитує пана Рінкевичса «Позірк».

Одночасно з цим Об’єднаний перехідний кабінет (ОПК) демократичних сил Білорусі на тлі рішення Польщі посилити військами східну частину країни, оприлюднив заклик до країн-союзниць демократичної Білорусі ухвалити стратегію забезпечення «надійного захисту» її незалежності.

Документ став реакцією ОПК на вищезгадане звернення президентів Литви, Латвії та Польщі до НАТО та керівництва країн.

«Ми повністю підтримуємо підхід, згідно з яким Альянс повинен використовувати всі можливі засоби для протидії цим загрозам. А також те, що для Альянсу важлива демократична, стабільна та процвітаюча Білорусь, яка не завойована Росією і не використовується Кремлем у власних інтересах.

Ми наголошуємо на необхідності проактивної стратегії країн – стратегічних союзників демократичної Білорусі – для забезпечення надійного захисту незалежності Білорусі, підтримки демократичних прагнень білоруського суспільства та демократичних змін у Білорусі в перехідний період», - сказано, зкрема, в заяві ОПК.

Перед цим ідеолог міноборон Білорусі леонід касинський (на фото) заявив іноземним журналістам, що білоруські військові «у жодному разі не хочуть ні з ким воювати», але в разі агресії зроблять усе, «щоби захистити свою країну» (читай – режим лукашенка).

«Якщо хтось на Заході чи ще десь сподівається на те, що у разі агресії проти нашої країни плакатимуть лише матері і дружини білорусів, то він глибоко помиляється», - натякнув пропагандист.

Мовляв, якщо станеться агресія країн НАТО проти Республіки Білорусь, то тактичну ядерну зброю можуть застосувати.

«Я, як військова людина, кажу вам свою думку: «Навіщо мені такий світ, у якому не буде моєї країни?», - говорить касинський.

Видання «Позірк» зауважує, що ідеолог білоруської армії таким чином перефразував російського сатрапа путіна, який залякував ядерною зброєю вразі спроби знищити російську федерацію.

В останній день червня у відповідь на бажання путіна-лукашенка розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі (у путіна це обіцяли розпочати робити після 7-8 липня) Польща звернулася до НАТО з бажання розмістити на своїй території ядерну зброю.

30 червня у Брюсселі глава польського уряду Матеуш Моравецький повідомив:

- У зв’язку з тим, що росія має намір розмістити тактичну ядерну зброю у Білорусі, ми ще більше закликаємо НАТО взяти участь у програмі Nuclear Sharing. 

Ми не хочемо сидіти, склавши руки, поки путін посилює всілякі загрози. Остаточне рішення, звісно, залежатиме від наших американських партнерів і партнерів з НАТО. А ми декларуємо наше бажання швидко діяти в цьому питанні»,

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: